Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

rety 14

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal honlapján 2013. november 21-én jelent meg a hír, hogy a Rétyre létesítendő fűrészüzem számára környezetvédelmi engedély kibocsátását kéri a szászsebesi székhelyű Holzindustrie Schweighofer kft.

Az Indigó csoport az elmaradt megyeszintű lakossági konzultációt követeli.

Újabb dokumentumok kerültek napvilágra a Rétyen építendő osztrák fűrészüzem engedélyeztetési eljárása során megejtett hivatalos hatósági levelezésekből. A dokumentumokból egyértelműen kitűnik az, hogy valósak a beruházást ellenző civil szervezetek és magánszemélyek azon érvei, hogy a tervezett fűrészüzem működése során, a negatív környezeti, gazdasági, társadalmi hatások a megye egészére ki fognak hatni.

rety doc 01Réty Község Polgármesteri Hivatala 2013. április 17-én egy átiratban értesítette Kovászna Megye Tanácsát, hogy a beruházás engedélyeztetési folyamatához szükséges urbanisztikai bizonylatot csak bizonyos lépések/vizsgálatok megtétele után állítja ki. Íme az egyik indok: a 70 hektárra (700 000 négyzetmétere) építendő fűrészüzem káros hatással lesz a lakosságra, a gazdaságra és a környezetre, nem csak a községben, hanem az egész megyében.

Kovászna Megye Tanácsa, egy 2013. április 25-én keltezett levélben, hivatalosan értesítette erről a Holzindustrie Schweighofer kft. ügyében eljáró sepsiszentgyörgyi Proinvest kft-t. A hivatalos átirat szerint, a beruházás hatása miatt szükséges a környezeti hatásokat vizsgáló tanulmány elkészítése, valamint a lakosság tájékoztatása, majd konzultálása az ügyben. Ugyanakkor kimaradt a levélből, a rétyi önkormányzat azirányú érvelése, hogy a beruházás az egész megyére fejti ki majd káros hatását. Megjegyezzük, hogy a megyeszintű konzultáció szándékos elhagyásával Kovászna Megye Önkormányzatának vezetősége, a beruházás engedélyezési folyamatát óhajtja gördülékenyebbé tenni, annak ellenére, hogy a beruházás okozta környezeti, gazdasági károk a megye lakosságát fogják majd terhelni. (Lásd a rönkszállítók által tönkretett kommandói útszakasz közpénzből történő megjavítása.)

Kovászna Megye Környezetvédelmi Hivatala környezeti hatásvizsgálat elvégzésére kötelezte a beruházót, nem feltétlenül jószántából, hanem, mert erre kötelezi a törvény és ezt követelték a civilek is. A beruházó megbízásából és pénzén elkészült a környezeti hatástanulmány, amely már szinte megszokott módon, csak a beruházó érdekeit veszi figyelembe. A hatástanulmány következetesen úgy állítja be a tényeket, hogy a beruházásnak nem lesznek környezeti, társadalmi, gazdasági hatásai a megyére nézve. 2013. augusztus 22-én, a beruházás egész megyét érintő hatása ellenére, a beruházás környezeti hatásait feltáró tanulmány bemutatása és az előírt közvitára bocsátás csak Rétyen zajlott le.

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal igazgatója szerint az elkészült hatástanulmányhoz Kovászna Megye Tanácsa, csak észrevételezést és nem fellebbezést nyújtott be, holott erre törvény adta lehetősége volt.

Réty Község Tanácsa hivatalos levelezésében, a beruházás egész megyére várható negatív hatását említi, lakossági tájékoztatást és konzultációt lát szükségesnek. Az egész megyét, gazdasági, szociális és környezeti téren károsan érintő beruházásról, a hiteles, és az egész megye lakosságát érintő tájékoztatás, valamint az utána következő megyeszintű lakossági konzultáció elmaradt.

2013. november 11-én Réty Község Tanácsa elfogadta a beruházó területrendezési tervét, annak ellenére, hogy a megyei önkormányzat urbanisztikai bizottságának ülésén (ahol ugyancsak rábólintottak a tervre) elhangzott, hogy reális esélye van annak, hogy egy közepes zápor esetén, a 700 000 négyzetméternyi lebetonozott területről, a Besenyő patakba bevezetett vízmennyiség és az ilyenkor rendszeresen megáradó Feketeügy valós árvízveszéllyel fenyegeti a falut.

Emlékeztetünk mindenkit, hogy áprilisban 12 háromszéki civil szervezet kezdeményezett aláírásgyűjtést a beruházás elleni tiltakozásként, melyet 7400 magánszemély írta alá.

Az előkerült dokumentum és a 7500 aláírás olyan érv, amelyet választott önkormányzati képviselők nem hagyhatnak figyelmen kívül.

Ezért követeljük Kovászna Megye Tanácsának minden tagjától, hogy pártállástól függetlenül, tegyék meg azokat a lépéseket, amelyek szükségesek, hogy a beruházás további engedélyeztetése ne történhessen meg, megyeszintű lakossági konzultáció nélkül!

A beruházást ellenző civil szervezetek megtették a szükséges lépéseket a Környezetvédelmi Hivatal, a Kovászna Megye Tanácsa, valamint Réty Község Önkormányzata által hozott döntések bírósági úton történő hatálytalanítása érdekében.

Indigó csoport
Sepsiszentgyörgy,
2013. november 25.

panorama a

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.