Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

ozsdola 012013. dcember 12.

Tiltakozó akciót indított a Greenpeace Románia a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal döntése ellen, mely szerint a Rétyre tervezett Schweighofer fűrészüzem működésének környezeti hatásvizsgálata nélkül bocsátja ki a környezetvédelmi engedélyt. (Indigó csoport / fotó: Ozsdola, 2013 április 19.)

A tiltakozó levelet az alábbi linken lehet aláírni:
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/scrie-acum-la-apm/

 

A Greenpeace az ügyben kiadott sajtónyilatkozata itt érhető el:
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/1000000-de-arbori-in-pericol/

* * *

A Greenpeace sajtóközleménye - 2013.12.11. (fordítás)

Az osztrák Schweighofer évente 1.000.000 fát vágatna ki – a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatal szerint ennek semmilyen hatása nincs a környezetre.

2013. december 11. – a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal (APM) véleménye szerint 1.000.000 szál fa feldolgozása évente semmilyen hatással nincs a környezetre, tehát a Schweighofer cég környezeti hatástanulmány nélkül építheti fel Rétyen [1>>] fafeldolgozó üzemét.

Jelen pillanatban az osztrák Schweighofer cég négy fafeldolgozó gyárnak a tulajdonosa Romániában (Rădăuţi/Radóc, Sebes/Szászsebes, Siret/Szeret és Comanesti/Kománfalva), és most Kovászna megyében akarnak még egy gyárat építeni. Egy ilyen méretű projektnek az engedélyeztetéséhez, figyelembe véve annak a tevékenységi területét, szükséges a környezeti hatásvizsgálat elvégzése.

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal közzétette, hogy a rétyi fafeldolgozó gyár felépítéséhez nem tartja szükségesnek a környezeti hatásvizsgálat elvégzését. Az érdeklődő polgárok és a civil társadalom e határozatot 2013. december 12-ig megfellebbezheti.

„Az a sietség, amellyel a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal a Schweighofer cég új üzemét azon projektek közé sorolta be amelyeknél nem kötelező a hatásvizsgálat, helytelen és gyanús. Az értesítéseket későn teszik közzé, olyannyira, hogy az érdeklődő közöség nem tanulmányozhatja azokat és nem gyakorolhatja az alapvető véleménynyilvánításhoz való jogát. Gyanús az intézkedés azért is, mert egy olyan tervezetről van szó, amely újabb nagy veszteséget okoz majd Románia erdőállományának" teszi hozzá Doina Danciu, a Greenpeace Románia kampány koordinátora.

Az emberek csak akkor képesek kifejteni a véleményüket és megakadályozni e gyár felépítését, ha a Környezetvédelmi Hivatal megköveteli a környezeti hatásvizsgálat elvégzését és megszervezi a hatástanulmány nyilvános vitáját.

A Román Greenpeace felhívja a figyelmet, hogy egy ilyen döntés veszélyes precedenst teremthet, biztatást más cégek számára is, hogy kifosszák Románia erdeit. Pedig a helyzet máris szomorú, hiszen óránként 3 hektár erdőt vágnak ki Romániában [2>>], és a törvénytelen erdőirtások mennyisége a 2012-es évben kétszer nagyobb volt, mint a megelőző időszakban. Kovászna megyét már eddig is súlytották az illegális vágások, 2012-ben 970 esetet jegyeztek, ami hatszor több, mint az előző években. [3>>]

A Greenpeace felszólítja az állampolgárokat, hogy fellebbezzék meg ezt a döntést és kérjék a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalt, kötelezze környezeti hatásvizsgálat elvégzésére az üzemet és szervezzen nyilvános közmeghallgatást a hatástanulmányról. [4>>]

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.