Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szent_anna_toA Tusnádfürdõ vonzáskörébe tartozó Szent Annta-tó és a torjai Büdös-barlang Székelyföld talán leglátogatottabb természeti ritkaságai.

 

Gyalogosan Tusnádfürdõrõl jelzett útvonalon lehet megközelíteni. Autóval Kézdivásárhely felõl Bálványosfürdõt érintve illetve Csíkszereda vagy Sepsiszentgyörgyrõl érkezve Bixadon keresztül vezet műút a tóig.

A hegygerincen található kilátóhoz érve gyönyörû látvány tárul az ideérkezõ elé, majd a mûúton továbbhaladva elérkezünk a menedékházhoz, ahol sátorozásra alkalmas terep van kialakítva.

 szent_anna1   
"Leirhatatlanul pompás az a látvány, a régi úton haladva elénk tárul, midõn a Szent-Anna-tavát megában rejtõ hegytölcsér széléhez érkezünk. Mintha csak egy rége kialudt tûzhányó hegy óriási krátere tátongna elõttünk. Alattunk a lombos fákkal sürûn benõtt mélységes hegytölcsér alján, a gyönyörû gyeptérség kellõ közepén egy tükör simasságú kristálytiszta tengerszem tûze ragyog felénk.

 

A tó alakja kerekded, kerülete 1800 méter, közepén igen mély (12 méter); a víz színe kék, mint az égboltozat, a mely Nápoly felé borul, tiszta, átlátszó mint a tószéli vadvirág kelyhén rezgõ harmatcsepp. A hegytölcsér oldalát bükkerdõ borítja, partját nyulánk fenyõszálak koszorúja övezi.

 

A hely elragadó szépsége, elrejtett volta, az uralkodó isteni csend mintegy fölhivják itt az embert az örökkévaló isten imádására. Csakugyan e helyet szentnek minden idõben az emberek. A hagyományok szerint az õs magyarok Hadúrnak itt mutatták be az áldozataikat még akkor is midõn az õsi vallást szabadon nem gyakorolhatták. A hol egykor Hadúr oltárai füstölögtek, a keresztény magyarok vallásos kegyelete Szent-Anna tiszteletére búcsújáró kápolnát épített, a melyben évenként kétszer felhangzott az összesereglett hivek szent dicsõitõ éneke. Késõbb a búcsukat betiltották; azóta a kápolna elhagyatva áll; a hely azonban, a természetnek ez utolérhetetlen mûvészettel alkotott temploma a természet-kedvelõknek búcsujáró helye lesz az idõk végéig."

Részlet Dr. Hankó Vilmos
Az erdélyrészi fürdõk és ásványvizek leirása címû könyvébõl

Erdélyrészi Kárpát Egyesület kiadása
Kolozsvár, 1891

 

 szent_anna1.jpg  szent_anna1.jpg  szent_anna1.jpg

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.