Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

„A fák titkos szíve megbocsát és meggyógyít.” – Színházpedagógiai projekt a Cimborák Bábszínházban A Cimborák Bábszínház a 2021-2022-es évadban nagyszabású színházpedagógia projektet valósított meg A fák titkos szíve c. afrikai népmese alapján készült előadása kapcsán. 660 fiatalt láttunk vendégül: 14 általános iskolás osztályt és 11 darab IX- XI. osztályt, a diákok a Nicole Colan Általános Iskola, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, Székely Mikó Kollégium, a Váradi József Általános Iskolából érkeztek.

A sorozat kiemelt célja a bábszínház műfajának széles körben történő népszerűsítése, illetve érzelmi és erkölcsi nevelési lehetőség megteremtése. A színházi térben a Páll Gecse Ákos rendezte előadás után, játékos, egyéni bevonódásra és visszajelzésekre is alkalmat adó foglalkozást vezetett Prezsmer Boglárka, gyakorlott színházpedagógus a bábszínészek (Páll Gecse Ákos, Sánta Yvette) és technikusok aktív részvételével. A közös játékalkalom a bontakozó személyiség formálásában, a világ, azon belül pedig a többiek megismerésében nyújt segítséget, valamint kiváló tanulási felület arra, hogy a színházi kommunikáció, a bábszínházművészet nyelvét felfedezhessük. A résztvevő csoport cselekvéses, tapasztalati úton járta körül a látott előadás témáit, személyesebb módon vizsgálhatta meg, mélyítette el e kérdések természetét, így alakítva ki saját viszonyulását a feltárt problémákhoz.

„A fák titkos szíve megbocsát és meggyógyít.” – Színházpedagógiai projekt a Cimborák Bábszínházban Az interaktív eszközeink mellé egy foglalkoztató füzetet is terveztünk, az ebben leírtak alapján is elmondható, hogy a fiatalok értékrendjében törékeny helye van az igazi kincsnek, mint a barátság, a bizalom, a tisztelet, a jóság, a kedvesség, az odafigyelés. Általános tapasztalat, hogy még a nagyobb diákok is lelkesen vesznek részt a játékos tanulási formában, és ha méltó partneri viszonyt tudunk megteremteni, akkor csodák születnek, valódi megélésekkel, lélekjelenléttel. Osztálydinamikai szempontból pedig érzéeklhető, hogy az együttműködési képesség, az egymásra való odafigyelés türelme jelentős munkát kér még, de egységesen jelen van a szépség, az elfogadás, a természetes kapcsolódás utáni óriási szomj és vágy, hogy mindezeket a tartalmakat közösen is megélhessék a diákok.

Külön köszönet jár a pedagógusoknak, akik vállalták, hogy iskolán kívüli tevékenységként élnek a felkínált lehetőséggel.

A színháznevelési projekt futamideje 2021. november 8. – 2022. június 10.
Támogatók: az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Kulturális Alap.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO