Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szepmezo krumpliAz Európai Unió Törvényszéke pénteken (2013. december 13.) hozta nyilvánosságra döntését, amelyben megsemmisítette az Amflora génmódosított burgonya európai termesztését engedélyező határozatot. A döntés egy közel négy évvel ezelőtt Magyarország által az Európai Bizottsággal szemben indított per eredménye. A per elindításában az MTVSZ is aktív szerepet játszott. (fotó: Szépmező, illusztráció)

Az Európai Unió Törvényszéke pénteken hozta nyilvánosságra döntését, amelyben megsemmisítette az Amflora génmódosított burgonya európai termesztését engedélyező határozatot. A döntés egy közel négy évvel ezelőtt Magyarország által az Európai Bizottsággal szemben indított per eredménye. A per elindításában az MTVSZ is aktív szerepet játszott.

Az Európai Biztottság 2010. március másodikán engedélyezte a BASF által kifejlesztett Amflora génmódosított burgonya európai termesztését. A döntés felháborította a civil szervezeteket: John Dalli, az EU akkori új egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa, - akinek a feladata a fogyasztók és az EU polgárok egészségének a védelme lett volna - egyik első döntésével figyelmen kívül hagyta a közvéleményt és az egészségügyi aggályokat, azért hogy kiszolgálja a biotechnológiai cégek érdekeit. Ezt követően felszólítottuk a magyar kormányt, hogy a MON810-es génmódosított kukorica korábbi tilalmához hasonlóan - élve az EU jogszabályok által biztosított védzáradék lehetőségével -, az Amflora burgonyára is hirdessen termesztési tilalmat Magyarországon.

Néhány héttel később épp egy Föld Barátai rendezvény ebédszünetében egyeztetést szerveztünk a Normafa közelében, amelyre elhívtuk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM), valamint a Greenpeace munkatársát is. A megbeszélésre végül csak Bob, a Greenpeace kampányfelelőse jött el, valamint a Föld Barátai részéről jelen voltak brüsszeli és osztrák barátaink is. Rodics Katalinnal - aki akkor még a KVVM munkatársa volt, ma már a Greenpeace-t erősíti - csak telefonon tudtunk beszélni, ahol ő felvetette, hogy jó lenne a moratórium meghirdetése mellett beperelni az Európai Bizottságot azért, mert az nem vette figyelemmel az engedélyezés során a tagállamok ellenérveit. Egy ilyen perrel "időt nyerhetnénk, és tovább fennmaradhatna a tervezett moratóriumunk." Az ötletet a többiek is támogatták, már csak az érintett minisztériumokat ill. a kormányt kellett meggyőznünk, hogy vállalják fel a lépést, továbbá rávenni Ausztriát és Luxemburgot, hogy ők is szálljanak be a perbe.

Ezért először is 2010. március végén szerveztünk egy megbeszélést Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának irodájában, ahova elhívtuk a KVVM, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium és civil szervezetek képviselőit is. A megbeszélés végére sikerült meggyőznünk mindkét tárca képviselőit az ügy fontosságáról, majd a következő napokban az MTVSZ, az ETK, a Greenpeace és a Biokultúra Szövetség közös levélben fordult a környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez, a földművelési és vidékfejlesztési miniszterhez és a külügyminiszterhez, szorgalmazva, az Amflora génmódosított burgonya betiltása mellett a Bizottság elleni per indítását. Emellett többször egyeztettünk osztrák és luxemburgi barátainkkal, hogy vegyék rá saját kormányuk bekapcsolódását is a perbe.

Lobbizásunk sikerrel járt, és végül 2010. májusában a választások utáni ügyvezető kormány - még az új kormány megalakulása előtti időszakban - meghozta a döntést az Amflora burgonya betiltásáról, valamint a Bizottság elleni per elindításáról is. Szerencsére a döntést az újonnan megalakult kormány is felvállalta és tovább vitte az ügyet. Időközben Ausztria és Luxemburg, valamint később Lengyelország és Franciaország is csatlakozott a perhez.

Maga a per több éven át húzódott. Ezzel nemcsak időt nyertünk, hanem időközben az is bebizonyosodott, hogy az Amflora génmódosított burgonya európai "karrierje" lényegében egy hatalmas kudarc. Az engedélyezés évében az Amflora burgonyákban a BASF egy másik, engedéllyel nem rendelkező génmódosított fajtájából származó szennyezést találtak, ezért meg kellett semmisíteni a termést. A génmódosított burgonya európai termőterülete alig haladta meg a 400 hektárt. Az Amflora európai kudarcát követően a BASF 2012. januárjában bejelentette, hogy génmódosított termékeivel kivonul Európából. A génmódosított burgonyát engedélyező John Dalli pedig 2010. októberében egy korrupciós botrányt követően arra kényszerült, hogy lemondjon biztosi pozíciójáról.

A per kapcsán az idei évben gyorsultak fel az események: volt több tárgyalás, ahol a magyar kormány is előadhatta érveit, majd végül 2013. december 13-án, pénteken az Európai Törvényszék nyilvánosságra hozta döntését, amelyben megsemmisítette a géntechnológiával módosított Amflora burgonya forgalomba hozatalát engedélyező bizottsági határozatokat. A 2010-ben az engedélyezési eljárás hibái miatt indított jogi eljárás és a meghozott ítélet komoly hatással lehet a 1507-es génmódosított kukorica és más génpiszkált növények engedélyezési eljárására is.

A pénteki döntés nagyszerű győzelem Magyarország valamint az európai fogyasztók és a környezet számára! Örülünk, hogy a kormány annak idején meghozta azt a bátor döntést, hogy pert indít az ügyben, és a lépés mellett mindvégig következetesen kitartott, továbbá hogy nekünk is tevékeny szerepünk lehetett e győzelemben.

(forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége / 2013. december 16.)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.