Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Mozart és a bécsi klasszicizmus – Leckehangverseny évad indul Sepsiszentgyörgyön2017. december 15. | Helyszjn: Tamási Áron Színházban

 

Idén sem maradnak el a leckehangversenyek a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház zenei kínálatából. Az évad első oktató hangversenyére, amelynek a témája Mozart és a bécsi klasszicizmus, december 15-én 10 és 12 órától kerül sor a Tamási Áron Színházban. A hangverseny zenei anyaga a Mozart Kis éji zene című művén alapszik, közreműködik a Georgius Kamarazenekar, a mesélő Adorján Csaba.

 

A bécsi klasszicizmusnak az európai zenetörténet 1750 és 1827 közötti időszakát nevezzük. Ebben a korszakban alkotott többek között Haydn, Mozart és Beethoven. A zenetörténet-írás mellettük még azokat a zeneszerzőket sorolja a korszakhoz, akik műveit a kiegyensúlyozottság, a dallami, harmóniai és formai kidolgozottság, illetve a kifejezésbeli gazdagság jellemzi. A klasszicizmus a zenetörténet egyik legértékesebb és legérdekesebb korszaka. A későbbi korok zenéjének a megértéséhez elengedhetetlenül fontos zenei nyelvezetének a feltárása és bemutatása.


Mozart a bécsi kalsszicizmus egyik legkiemelkedőbb képviselője. Kis éji zene (Eine kleine Nachtmusik) címen elterjedt G-dúr szerenádja egyik legnépszerűbb alkotása. Gyakran hangzik fel különféle vonóshangszer-összeállításokban, a kvintettől a kamarazenekarig számos változatban. Mozart eredetileg két hegedűt, egy brácsát és egy csellót, esetleg nagybőgőt írt elő („bassi” kifejezéssel) neki, de a játékosok számát nem rögzítette. A darab a szerenádmuzsika minden kellemét és ünnepi ragyogását egyesíti magában. Nagyobb érzelmi mélységekig nem hatol, de formai megoldását tekintve minden szempontból méltó a korszak más mesterműveihez, a Don Giovannival egy időben írt G-moll vonósötöshöz, a Falusi muzsikusok című szextetthez vagy az Esti dalhoz.


A leckehangversenyen a jegyek ára 5 lej, amelyek a Városi Kulturális Szervezőirodában szerezhetők be. Nyitvatartás: hétfő–csütörtök 9–16, péntek 9–13. Cím: Szabadság tér, 1. Szám, tel.: 0267312104.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.