Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Motorosok az erdőben – szórakozásból rongálnak...Hétvégén, ismerősökkel, egy rövid erdei sétára indultunk, célként a Honvéd-kút – Lóré puszta – Nádas-puszta környékét néztük ki. A „géppuskások emlékköve” fölötti erdőszélen éppen terepmotorosok túrták fel nemcsak az erdő csendjét, hanem a meredek erdős patakpartot is – sejtem - bizonygatva egymásnak, hogy „ki a nagyobb legény a gáton”.

Mindez azon a területen történt, amelynek a természetes állapotban való megőrzéséért szinte kétezer sepsiszentgyörgyi természetszerető ember fogott össze 2019-ben, amely aláírásgyűjtés számunkra és jó néhány környezetkímélő barátunknak is egy lényeges és fontos lépés és egyben visszajelzés is volt, hogy a sepsiszentgyörgyi lakosság igenis természetkímélő beavatkozások híve és támogatója.

Számunkra érthetetlen, hogy a motorosok, miért nem a közelben – kb. másfél kilométerre – levő, kialakított motoros pályát szemelték ki adrenalinéhségük enyhítésére.

A jelzésre, miszerint motorkerékpárral nincs mit keressenek az erdőben, majdnem tettlegességig fajuló hangos szócsata vette kezdetét.

Jelen írás jóindulatú jelzés, vagy figyelmeztetés szeretne lenni a quados, motorkerékpáros, terepjárós „társadalom” felé, hiszen gyanítható az, hogy nincsenek tudatában annak, hogy mekkora kárt tehetnek egy-egy kiemelten fontos élőhelyben. Milyen hatással vannak a vadállományra, valamint az erdőben kikapcsolódást kereső, természetszerető emberekre.

Ugyanakkor, azt is fontos kiemelni, hogy az erdészeti törvény (Codul silvic / art. 54 [1]) és egy sor más törvény egyértelműen kimondja, hogy az erdőkbe – az erdő tulajdonosának vagy adminisztrátorának írásos engedélye nélkül – gépjárművel behajtani tilos, sőt egyes esetekben erdészeti bűncselekménynek is minősül.

„A 2010/171-es számú törvény az erdészeti kihágásokról és bírságokról kimondja, hogy a gépjárművek (a 24-es bekezdésben meghatározott kivételektől eltekintve) behajtsa a nemzeti erdőterületekre a tulajdonos vagy az adminisztrátor írásos beleegyezése nélkül erdészeti bűncselekménynek minősül, amely 2000 lejtől 5000 lejig terjedő pénzbírsággal büntethető.

A 2008/4-es számú törvény, 2017. július 21-tól érvényben levő módosítása alapján, a közforgalom számára a behajtás az erdőterületekre csak az erre kijelölt helyeken és az erre kijelölt utakon lehetséges.
Az erdőalapba autóval, motorkerékpárral, quaddal, mopeddel való behajtás tilos, amely alól kivételt képeznek az engedélyezett sportrendezvények, turisztikai, vagy rekreációs rendezvények. Az engedélyeket az erdőgondnok vagy a tulajdonos adhatja ki.”
[2]

Feltételezhető az is, hogy az erdőben terepmotorozók annak sincsenek tudatában, hogy adott pillanatban éppen egy Natura 2000 védett terület határát lépték át, ennek élettereit, talaját, csendjét túrják fel felelőtlen ottlétükkel, ami még borsósabb bírságot vonhat maga után.

A 2007/57-es számú sürgősségi kormányrendelet a védett természeti területek rendszeréről, a természetes élőhelyek, vadon élő állatok és növények megőrzéséről kimondja, hogy a közforgalom előtt nyitott közutakon, erdei utakon kívül a környezetvédelmi területekre váló engedély nélküli behajtás motorkerékpárral, quaddal, autóval vagy más gépjárművel szabálysértésnek minősül, amelyet magánszemélyek esetében 3000-6000 lej pénzbírsággal büntetnek, valamint a jogi személyek eseteben 25000-50000 lej a kiszabható bírság érteke.” [3]

Biztosan nyitott kérdés minden olvasó számára: „Mi az amit tehetünk ebben az esetben?, Ki az, aki a jólneveltség hiányát, vagy a számunkra egyértelműnek vélt környezetromboló magatartást hivatalosan számon kérheti? Hiszen, az a terület mindannyiunké és a már- már manapság szokásosnak tűnő érdemtelen eltulajdonítása egy-egy területnek nemcsak bosszantó, hanem jogtalan és életterünket is egyértelműen veszélyezteti, rombolja.

Egy részleges választ a Hargita megyei Tanács vonatkozóJelentés az erdei motorozás hatásairól [4] – elemzésében találtunk, ahol kiemelik:

„… a rendőrségnek joga van büntetni, de általában csak kihágás bejjelentése után szállnak ki a helyszínre, viszont a csendőrség és az erdészek is kiszabhatnak büntetést, valamint vadászegyesületektől a nevesített személynek is joga van erre. Viszont bárki bejelentheti, ha szabálysértést vagy bűncselekményt lát vagy értesül róla, és akkor az illetékes szervek kötelesek kivizsgálni az esetet.

Számunkra továbbra is elgondolkodtató, hogy mennyire nem érezzük magunkénak tágabb környezetünket, természetünket és sajnos a büntetés vagy a tettlegesség tűnik néha egyetlen megoldásnak, hiszen a reményteljes elképzelés, hogy vigyázunk a természetre és csökkentjük az ártalmas cselekedetek sorát, egyre inkább taccsot mond, nem működőképes.

Olah Katalin, Toró Attila
2023. március 28.

Hívatkozások:

[1] –  Codul silvic, Cap. VI, art 54.
[2] / [3] / [3] / [4] Jelentés az erdei motorozás hatásairól (Hargita Megye Tanácsa – 2018)

 

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.