Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

petrovits istvan18A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában december 19-én, szombaton 18 órakor megnyílik Petrovits István egyéni szobrászati és rajz kiállítása. Megnyítja Jánó Mihály művészettörténész, házigazda Sántha Imre Géza. A tárlat 2010 január 22-ig látogatható.

Petrovits István (Kökös, 1945- ) képzőművészeti tanúlmányait a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban kezdte 1967-ben, majd ennek elvégzése után bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Akadémián tökéletesítette szaktudását és formázási készségét. Az 1974-ben történt diplomamegszerzés után két évig Gyergyótölgyesen, majd 1975 és 1979 között Gyergyószentmiklóson volt rajztanár. 1990- től 2009-ig a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum szobrászattanára. 1973-tól rendszeresen kiállít úgy hazai, mint külföldi tárlatokon. Tagja a Magyar Ipar és Képzőművészek Világszövetségének, 2002-től pedig a Román Képzőművészeti Szövetség Tanácsának. Számos alkotótábor aktív résztvevője, így például a szárhegyi, az árkosi, a mosonmagyaróvári vagy a bautzeni (Németország) művésztelepeken dolgozott. Egyaránt alkot kisplasztikát, domborművet és nagyméretű köztéri szobrokat, elsősorban a figuratív formázás művésze. Köztéri szobrai megtalálhatóak nemcsak Erdélyben, hanem a Kárpátalján, Magyarországon és Németországban is.

A most megnyíló tárlatán Petrovits István az utóbbi évtizedekben létrehozott és újabban készűlt kisplasztikai munkáiból mutat be, valamint a női test formaiságából merített akvarell és rajzvázlatokat hoz a néző elé.


 

fotó: Toró Attila


Kapcsolodó cikkek:
Háromszék napilap: Petrovits István kapui — Bogdán László (2009. december 24.)
Háromszék napilap: Kapu — Albert Levente (2009. december 21.)

 

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.