Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Árkos,  Szentkereszti-kastély | © Toró Attila

Árkos

Sepsiszentgyörgy északi szomszéd települése. Az itt található Szentkereszti-kastély ma egy Művelődési Központnak, valamint a Shakespeare közép- és kelet-európai hatását szemléltető ún. Shakespeare-háznak és a 2003-ban megnyitott Istálló Galériának ad otthont. A kastélyt körülölelő park arborétum, ritka fákkal és hangulatos mesterséges tóval, szoborparkkal. Ugyancsak itt az  Európai Tanulmányi Központ  épülete értekezletek, nyári táborok, előadások színhelye. A falu központjában található 17. századi templomvár az unitáriusoké.

 

Ez az egyház az erdélyi felekezeti tolerancia élő emléke, Krisztus isteni voltát tagadó felekezetük csak Erdélyben maradt fenn Európában. Az erődítmény kapuja felett az egyház címere: farkába harapó kígyó a galamb körül. Jelmondatuk: legyetek okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok. Az egyik saroktoronyban helytörténeti gyűjtemény tekinthető meg.

 arkos.jpg  arkos.jpg  arkos.jpg

* * *

Sepsikőröspatak

A település melletti felhagyott külszíni fejtés hatalmas gödre arra emlékeztet, hogy a medence jégkorszak előtti és eljegesedések közti mocsarait az itt is kitermelésre szánt szén őrzi. Egy évtizede innen került ki a vidék eddigi utolsó nagy őselefánt-lelete - a három teljes csontvázból sajnos csak töredékeket sikerült bementeni a sepsiszentgyörgyi múzeumba. A település felső végében, a Vadas erdő lábánál népszerű motel található fürdőmedencével, teniszpályával, mellette pisztrángtenyészet és virágkertészet. A Kálnokra továbbvezető út mentén félezer évesnél régebbi templomrom jelzi, hogy kezdetben több falunak volt csak egy közös temploma.

 
* * *

Illyefalva

Sepsiszentgyörgytől délre az első falu a szászhermányi úton. A fölötte elterülő dombon áll a várfallal körbevett illyefalvi református vártemplom. Kijavított tornyaiban ma ifjúsági szállás, illetve szabadtéri színpad található, a vár tövében pedig a Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány (KIDA) konferencia központja, valamint a gyermekfalu, ahol gyerektelen családok nevelnek árvákat. Az ugyancsak illyefalvi LAM alapítvány az agrárvállalkozásokat támogatja, a faluban több sajt-, és húsfeldolgozó üzem található. A turisztikai törekvéseket több panzió is jelzi, a település központjában az ún. Séra-kúria pedig a Rusztika-háznak ad otthont, ahol erdélyi történelmi viseletek alapján állítanak elő divatos öltözetet, illetve állandó irodalomtörténeti kiállításnak (a 19. század második felének nagy magyar prózaírói, Jókai, Mikszáth az akkor városi rangú település képviselői voltak a budapesti parlamentben).

 illyefalva1.jpg  illyefalva1.jpg  illyefalva1.jpg
 illyefalva1.jpg   

Szöveg: Boér Hunor / DKI
fotók: Toró Attila

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.