Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

bmc_plakat100px Sepsiszentgyörgy, Gyárfás Jenő Képtár

2009. november 6.

11 óra - Indulás a sepsiszentgyörgyi Szinház elől autóbusszal Kézdimárkosfalvára, a Barabás Miklós emlékek megkoszorúzására, a szülőház helyén álló kopjafa, Barabás Miklós szobra (Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész alkotása).

18 óra - Kiállitásmegnyitó a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban. Megnyitóbeszédet mond: Jakobovits Miklós a Barabás Miklós Céh elnöke (Nagyvárad),  Németh Júlia műkritikus, művészettörténész (Kolozsvár) és Deac Marius művészeti tanácsadó. Házigazda: Vinczeffy László Munkácsy-dijas festőművész.

A Barabás Miklós Céh nagyméretű kiállítása november 6. és december 10. között látogatható. Hétköznap 9- 16, szombat 10- 14 óra között. Hétfőn zárva.

fotó: Toró Attila

2009. november 7.

11- 14 óra - Konferencia: „A Barabás Miklós Céh múltja, jelene és jövője”
Helyszin: Árkos, Művelődési Központ, Szentkereszty kastély

Előadók: Murádin Jenő művészettörténész (Kolozsvár), Kántor Lajos iró, publicista (Kolozsvár), Németh Júlia műkritikus (Kolozsvár), Jakobovits Miklós a BMC elnöke, Munkácsy-dijas festőművész (Nagyvárad), Nagy Miklós Kund művészeti iró (Marosvásárhely), Gazda József iró, műkritikus (Kovászna). Moderátor: Jánó Mihály művészettörténész (Sepsiszentgyörgy).

A konferencia után könyvbemutató: Németh Júlia „Kolozsvár mű-hely-szin” c. könyvét Jakobovits Miklós, a Pallas könyvkiadó Műterem sorozatát pedig Nagy Miklós Kund mutatja be.

14-15 óra - záróünnepély

A Barabás Miklós Céh 1929- ben jött létre az Erdélyi Helikon szervezőinek védnökségével, Kós Károly és Szolnay Sándor kezdeményezésére, hogy szervezett keretet biztositsanak a kissebbségbe kerűlt erdélyi magyar hivatásos képzőművészeknek. Kolozsvári székhellyel szerveztek szakmailag minőségi csoportos, vagy egyéni tárlatokat a tagoknak, szerkesztettek nivós katalógusokat. Névadónak egy erdélyi származású, elsődleges szakmai kvalitással rendelkező és össznemzeti elismerésnek örvendő festőművészt választottak, akit minden hivatásos erdélyi alkotó példaképének tekinthet.

Az 1944-es politikai változásokkor, a nemzetiségi kritériumok szerint működö, de a többi erdélyi nemzet fele nyitott szervezet felszámolódott, viszont egykori tagjai a kommunista érában is hathatós szervezési munkát fejtettek ki a képzőművészeti élet terén. A Céh 1994-ben alakúlt újjá az egykori alaptagok Abodi Nagy Béla és Kós András kezdeményezésére. A kolozsvári és marosvásárhelyi országos tárlatok után, ezúttal Sepsiszentgyörgyön, Barabás Miklós szülőföldjén, a Gyárfás Jenő Képtár ad otthont az évfordulós seregszemlének. E széleskörű tárlat az elmúlt 80 év erdélyi képzőművézsetének valós látleletét mutatja, stilisztikailag a posztimpresszionizmustól, az expresszionizmuson át a videóinstallációkig. A Képtár falaira több mint 150 egykori és mai alkotó munkája kerűl. Köszönhető mindez a házigazda Vinczeffy László Munkácsy- dijas fesőművész-restaurátornak és Kopasz Attilának az Árkosi Müvelődési Központ igazgatójának.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.