Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2022. október 17-én kezdődik az idei DbutanT Fesztivál második fordulójaAz „Andrei Mureșanu” Színház (TAM) és a Konstancai Állami Színház (TSC) által szervezett DbutanT Fesztivál-verseny 7. kiadása 2022. október 17-én, hétfőn kezdődik Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény október 22-én, szombaton ér véget a nyertes szcenográfusok díjátadó gálájával.

Öt alkotó száll versenybe a sepsiszentgyörgyi rendezvényen, a következő előadásokkal:

  • Október 17., hétfő, 19:00 óra – „Petra von Kant keserű könnyei” - díszlettervező, Theodor Cristian
  • Október 18., kedd, 19:00 óra – „Brainstorm” - díszlettervező, Ana Maria Mănăilă
  • Október 19., szerda, 19:00 óra – „Black Box” - díszlettervező, Cosmin Stancu
  • Október 20., csütörtök, 19:00 óra – „Leckék a szerelemről és az agyról” - díszlettervező, Ștefana Chelaru
  • Október 21., péntek, 19:00 óra – „Hogyan temettem el a bátyámat az aszfaltba” - Daria Nicu, díszlettervező

A verseny első szakasza, a DbutanT Nemzetközi Szcenográfiai Program szeptember 24-én ért véget. Az erre a szakaszra kiválasztott résztvevők a terület olyan személyiségeinek irányításával dolgoztak Konstancán, mint Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, USA), Carmencita Brojboiu (RO), Paweł Dobrzycki (PL) és Helmut Sturmer (DE, RO).

A konstancai fordulóban a DbutanT versenyzői által készített installációk közül néhány alkotás Sepsiszentgyörgyön ki lesz állítva a jövő héten. Ezek közé tartozik a főtéren felállított „Metamorfózisok” című installációs és fotókiállítás, később a Maria Miu jelmezkiállítás az Árkosi Kulturális Központban és az Élő szobrok installáció, Diana Sav jelmezeivel, szintén a főtéren.

Az idei díjat két fiatal nyertes kapja, akik díszlettervezői vagy segéd/asszisztens díszlettervezői munkakörben dolgozhatnak a sepsiszentgyörgyi „Andrei Mureșanu” Színházban és a Konstancai Állami Színházban színpadra kerülő előadásokon. A győzteseket október 22-én, szombaton a díjátadó ünnepségen hirdetik ki.

Az idei zsűri tagjai: Theodor-Cristian Popescu (rendező); Dragoș Mușoiu (rendező); Cristina Milea (díszlettervező); Maria Miu (díszlettervező) és Adrian Damian (díszlettervező). Adrian Damian a DbutanT idei kiadásának kurátora, valamint a zsűri elnöke. A második szakaszban a zsűri minden tagja tematikus mesterkurzust is tart.

A DbutanT Fesztivál-verseny 7. kiadását az AFCN finanszírozta, és a Kovászna Megyei Tanács is támogatja, amely az esemény állandó partnere az első kiadás óta. Köszönjük a Konstanca Megyei Tanácsnak, hogy a Konstancai Állami Színház kulturális programjának finanszírozásával támogatta ezt a rendezvényt. Velük együtt a DbutanT-nek idén új partnerei is vannak: a romániai OISTAT Központ (Színházi Tervezők, Technikusok és Építészek Nemzetközi Szervezete), a BRD Románia, a bukaresti Goethe Intézet és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK Sportklub. A DbutanT Fesztivál-verseny hűséges partnere továbbra is a Șpraiț Egyesület.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.