Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

magyar ferfidalarda sepsiszentgyorgy2016. augusztus 22. | Főtér

Folytatódnak a főtéri nyári kulturális események: a Sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Magyar Férfidalárdája és a Siófoki Férfi Dalkör ad közös koncertet augusztus 22-én, hétfőn 19 órától Sepsiszentgyörgy főterén. Rossz idő esetén a koncertet az Erzsébet-parki pavilonban tartják.

A sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda és a Siófoki Férfi Dalkör két művet énekel közösen: Gárdonyi Zoltán: Tartsd meg hazánkat Isten (kánon) és Verdi - Nabucco - Rabszolgák kórusa. Mindemellett külön repertoárral is érkeznek. A Siófoki Férfi Dalkör műsora: Dr. Sallér Aladár: Jelige, Bartók Béla: Három népdal, Bartók Béla: Huszárnóta, Kodály Zoltán: Felszállott a páva, Kodály Zoltán: Katona dal, Vavrinecz Béla: Széles a Balaton, Pintér József: Somogyi ivónóták, Zoltai Mátyás: Emelem poharam. A sepsiszentgyörgyi Magyar Férfirdalárda műsorán hallható lesz: Jelige - László Attila, Nemzeti fény - Bárdos Lajos, Nagyváradi kikötőbe, Bűvös csengettyű - W. A. Mozart - részlet a Varázsfuvolából + ráadás(ok).

A Siófoki Férfi Dalkör idén ünnepli megalakulásának 140. évét. Az első évtizedeiben a kórus helyi és környékbeli rendezvényeken lépett fel, az országos ismertséget 1931-ben, a dalkör által megszervezett, I. Balatoni Férfikari Dalosverseny hozta meg. A dalkör a 70-es, 80-as években több rangos díjat kapott, Karai József, a neves zeneszerző több kórusművet is írt az együttes részére. 1976-ban a dalkör megkapta a kiváló együttes kitüntetést majd később fesztiválkórus fokozatot ért el. Fennállása óta számos európai országban lépett fel nagy sikerrel. Jelenlegi karnagyuk, Lovrek Károly 2002 szeptemberétől vette át a kórus vezetését, ezt követően a férfikar repertoárja kibővült, operakórusokat, hazai és külföldi zeneszerzők, világi és egyházi műveit, népdalfeldolgozásokat és bordalokat énekel. A 42 tagú dalkör ars poeticája, hogy önmaga, és mások örömére énekeljen, ápolja a Magyarországgal szomszédos országok kórusaival kapcsolatait, és gazdagítsa, népszerűsítse a magyar dalkultúrát.

A sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda ebben az évben ünnepli fennállásának  95. évét. Születésének, kibontakozásának, felemelkedésének hőskora az 1921-es alakulástól a második világháború végéig számítható. Második korszakában a háború okozta visszaesés, az 1944-1969 közötti viharos évek, útkeresés, sok buktató, elbizonytalanodás, sok apró megszakítás jellemzi a dalárda munkáját. Az 1969-1989 decembere közötti időszak elhozta a kórus talpra állását, ekkor újraszerveződött, újra felvirágzott és némileg fiatalodott, ugyanakkor a diktatúra ráerőszakolt repertoárpolitikája is rányomta bélyegét. Végül, 1989 decemberétől a dalárda újból szabadon énekelhet, fejlődhet, repertoárja folyamatosan gazdagodik. 2014. október 18-án László Attila karnagy, idős korára való tekintettel a karmesteri pálcát ünnepélyesen a fiatal Jakab Árpád  karnagynak adták át.

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.