Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

harberg orsolya plakat2012. október 24-én 19 órakor kerül sor Haarberg Orsolya, izlandi és skandináviai természetfotó kiállításának megnyitójára. Október 25-én 18 órától vetített-képes előadásra és szakmai beszélgetésre kerül sor.

A kiállítás november 4-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 11-19 óra között.

 

harberg orsolya plakat2Haarberg Orsolya Baján született 1977-ben, leánykori neve Bozsér Orsolya. Gemenc közelében nőtt fel – az ott szerzett élményei egy életre meghatározták érdeklődésének fő irányát. Kezdetben természetjáróként, majd kutatóként, végül természetfotósként járta az ártéri erdőt.

Tájépítész szakon szerzett diplomát 2002-ben, de már az egyetemi tanulmányok mellett részt vállalt a WWF hazai hód-visszatelepítési programjában, ami az évek múlásával egyre fontosabb szerepet töltött be az életében. A tájépítész-mérnöki oklevél átvétele után megpályázott egy doktori ösztöndíjat a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási Intézetében, és a hódok táplálkozási viselkedését kezdte kutatni.

A „hódos” munkák kapcsán egyre több lehetősége nyílt másik hobbija, a természetfotózás ápolására is. 20 évesen kezdett el fényképezni, szinte kizárólag természetet. Először csak a természetjáró kirándulások alakultak alakultak át természetfotós túrákká, majd olyan erőssé vált ez az érdeklődés, hogy lassan minden más munka a természetfotós célok alá rendelődött. 2004-ben, egy nyolc hónapos norvégiai kutatóút során ismerte meg párját, Erlend Haarberget, akivel azóta együtt hódolnak közös szenvedélyüknek, a természetfotózásnak. Többnyire az észak-európai országokban dolgoznak, eddigi két legnagyobb közös projektjük Lappföld és Izland fényképezése volt.

2008-ban jelent meg első közös albumuk „Lappföld - Európa Alaszkája” címmel az Alexandra Kiadó gondozásában. Három évre rá, 2011 őszén a Geographia Kiadó jelentette meg a szerzőpáros „Izland – a végletek földje” című munkáját. Ennek az albumnak egy átdolgozott változata került kiadásra 2012-ben Izlandon „Iceland in all its splendour” címmel.

Haarberg Orsolya képeit számos természetfotós megmérettetésen elismerték. 2007-ben és 2009-ben ő készítette az Év Természetfotóját Magyarországon, 2009-ben és 2011-ben ő kapta az Év Természetfotósa címet. A BBC Wildlife Photographer of the Year pályázaton két alkalommal szerzett highly commended díjat, a GDT European Widlife Photographer of the Year pályázaton pedig számos highly commended díj mellett 2008-ben első, 2011-ben pedig második díjat nyert a Tájak kategóriában.

Fotóit többek között az amerikai National Geographic-, a brit BBC Wildlife- és a francia Terre Sauvage magazin is publikálta. Képeit a SCANPIX (www.scanpix.no) és a Nature Picture Library (www.naturepl.com) értékesíti.

Munkáiról a www.haarbergphoto.com oldalon található bővebb információ.

 Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01  Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01  Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01
 Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01  Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01  Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01
 Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01  Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01  Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01
 Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01  Haarberg-Orsolya sepsiszentgyorgy 01  

fotó: Toró Attila

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.