Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

evilagiborito_8002011. október 31.

Az Énekelt Versek XVI. Zentai Fesztiváljának első- és közönségdíjasa, a sepsiszentgyörgyi EVILÁGI együttes, nagykoncertet tart Sepsiszentgyörgyön! 2011. október 31-én, 19 órától, a Tamási Áron Színház nagytermében lépnek fel Orbán Ferenc és 15 sepsiszentgyörgyi zenésztársa, akik 19 dallal, 70 perc igazi zenei csemegével mutatkoznak be a háromszéki nagyközönségnek.

Jegyek elővételben a Városi Szervezőirodában, hétköznapokon 9-15 óra között vagy a helyszínen a koncert előtt 1 órával. Egy jegy ára: 15 RON

Az esemény szervezője: a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna Megye Tanácsa.
Partner: Sepsiszentgyörgy, 550 éve város.
Részletek: a www.kultkov.ro honlapon.

Video: eventvisual

Az Evilági című album, igazi sepsiszentgyörgyi hungarikum, a zene és a költészet különleges egyvelege.

Orbán Ferenc, a kilenc vers mellé nemcsak igen széles és színes műfaji skálán hullámzó dallamokat komponált, hanem egy-egy népdalt is társított. Így – a lemezen hallható sorrendben – Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Illyés Gyula, József Attila, Pilinszky János, Ady Endre, Wass Albert és Farkas Árpád sorai népköltések közelségében sajátos szövegszínezetet eredményeznek.

A lemez dallamvilágában is sokszínű, mindenféle műfajjal találkozunk: a népies, ám mégis korszerű hangzásvilág mellett lírai tételek, flamencós, funkys, bluesos, dzsesszes, klasszikus zenébe hajló beütések hallhatók.

A nagykoncert attól lesz különleges, hogy az EVILÁGI dalok előtt, minden énekes bemutatkozik a saját műfajában.

Evilági nagykoncert zenészei:

Bokor Imre (ének):
15 éves, Illyefalván nevelőszülőknél nevelkedik három tetsvérével együtt, legszebb emlékei az énekléshez kötődnek. Minden zenét szeret, de legjobban a népdalokat. Hétéves korában kezdett el énekelni, napjainkban István Ildikó népdalénekes tanítja a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskolában. Szeret versenyekre járni és nyerni, tavaly 2010- ben a „Tiszta Forrás" népdalversenyen első díjat nyert, de számos vetélkedőn első helyezést szerzett. Orbán Ferenc zenész, zeneszerző, zenetanár három éve figyelt fel az ifjú tehetségre. A tizenéves fiú első fellépése a Székely Vágta programjában szereplő, ám a rossz idő miatt elmaradt Evilági-koncert lett volna. Elmondása szerint az énekkel jobban ki tudja fejezni magát, mint bármi mással, minden érzelmét bele tudja „gyömöszölni" egy-egy dalba.

Éltes Áron (fúvós hangszerek):
A sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor" Művészeti Líceumban érettségizett, a brassói „Transilvania" Egyetem zenepedagógia szakán államvizsgázott. Több zenekarban játszik. Többekközött a P.U.L.B együttesben, a Dean's Big Band brassói jazz zenekarban, valamint a Jazz4fun és a Funky Munky együttesek tagja is.

Érsek Csaba (ének):
Népi hangszer és magyar nyeregkészítő, emelett a magyar népdalok éneklője és a magyar népmesék mesélője.

Ferencz Áron (ütős hangszerek):
Ady Endre sajtókollégiuma után a Babes Bolyai közigazgatás szakán végzett. Muzsikus.

Fodor Réka (ének)
A Ritmo del Flamenco és a Jedam együttesek énekese.

Gáspár Álmos (gitár)
A Ritmo del Flamenco és a Jedam együttesek gitárosa.

Gáspár Csaba (hegedű)
A sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceumban érettségizik, a brassói "Transilvania" Egyetem zenepedagógia és hegedű szakán államvizsgázik. A Transylmánia etno-rock együttes hegedűse, emelett több zenekarban is fellépik, közreműködik.
Gyergyai Szabolcs (nagybőgő, basszusgitár)
A sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Líceumban érettségizett. A nemEZ együttes basszusgitárosa. Az Evilági együttes tagjaként az Énekelt Versek XVI.-dik Zentai Fesztiváljának első- és közönségdíjasa.

Kátai Judit (ének, ritmus hangszer)
10 évet járt zeneiskolába Balatonalmádiban, Veszprémben, végül Szegeden. Volt vonószenekari tag, zenélt a Picimbora zenekarban, és egyetemistaként a szegedi JATE (ma már SZTE) szimfonikus zenekarában is.
Az egyetemi évei alatt (magyar és angol szakon végezett), a Folkolor együttes, révén szorosabb kapcsolatba került a magyar népzenével. Időközben azonban egyéb műfajokban is kipróbálta magát: vokálozott a Nyersben és helyettes énekese volt a szegedi Blues B.R.Others zenekarnak. 2007 tavasza óta a nemEZ együttes énekese, hegedűse.

