Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

„Faust Family” – Az „Andrei Mureșanu” Színház szeptemberi bemutatójaA sepsiszentgyörgyi „Andrei Mureșanu” Színház a 2019-2020-as évadjának első bemutatója, 2019 szeptember 25, 19 :00 órától a Faust Family, Nagy Botond rendezésében. Az előadás Goethe közismert művének az ördöggel kötött alku tematikáját hozza előtérbe,

A Goethe Faustja alapján készült Kali Ágnes és Benji Horváth feldolgozásban, a romantika saját magával harcoló tudós figurája helyett – aki eltékozolta életét a hiábavaló keresésekben, egy fiatal onkológusnő kerül a középpontba, aki önmaga is szenved attól a betegségtől, melyet másokból igyekszik kiűzni. Munkájának megszállottjaként eltávolodik családjától, melyet – a fiatal szerzők olvasatában – saját poklának érez, ahol bármikor megkísértheti a sátán, újabb és újabb alkut ajánlva fel neki. Olyan alkuról van itt szó, amit a ma embere gyakran megköt, anélkül, hogy egyáltalán tudna róla. « A védőszentek ideje lejárt, és elmúlt a fényes jövőbe vetett remény is. 160 éve, a romantizmus korában Goethe Faustja a földi örömökért adja el lelkét. Ma, az információ korában, mikor személyes élvezeteinkért tesszük tönkre a földet, nem is jövünk rá, milyen alkukat kötünk. Látni szörnyűséges, könnyebb homokba dugni a fejünket. De a közönyösség sosem marad következmények nélkül, és az elfelejtett paktumok napvilágra kerülnek.«, mondja Kali Ágnes.

Mivel az éles határok a földi világ, a mennyország és a pokol között mára már megszűntek, a három világ elkülöníthetetlenné vált, mintha egy másba olvadtak volna, a TAM új produkciójának képi világa éppen a pokol jelenlétét sugallja az emberi életben. « Kimondhatatlanul örülök, hogy a ”Faust Family” tagja lehetek, és részt vállalhatok ebben a kreatív kalandozásban a fausti univerzum körül. Egy furcsa környezetet szerettem volna teremteni, a penészt, az enyészetet idéző színvilággal és természetes anyagokkal. A bomlás színei, melyek közel hoznak a természet nyerseségéhez. Egyszerre intim és nyomasztó környezet, mert a Pokol, az intim. A Pokol itt van a nappalidban, az ebédlőasztalod alatt, csupán pár milliméterre van a talpad alatt és minden lépéssel, ahogy közeledsz a halálhoz, a nyomás egyre erősebb, a megbánások egyre mélyebbek. Mindannyian egy biztos utazáson vagyunk a halál fele, különböző utakat járva be kísértésekkel és különböző eltévelyedésekkel, ahol a nevető Mefisztót láthatjuk, amint fáradhatatlanul lesben áll. Az alku elkerülhetetlen.« - nyilatkozza Andreea Săndulescu, az előadás látványtervezője.

A pörgős és szórakoztató dialógusok és néhol nevetséges szituációk mellett a „Faust Family” reflekcióra, önvizsgálatra késztet. « Most alkotóként visszatérve ebbe a színházba, mely líceumi éveim során felébresztette éhségemet a színház iránt, csendet és elmélkedést ébreszt bennem. Csendet, mint mikor egy angyal száll el feletted. Ebben a pillanatban nem tehetek mást, mint alkut kötni önmagammal, melyben akár vesztek, akár nyerek, egy el nem múló fájdalom melankóliájával maradok. Ebben az előadásban többek között a családomról beszélek. Egy családról, melynek nem tudom lenne-e ereje újraéleszteni azt a melegséget, melytől mindannyian elváltunk abban a pillanatban, mikor elhagytuk az anyaméhet.... talán pár pillanatra sikerülhet újrateremteni. Ezen az előadáson dolgozva saját kamaszkorom nézőjévé váltam, és elérhettem egy a saját igazságomnál mélyebb valóságot, egy univerzális igazat, mely folyamatosan fejünk fölött lebeg, mikor nem látjuk már azokat a „flight safety instructions”-okat. Azt az igazságot, hogy mindannyian a halál felé menetelünk. És közben beleütközünk Mefisztó és Puck kérdéseibe : - Lemondhatunk a múltról ? – Nem teszünk mást, csak belefulladunk. - Rövid az emlékezet? - A tudás rövidebb. – Rövid a kultúra ? – Rövidebb a család. - Rövid a történelem ? – Az élet rövidebb. – Hosszú a játék ? – Az idő végtelen.«, vallja Nagy Botond, készülő előadásáról.

Játsszák: Claudia Ardelean, Sebastian Marina, Sergiu Aliuș, Fatma Mohamed, Mirela Bucur, Mona Codreanu, Camelia Paraschiv, Nagy Attila și Alexandrina Ioana Costea.
Zeneszerző: Claudiu Urse,
Román fordítás: Andrei Doșa.

Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánlják!
Jegyek vásárolhatóak online, a biletmaster.ro honlapon, a Kulturális Szervezőirodában és a Színház jegypénztáránál.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.