Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Felhívás a  felvidéki magyarokhoz! - Székely Nemzeti TanácsEgy közösség akkor marad fenn, ha sikertelenségeit erőforrássá tudja változtatni. Illyés Gyula versében áll: „ami széttörne,/az nyomjon/tömörre össze!/az dobjon/föl, mi lelökne!/

A felvidéki magyar nemzeti közösség felívelő pálya előtt áll: a szlovákiai parlamenti választásokon elszenvedett sikertelenség a jövő új lendületének forrása lehet!

A nemzeti összetartozás esztendejében, a székelység országhatárokon átívelő szolidaritásának kifejezése az az európai polgári kezdeményezés, amelyet hatéves jogi küzdelem után, május 7-éig sikeressé kell tennünk. Nem véletlen, hogy a Szlovákia –Romániával együtt – a kezdeményezőkkel szemben, a Bizottság oldalán avatkozott a perbe. A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című kezdeményezés uniós szinten indítana küzdelmet a közvetett diszkrimináció olyan formái ellen, amelyet a felvidéki magyarok és a székelyek is elszenvednek. Közigazgatási, gazdasági intézkedésekről van szó, amelyek látszólag semlegesek, de egész nemzeti közösségeket érintenek hátrányosan.

A kezdeményezést Felvidékről mindeddig elektronikus formában 5700-an írták alá. Mennyivel jobban állnánk, ha legalább annyi aláírója lenne, mint a szombati választásokon, a magyar közösséget megszólító pártokra adott szavazatok száma. Két hónapunk van még, azt követően, ha sikeressé tettük a kezdeményezést, menjünk együtt Brüsszelbe, és Európa több nemzeti közösségével összefogva folytassuk a küzdelmet a nemzeti régiók védelmében.

 A nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezést itt lehet aláírni
>> https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative <<

Közeledik március 10-e, a Székely Szabadság Napja. Egy nap, amikor a szolidaritás Sepsiszentgyörgytől Dunaszerdahelyig, Marosvásárhelytől Budapestig és Pozsonyig átfogja a Kárpát-medencét. Ebben az évben e napnak van egy külön üzenete: a trianoni határoktól szétszabdalt Magyarországon egy a nemzet!

Mondjuk közösen Illyés Gyulával: „Zárt foggal, jobban,/ mint régen,/ megmakacsoltan/ reményben,/ mondd: így is jól van./”

Hogy a polgári kezdeményezés sikeréhez a szükséges hét állam között ott legyen Szlovákia, ahhoz legkevesebb 9500 aláírásra van szükség Szlovákiából. A sikerhez azonban százezer felvidéki magyar aláírására.

Marosvásárhely, 2020. március 2.
Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.