Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

terkep 012013. december 9.

Az Indigó csoport 2013 júniusától figyelemmel követi a Rétyre tervezett Holzindustrie Schweighofer leendő fűrésüzemének engedélyeztetési eljárását. Monitorizáljuk, elemezzük és közvélemény elé tárjuk az engedélyeztetési folyamat során érintett állami és közintézmények által meghozott döntéseket. Figyelemmel kísérjük, hogy ezek a helyi közösség érdekeit szolgálják vagy sem. A monitoring tevékenység során feltárt adatok, linkek a közlemény végén találhatóak.

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal 2013 december 5-ei döntése értelmében, amelyet a november 29-ei szakbizottsági (Comisia de Analiză Tehnică [CAT]; Comitetul Special Constituit [CSC]) konzultáció alapján hozott meg, a Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett fűrészüzemének környezetvédelmi engedélyezését, a gyár működésére vonatkozó környezeti hatásvizsgálat (environmental impact assessment [EIA]) nélkül bocsátják ki.
( http://apmcv.anpm.ro/proiect_decizie_etapa_de_incadrare-114588 )

2013. november 29-én a Környezetvédelmi Hivatal körlevélben összehívta azt a két szakbizottságot (továbbiakban bizottságok – Comisia de Analiză Tehnică; Comitetul Special Constituit), amelyek a helyi tervek környezetvédelmi besorolását véleményezik. Fontos megjegyezni hogy a hivatal honlapján a bizottsági ülés összehívását csak a tanácskozás előtt egy órával tették közzé, holott más esetekben, ezt a tanácskozás előtt két nappal megtették. Ez az eljárás sérti a demokratikus adatközlés és az intézményi transzparencia alapelveit, azt sejteti, hogy a döntéshozatal nem a közösség érdekeit volt hivatott figyelembe venni.

Megbízható információk szerint a bizottságok jegyzőkönyvben rögzített javaslata a következő: a rétyi fűrészüzem számára a környezetvédelmi engedélyt a gyár működésének környezeti hatásvizsgálata (EIA ) nélkül javasolják kibocsátani.

Mi jelent ez? Ez egyrészt azt jeleni, hogy megkönnyítették, meggyorsították a környezetvédelmi engedély kibocsátását, hiszen a bizottságok szerint nem kell a gyár működésére környezeti hatásvizsgálatot készíteni. Másrészt meg azt jelenti, hogy a gyár működése során fellépő esetleges egészségügyi, környezeti kockázatokat nem kell részleteiben a közösség tudomására hozni, nem kell erről lakossági közmeghallgatást tartani. Következésképp az engedélyeztetés legfontosabb szakaszából, amikor a gyár működése során az egészségre és a környezetre való hatását kellene vizsgálni, a közösségi szempontokat kizárták.

Fontos kiemelni Kovászna Megye Tanácsa vezetőségének a felelősségét, hiszen, a Környezetvédelmi Hivatal 8 tagú véleményező szakbizottságában a megyei Tanács hivatalát annak alelnöke (választott elöljáró) és két előadója képviseli. A bizottság szabályzatából (Regulementul de organizare şi funcţionare a Comisiei de Analiză Tehnică (Cap. II / Art. 11; Cap: III. / Art. 17) kiderül, hogy a bizottsági tagok az általuk képviselt intézmények álláspontját közvetítik. A közelmúltban lezajlott területrendezési terv környezetvédelmi engedélyeztetése (2013. szeptember 5.) is a bizottságok ajánlása alapján történt meg. Következésképp Kovászna Megye Tanácsának, azon belül választott elöljáróinak aktív szerepe volt abban, hogy a területrendezési tervnél is a közösségi szempontok (pl. növekvő járműforgalom okozta károk, az Óriáspince-tető, a Rétyi Nyír veszélyeztettetsége, stb...), mellőzve lettek.

A bizottság tagjai: Jakab Rozália – Környezetvédelmi Őrség (Garda Naţională de Mediu); Barzan Alina Mihaela-általános orvos – Közegészégügyi Igazgatóság (Direcţia de Sănătate Publică Covasna); Grubisici Elisabeta – Kovászna Megyei Vízügyi Hatóság (Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna); Bako Iulia – Kovászna Megyei Munkaügyi Hivatal (Inspectoratul Teritorial de Muncă Covasna); col. Sonea Costică – Mihai Viteazul Készenléti Felügyelőség (Inspectoratul pt. Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul" Covasna); Nagy József alelnök, Imreh Gitta, Papucs Andras – Kovászna Megye Tanácsa (Consiliul Judeţean Covasna).

A fentiek értelmében a rétyi beruházás kontra közösségi érdekvédelem témakörben a közösség szempontjait senki nem képviselte, sajnálatos módon a beruházó szempontjai érvényesültek. Kiemelnénk, hogy a Megyei Tanács vezetősége választott elöljárókból áll, ezek a személyek a választók jóvoltából kerültek azokba a hatalmi struktúrákba, ahol a közösségi jövőjét befolyásoló folyamatokról dönthetnek. A gyorsított eljárás melletti szavazatuk azt mutatja, hogy ebben az életbevágóan fontos folyamatban nem a közösség érdekeit képviselték, hanem a profitszerzés céljából letelepedő multi érdekeit.

Indigó csoport,
2013. december 9.

 

A monitoring tevékenység során feltárt adatok:

Rétyi beruházás. Az elveszett megyeszintű közmeghallgatás nyomában / 2013. november 25.

Vészharang! Székelyföldi Erdőalap / 2013. október 8.

Félresöpört érvek (fenyővágóhíd) / 2013. szeptember 6.

Egy parasztvakítás pusztító képei / 2013. augusztus 16.

Páké üti Barátost! (Egy engedély margójára...) / 2013. augusztus 14.

Össznépi vakság / 2013. augusztus 4.

Civil tiltakozás: Székely vágta a székely vágtérben / 2013. április 16.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.