Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

UG_meghivo_wAz sepsiszentgyörgyi ETNA Alapítvány, a MAGMA Kiállítótér és a Gyárfás Jenő Képtár tisztelettel meghívja ÜTŐ Gusztáv, képzőművész  VÁLOGATÁS / SELECŢIE / SELECTION (1973 – 2010) című egyéni kiállításának megnyitóira 2010. június 10-én, a következő helyszínekre:

A kiállítás 2010. július 20-ig látogatható, a kiállítóterek órarendje szerint.

 

18:00 Míves Ház - Phare terem / Kós Károly út, 5/A


18:30 Lábas Ház - Nagyterem / Szabadság tér 7.


19:00 MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér / Szabadság tér 2.


19:30 Gyárfás Jenő Képtár / Szabadság tér 2.

Fotó: Toró Attila


Megnyitóbeszédet tart Vécsi Nagy Zoltán, művészettörténész.
A kiállítás 2010. július 20-ig látogatható, a kiállítóterek órarendje szerint.
A rendezvény a „Képzőművészet Éve Háromszéken 2010” éves program része.


Ütő Gusztáv (Sepsiszentgyörgy, 1958- ) festő, grafikus, performanszművész, tanár, akcióművészeti kutató. A marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban érettségizett, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet festészet szakán diplomázott 1982-ben, Abodi Nagy Béla tanítványaként. 1982-től 1986-ig Medgyesen volt rajztanár. 1987-től 1990-ig kirakatrendező Sepsiszentgyörgyön, mely időszak alatt rajzkört is vezetett. 1990-től az Romániai Képzőművészek Szövetségének tagja, melynek rövid ideig 1991-1992 között megyei elnöke is volt. 1991-ben az ETNA Alternatív Művészeti Csoport alapítója és irányítója. 1990-1991-ben Baász Imrével, 1999-ig pedig egyedül szervezte az AnnART Nemzetközi Élőművészeti Fesztivált a Szent Anna-tónál. 1991-től a sepsiszentgyörgyi Művészeti Líceum festészet tanára. A sepsiszentgyörgyi Míves házban, újabban a Lábasházban is, az Etna Alapítvány vezetőjeként kortárs művészeti archívumot és videó-, multimédiás gyűjteményanyagot tart fenn és több akcióművészeti találkozó szervezője és kurátora (ARES – Vendégművész Program, Erupció – Régióközi Akcióművészeti Találkozó, stb. ), a TRAnnSYLVAnnART kortárs művészeti csoport vezetője 2003 és 2007 között. 2005-től a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem doktorandusza, 2007-től pedig a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa. 2009-ben a képzőművészeti alkotó, és szervező munkáját Munkácsy-díjjal ismerték el.

Festészete és akcióművészeti alkotásai mélyen kifejezik a hagyományokhoz, a szülőföld értékeihez való elszakíthatatlan kötődést, az ebből való tudatos merítkezést, felvillantva az építő jellegű értékátadás lehetőségeinek alternatíváit, ezek problémafelvető, ösztönszerűen serkentő, társadalomkritikai arcéleivel együtt.

A sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban, a Magma kiállítótérben, a Lábasházban és a Míves Házban most megnyíló Válogatás című tárlategyüttes a harmadik egyéni kiállítása Ütő Gusztávnak szülővárosában, az 1988-ban, majd az 1994-ben rendezett tárlatok után.


Szervezők / Etna Alapítvány, Magma Kiállítótér, Gyárfás Jenő Képtár
Partnerek / Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megye Tanácsa
Támogatók / Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa, Kobak Design Kft, Kisgyörgy Miklós PFA, Prest-Arte Kft,
Média partnerek / Háromszék, Székely Hírmondó, transindex.ro, sepsiszentgyorgy.info, www.actio-ts.ro / www.sznm.ro

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.