Lőfi Gellért (zongora, harmonika)
A sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Líceum hegedű szakán érettségizett, a brassai "Transilvania" Egyetem zenepedagógia szakán államvizsgázott, rangos karmesteri kurzusokra jár, folyamatosan fejleszti tudását. Jelenleg, városunk művészeti líceumának hegedű tanára, a Szerenád zenekar másod karmestere, a gimnazisták kórusának karmestere, a Krisztus Király Katolikus Templom orgonistája és zenei vezetője, a Laudate kamarakórus karmestere, a Melodika alapító tagja, sok koncertet szervez és sikeresen korrepetál hangszeres és énekes előadókat. Az Evilági együttes tagjaként zentai Énekelt Versek Fesztiváljának első- és közönségdíjasa.

Orbán Ferenc (ének, hegedű, gitár, cimbalom, mandolin)
Baráti éneklések és nagy álmok eredményeként született meg a két első zenekarra (Hajasok, Forgotten). A Csalóka együttessel való találkozása csábította vissza a népi gyökerekhez, előkerült a cimbalom, majd a hegedű.
Első verses lemeze –Gyermekvilág (2001)-, melyet azóta több is követett: Pilinyszky-dalok (2002), Örökség (2005), Szívhangok (2007). Majd a Mozsikácska (2005) és az Egyedül (2006) lemezek.
A kolozsvári konzervatórium zenepedagógia szakán végzett.
Színházi zenéket is alkotott (Törékeny, Bernarda Alba háza, Hamlet, Don Quijote), képes-verses könyveket, zenés cd-mellékletekkel készített (Évszakok, Panna-dalok) valamint -a Benedek Elek emlékév kapcsán- megjelentet a MeseMorzsák hanglemeze.
Az Evilági megálmodója.
Az Evilági együttes tagjaként, a zentai Énekelt Versek Fesztiváljának első- és közönségdíjasa. Saját honlapja is van a www.orbanferenc.com.

Pakot István (ének)
Társadalom tudományokat tanul a Mikes Kelemen Főgimnáziumban, az iskola kórusában kezd énekelni. Érettségi után Olaszországban tanul, hazatérve a brassói Transilvania egyetem zenei tanszékének zenepedagógia hallgatója, majd annak boldog diplomása. Ez idő alatt sepsiszentgyörgyi és brassói kórusok aktív énekese. A Snaps Vocal Band alapító tagja. Első egyéni produkciója, 2011-es Szentgyörgynapok kulturális hetében volt hallható, latható „Barát-Koz" néven. Szintén ez év nyarátol a Transylmania etno-rock együttes énekese. A zenében egymáshoz közeledni véli saját magát és világát.

Sebestyén Lázár Enikő (ének)
A líceumot a sepsiszentgyörgyi Művészeti Líceumban végezte brácsa szakon, énekes tanulmányait a nagyváradi Zene Egyetemen kezdte, ugyanitt a Filharmónia kóristája, majd államvizsgázik a brassai "Transilvania" Egyetem ének szakán. Már az egyetem alatt betanít a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Líceumban, majd államvizsga után címzetes ének szakos tanár, napjainkban az intézmény vezetője. A Melodika alapító tagja, a Codex régizene együttes énekese. Vokál-szimfónikus művek, opera, operett, egyházzene, musical műfajok találhatók repertoárjában.

Szélyes Margit (ének)
A líceumot az udvarhelyi „Palló Imre” Művészeti Líceumban ének szakon végezte. Ezt követően a brassói „Transilvania” Egyetem énekszakán államvizsgázott. Egyetem után a sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceum énektanára és ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola énektanára is, jelenleg a Kovászna megyei Művelődési Központ zenei szakelőadója. A Transylmania etno-rock együttes egykori szólistája, a Melodika énekegyüttes alapító tagja, a II. Musical hangja énekverseny döntőse, az Evilági együttes tagjaként a Zentai Énekelt Versek Fesztiváljának első- és közönségdíjasa.

Tasi Nóra (ének)
2OO8-ban végezte a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Líceumot, klasszikus ének szakon. Jelenleg a kolozsvári "Gheorghe Dima" Zeneakadémia és a budapesti "Bartók Béla" Jazz Konzervatórium ének szakos hallgatója. A 2OO7-ben alakult St. George Quintet együttes énekese, melynek hatására nőtt az érdeklődése a jazz zene, az improvizáció iránt és ez letérítette a klasszikus zenei pályáról. Legnagyobb szakmai örömét a saját dalainak írásában és előadásában leli, melyeket főleg magyar nyelven szólaltat meg.

Tinca Teddy (gitár)
Autodidakta módon tanult, a zenét hallgatva és nem olvasva. Számos együttest alapított, közöttük akadtak tiszavirág életűek, ám olyanok is, amelyek a mai napig működnek, közismertek - akár a Mercedes Band. Gitárjátéka a blues gyökereire vezethető vissza, ám a jazz, funk műfajokkal is kacérkodik - nemzetközi jazzfesztivál gálaestjén (nyertesként), illetve Alexandru Şipa a romániai jazz történetét bemutató könyvbemutatóján zenél a Free Connection nevű jazz-zenekarával.

A hétköznapokban újságíróként ténykedik egy háromszéki napilapnál, zenei pályafutása alatt pedig számos olyan példaképével sikerült együtt zenélnie, mint Földes László (Hobó), Ferenczi György. 

(forrás: www.kultcov.ro)

 evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg
 evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg
 evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg
 evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg
 evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg
 evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg
 evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg
 evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg evilagi_01.jpg

Fotó: Toró Attila

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.