Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Fotókiállítás szentgyörgyi színészekről  a Színház Világnapja alkalmából2018. március 28. | Helyszín: Árkosi Kulturális Központ

Március 27-én a Színház Világnapját ünnepeljük. Az idén az Árkosi Kulturális Központ és az Andrei Mureșanu Színház partnerségben a Romanian Actors by Simion Buia kulturális projekttel (www.romanianactors.com), egyedi fotókiállítással ünnepli ezt a jeles napot. Egy hónap alatt Simion Buia az összes sepsiszentgyörgyi színészt megörökítette, ez a munka egy szép együttműködés az Teatrul Andrei Mureșanu, Tamási Áron Színház és az M Stúdió között.

 

Simion Buia az egyéni és kulturális identitást keresi a fotón és videón keresztül, amelyek az emberi arc örökkévalóságba való rögzítését célozzák. Fotóművészeti esztétikát hallgatott Düsseldorfi Művészeti Akadémián, valamint újságírást Párizsban. 1998-tól a Német Újságírók  Szövetségének tagja. Több mint 15 egyéni kiállítása volt, mint „Színészek és a fotós” vagy „Maschere di Venezia”. Munkái megtalálhatóak magángyűjteményekben Romániában, Magyarországon, Csehországban, Németországban és az Arab Emirátusokban. Bukarestben él és alkot, egy magán fotóművészeti iskola, a Fotóművészeti Akadémia menedzsere.

„A Romanian Actors by Simion Buia az én hozzájárulásom a Színház Világnapjához. Tíz éve fotózok színművészeket és a szerep mögötti arcukat próbálom megragadni. Kétszázötvennél több színész került a lencse elé, idősebbek – az úgynevezett aranygeneráció tagjai, fiatalok – a független színházak alkotói.  A meghívás, hogy megörökítsem a Sepsiszentgyörgyi színészeket, erősebb kötődést jelentett ehhez a városhoz. Viszonyom ehhez a helyhez nem régi, de annál erősebb: itt élt édesapám élete utolsó éveiben, itt pihenek meg külföldi utazásaim, színházi és film fesztiválokon való részvételem között. Az igazságot keresem a fényképeimmel. Portéim tiszták, minimális szerkesztést használok, azt szeretném elérni, hogy a fotók az én művészi vallomásom legyen, ugyanakkor a lefotózott színészek emberi vallomása. Anélkül, hogy egy ki kicsodává váljon, romanianactors.com egy úgy tűnik egy hasznos platformmá formálódik, egy olyan térré ahol a fotó és a videó válik a színészek „élettörténetévé” és eszköz lesz emberi mivoltuk megmutatásának. “ – vallja Simion Buia.

A kiállítás megnyitója március 28-án, 18:00-tól lesz az Árkosi Kulturális Központ székhelyén (Olt utca 6 szám, Bastion Ház). A belépés ingyenes, a kiállítás két hétig látogatható.

 

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.