Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Parcul zoologic - Fapte, sau răspuns la răspunsuri - Sfântu Gheorghe

Am fost surprinși să citim în cotidianul Háromszék, și mai înainte și în alte organe de presă, că primarul din Sfântu Gheorghe, în declarațiile sale, sugerează că civilii care s-au opus înpotriva alegerii locatiei pentru parcul zoologic de lângă fântâna Honvéd, au acționat în pofida consultărilor, nerespectându-și promisiunea. [1] [2] [3] 

[1] – „Liderii asociației l-au informat despre faptul că a avut loc o consultare și că au vizitat locul planificat. În schimb, atunci când au fost făcuți primii pași pregătitori - lansarea unui program de dezvoltare locală a fost prevăzută într-o hotărâre de consiliu - fără planuri concrete, reacțiile opozanților au fost imediate.” (Háromszék, 12. noiembrie 2021.)

[2] – „Consiliul municipal și directorul asociației Vadon se așteptau la opoziție din partea ecologiștilor, deoarece anul trecut 1.200 de locuitori din zonă au cerut renunțarea la parcul de aventură planificat în apropiere. Prin urmare, în scrisoarea sa, János Demeter se referă la faptul că, înainte de demararea procedurii de excludere a zonei de pășune de acum din circuitul agricol, l-a invitat la fața locului pe purtătorul de cuvânt al protestatarilor (Attila Toró), care a fost de părere că nu este vorba de aceea zonă pentru protejarea căreia aceștia au protestat anul trecut, protestele erau din cauza unui cu totul alt proiect, dar a cerut realizarea unui studiu de impact și organizarea unei dezbateri publice pe această temă.” (Székely Hírmondó, 15 noiembrie 2021)

[3] –  «Atunci când reprezentanții acestei asociații (n.red. Vadon) m-au contactat în legătură cu această idee, i-am rugat să se consulte cu acele persoane din oraș despre care știm că sunt foarte sensibile în ceea ce privește aceste tipuri de proiecte. Feedback-ul pe care eu l-am primit a fost că acest lucru s-a întâmplat. În ciuda acestor lucruri, în momentul în care practic acest proiect ar fi pornit în sens de documentare, nu în sens de investiție, au venit aceste reacții din partea unora», a precizat primarul Antal Árpád.” (covasnamedia.ro | 5 noiembrie 2021)


În loc de războaie ale declarațiilor, am dori să prezentăm o cronologie a evenimentelor, lăsând la latitudinea cititorului să decidă care grup de interese este interesat să dezinformeze publicul:

  1. La data de 20 iulie 2021, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a publicat pe site-ul său Proiectul de hotărâre al Consiliului local privind Parcul Zoologic, prezentat de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András. [4]

  2. În conformitate cu Proiectul de hotărâre, audierea publică s-a încheiat la 2 august 2021. [5]
    [4] [5] — 20 iulie 2021| Proiect de hotărâre

  3.  Opinia publică, ca și noi, a aflat despre acest plan la trei săptămâni după încheierea audierii publice, pe 24 august 2021, din articolele publicate pe baza materialului furnizat de agenția de presă Agerperes. [5] [6]
    [6] - Vadasparkot hoznának létre Sugásfürdőn  – Székely Hírmondó | 24. august 2021.
    [7] - Autorităţile vor să înfiinţeze un parc zoologic în zona Şugaş Băi – covasnamedia.ro | 24. august 2021.

  4. După prima reacție apărută pe platforma comunitară, reprezentantul Asociației Vadon l-a contactat pe Attila Toró la data de 24 august 2021. În acel moment, decizia Consiliului fusese deja redactată de mai bine de o lună, iar consultarea publică se încheiase la 2 august.

  5. Reprezentantul Asociației Vadon și Attila Toró au vizitat împreună locul pe 26 august 2021. Attila Toró a solicitat demararea unei audieri publice adevărate, știind că în 2019, peste 1.200 de oameni, care iubesc mediul înconjurător din Sfântu Gheorghe, au cerut păstrarea stării naturale a zonei de lângă fântâna Honvéd.

  6. Noi, abia după data de 26 august 2021, când am citit proiectul de decizie, am fost confruntați cu faptul că audierea publică avusese deja loc, că totul era deja hotărât, scris pe hârtie și decis. Cu alte cuvinte, după cum s-a dovedit ulterior, reprezentantul Asociației Vadon îi invitase pe civili la o întâlnire de poleială, planificată în prealabil.

  7. Legea 52/2003 nu îl obligă pe promotorul ideii, ci pe redactorul, pe inițiatorul proiectului de hotărâre, pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe și Primăria municipiului Sfântu Gheorghe să se consulte cu societatea civilă.

Considerăm regretabil faptul că factorii de decizie - în ciuda deciziei lor de a ocoli legea - aruncă vina pentru această situație asupra membrilor societății civile, care se exprimă și nu inițiază un dialog, ci sugerează neadevăruri în declarațiile de presă.

Am dori să subliniem faptul că am solicitat consultanță juridică pentru a ne opune măsurilor legale interpretate de către noi. Evaluarea impactului asupra mediului la care se face referire în scrisorile de răspuns este un document indispensabil pentru o decizie normativă a consiliului, și anume, până când impactul de mediu, economic, turistic, social și de altă natură al parcului de animale planificat nu este susținut prin expertiză, municipalitatea nu poate adopta o decizie normativă a consiliului. Acest lucru nu se regăsește în documentația pe care am solicitat-o și de aceea știm că a avut loc o omisiune administrativă. Îl punem pe seama acestei omisiuni și suntem, de asemenea, încântați să aflăm că proiectul a fost oprit pentru moment.

A apărut o situație cu adevărat regretabilă în care unii încearcă să-i prezinte pe civili care se exprimă acum, aducând în discuție argumentul turismului, ca oponenți ai dezvoltării economice. Dorim să reamintim că în 2019, peste 1.200 de cetățeni iubitori de natură din Sfântu Gheorghe s-au pronunțat în favoarea păstrării stării naturale a zonei de lângă Fântâna Honvéd.

.

Noi credem cu toții că păstrarea valorilor noastre naturale și respectarea habitatelor noastre este un principiu care necesită smerenie, și că dezvoltarea economică nu servește întotdeauna la păstrarea și respectarea habitatelor noastre.

După ce am prezentat faptele de mai sus, lăsăm la latitudinea cititorilor să decidă propria lor poziție în această privință.

Sfântu Gheorghe, 17 noiembrie  2021

Cu respect,

BAGOLY Levente
BLEBEA Antonella
MOVILA Maria
OLAH Katalin
PILDNER József
TORÓ Attila 


[HU]Állatpark – Tények, avagy válasz a válaszokra

Istoric:

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO