Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

karacsonyi vasar20152016. december 17 – 23. | Helyszín: Főtér

Finom falatokkal, tetszetős portékákkal, hangulatos koncertekkel, igazi közösségi eseményként jelentkezik december 17-e és 24-e között Sepsiszentgyörgy főterén a karácsonyi vásár, amelyet Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház szervez. Hétfőtől délutánonként óvodások, iskolások mutatják be karácsonyi műsorukat, de lesz táncprodukció, regölés, kórusművek, tombolahúzás is. Csütörtökön Luiza Zan és a Snaps Vocal Band Ferencz Áron ütőhangszeressel közösen acapella műveket ad elő, pénteken pedig a bukaresti Popas Band izgalmas feldolgozásokkal és saját produkciókkal lép színpadra.

Karácsonyi vásár – színpadi fellépők programja:


December 19., hétfő:
16:00 – Gulliver napközi otthon karácsonyi műsora
17.00 – a Mihai Viteazul Főgimnázium Crescendo kórusa – Vezényel: Grisar Liliana
19:00 – Canticorum női kar – Vezényel: Dombora Anikó


December 20., kedd:
17:00 – Sport All táncprodukció
18:00 – Magyar Férfidalárda – Vezényel: Jakab Árpád
18:30 – Cantus Firmus Vegyeskar – Vezényel: Jakab Árpád

 

December 21., szerda:
14:00 – RefSonor diákkórus –Vezényel: Szilágyi Andrea tanárnő
14:30 – RefSonorocska diákkórus – Vezényel: Szilágyi Andrea tanárnő
16:00 – Református Kollégium elemi osztályainak karácsony váró előadása
17:00 – Regölés
18:00 – Őszirózsa Dalkör


December 22.,  csütörtök:
13:00 –  Mikes Kelemen Főgimnázium kórusa – Vezényel: Szőcs Dániel
14:00 –  Hófehérke napközi otthon karácsonyi előadása
17:00 –  Luiza Zan & Snaps Vocal Band
18:00 –  Mihai Viteazul Főgimnázium

 

December 23., péntek:
16:45 – Tombola húzás – a Salvatore Egyesület programja
17:00 – Voces női kar, miniSnaps gyerekegyüttes
18:00 – Popas Band koncert  (Bukarest)


A fellépőkről:
A sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda 1921. február 1-jén alakult 38 taggal, kibontakozásának, felemelkedésének hőskora a második világháború végéig számítható. Az 1944-1969 közötti viharos évek alatt elbizonytalanodás, sok apró megszakítás jellemzi a dalárda munkáját. 1969-1989 decembere között a kórus talpra állt, újraszerveződött, némileg fiatalodott, ugyanakkor a diktatúra rányomta bélyegét a repertoárra. 1989 decemberétől kezdődően a dalárda újból szabadon énekelhet, fejlődhet, repertoárja tovább gazdagodott, főleg vallásos és magyar szerzők műveivel. 2014-től Jakab Árpád  karnagy vezeti a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárdát.

A Sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház keretében működő Cantus Firmus Vegyeskar 1980. októberében alakult, László Attila zenetanár vezetésével. Az elmúlt közel négy évtized alatt számos megyei és országos szereplésen túl, külföldön is énekelt a kórus: Magyarország (Vác, Balaton), Vajdaság, Kassa, Hollandia, Németország, Ausztria. 1997. április 4-én minősítő hangversenyre állt elő a kórus, ahol a rangos nemzetközi zsűri „fesztivál” minősítést ítélt a kórusnak. 2014 októberétől Jakab Árpád  karnagy vezeti a kórust.

Az idei karácsonyi vásár sajátos színfoltja lesz a regölés, az ősi magyar szokást Gáspár Attila és Pózna Gabriella néptánc-oktatók vezetésével mutatják be, több mint kétszáz gyermek közreműködésével. A  Batyus Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotája közös akciójába bárki bekapcsolódhat. A szervezők célja megismertetni és megszerettetni a fiatalokkal egyik legarchaikusabb, télvarázsoló, köszöntő népszokásunkat. A regölés hagyománya, szövege és dallama legtovább a Székelyföldön és a Nyugat-Dunántúlon maradt fent.

A közös regölésben részt vesz: a Batyus Egyesület Néptánccsoportja, a sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájának, a Mikes Kelemen Főgimnázium, a Székely Mikó Kollégium, a Nicolae Colan Általános Iskola, a Váradi József Általános Iskola, a Plugor Sándor Művészei Líceum diákjai, valamint a mikóújfalusi Murgó Néptáncegyüttese.

Snaps fotoluizaA Snaps Vocal-Band repertoárjának sokszínűségét ismerheti meg a közönség a karácsonyi vásáron, ezúttal Luiza Zan jazz énekesnővel és Ferencz Áron ütőhangszeressel közösen kizárólag acapella műveket adnak elő. Az együttes 13 éves fennállása alatt, számos fesztiválon mutatkozott be, koncertezett az országban és határon túl (Magyarország, Szlovákia, Németország, Olaszország, Horvátország, Szlovákia, Szardínia szigete), ezáltal felsorakozva Sepsiszentgyörgy magas színvonalú zenei életének népszerűsítői sorába.
Tagok: Dombora Anna (szoprán), Cserkész Emese (alt-művészeti vezető), Ardeleanu Daniel (tenor), Tóth-Györbiró Apor (basszus). Közreműködik: Luiza Zan – jazz énekesnő. Ütőhangszeres: Ferencz Áron

 

VAR 4125 oszi vasar 2016 vargyasiA miniSnaps gyerekegyüttes és a Voces női kar közreműködése tavaly kezdődött, egy karácsonyi előadás alkalmával, azóta is tart az együttműködés. A két együttes számos közös koncertet tudhat maga  mögött (Koncert a Magyar Költészet Napja alkalmából, VII. Szimfonikus Napok, Prágai Nemzetközi Kórusfesztivál, Békéscsabai koncert, megemlékezés a Zene Világnapjáról).
A miniSnaps Gyerekegyüttes a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi Művészeti és Népiskola keretén belül működik, számos önálló koncertet is tartott Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen, különdíjat kapott a kolozsvári Ritmul Muzicii zenei versenyen.

A Voces Női Kar azon ritka egynemű kórusok közé sorolható, amelynek célja a kortárs zeneirodalom népszerűsítése. Repertoárjának sokszínűsége miatt nem sorolható be egyetlen zenei műfajba sem, előadása, stílusa mindig különleges, egyedi színfolt a kórustalálkozókon, fesztiválokon.  

Popas BandTöbb mint 700 koncerttel a háta mögött, a Popas Band Románia egyik legjelentősebb cover band-je. Repertoárjukban az elmúlt hatvan év legfontosabb dalainak feldolgozásait találjuk, de saját lemezzel is jelentkeztek. Egyéni stílus, remek színpadi jelenlét jellemzi a kilenc éve működő együttest. Alapítója Marius Popa, aki a Cronica Cârcotașilor öt évadjában működött közre színészként és énekesként is. Tagok: Marius Popa, (Spin, Latin Expres, Jukebox, Foisorul de Foc), Medéa Bălănică, Amalia Uruc, Florin Șerban, Pál Gábor, Nelu Niculae, Gabi Pîndici.

 

(A Városimázs Iroda közleménye)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.