Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

holNemVolt2016. szeptember 26 - október 2. | Sepsiszentgyörgy

Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál –  Nem csak gyerekeknek: mesefesztivál különös tekintettel a felnőttekre!!!

Most Háromszéken, Sepsiszentgyörgyön a Magyar Népmese Napja kapcsán hagyományteremtő rendezvény szerveződik a Tipe Tupa Egyesület égisze alatt Pressing Lajos, Luzsi Margó, Mészáros Piró, Révész Renáta, Élő Fruzsina valamint székelyföldi meseterapeuták, mesemondók részvételével. Az időpont szeptember 30., illetve az egész hét a szeptember 26. és október 2. között. A jelenleg szerveződő nagyívű mesei rendezvény keretei között hét közben alkotó-fejlesztő meseterápia zajlik majd csoportoknak, osztályoknak, iskolákban meseterapeuta meghívottak segítségével. Mesebarangolás a Cimborák Bábszínházzal.

HolNemVolt Mesefesztival Sepsiszentgyorgy 2Szeptember 30. és október 2. között előadások, worshopok, önismereti, sajátélményű csoportfoglalkozások lesznek.  
A „mesék a gyermekeknek vannak” tévhit eloszlatása és a mesék gyakorlati felhasználása fontos számunkra. Célunk a mese sokrétű alkalmazásának bemutatása (pszichiátrián, börtönben, addiktológián, veszteség feldolgozásában, oktatásban stb.) és ezen túl közösségépítő mesélés hajnalig... A hangsúly ezen a rendezvényen az élőszavas mesélésen, a belső képek gyártásán, bizonyos helyzetek átkeretezésén, a mesehallgatási transzon és a mesék gyógyító erején van!

* * *

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”  
(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

HolNemVolt Mesefesztival SepsiszentgyorgyA népmesék népszerűsítését, bejárását, a bennük rejlő évszázadokon át hagyományozódott életbölcselet, tapasztalatok, üzenetek kibontását  megértését, gyakorlatba ültetését tűzte ki céljául az első Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál. Az időpont a Magyar Népmese Napja körüli időszak, szeptember 26. és október 2. között.  A népmese napját tizenkét éve szeptember 30-án, Benedek Elek születésének évfordulóján ünnepeljük. Időszerű, hogy Benedek Elek szülőföldjén rendezzük meg e Fesztivált, mely méltó folytatója kíván lenni Elek apó munkásságának a mesék éltető erejének népszerűsítésében, mi több, a mesék bölcsességének átadásában.
A mese éltető, életrekeltő, átalakító, előrevivő szerepét Dr. Boldizsár Ildikó kutatja, módszere a Metamorphoses meseterápia egyedülálló a világon. Az ő tanítványaként vallom, hogy „a mesék eredetileg felnőttektől szóltak felnőtteknek. Valójában évezredek emberi civilizációinak minden, az emberi életre vonatkozó tudása bennük van. A népmesék kincses tárházában benne van minden, ami az embert, az emberi lelket próbatétel elé állította, és a próbatételek sikeres megoldásához vezető eszközök is - amióta Világ a Világ. A mese annak az időknek a tudását hordozza, amelyben az ember a természettel, így saját belső természetével együtt élt, nem leigázni, kihasználni akarta azt, hanem nap mint nap megtapasztalta annak belső erejét, megtanulva annak törvényszerűségeit, saját életét sikerrel tudta beilleszteni egy Egységbe, az egység valóságába.” A Metamorphoses Meseterápia módszere IQ független, és a mesék olyan ősi kódokat nyitnak meg a nyelven és a tudatalatti képeken, archetipusokon keresztül amelyekkel születünk.

tipe tupe egyesuletA szervezőről: Szabó Enikő Metamorphoses meseterapeuta vagyok Sepsiszentgyörgyről, idén végeztem el hat év után a Semmelweis Egyetem által akkreditált meseterápia képzést Dr. Boldizsár Ildikó koordinálásával. (Egyébként 19 évig  újságíró és fejlesztőpedagógus.)
Több éve foglalkozom a Tipe Tupa Egyesületben rendezvények szervezésével is, ezidő alatt Sepsiszentgyörgyön járt előadást, képzést tartani meghívásomra a Tipe Tupa Egyesület Publikus elnevezésű jótékonysági rendezvény égisze alatt Czeizel Endre, Boldizsár Ildikó, Böjte Csaba, Nyári Krisztián, Kádár Annamari és még sokan mások.”
 

Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál – Tervezett program  
Sepsiszentgyörgy, 2016. szeptember 26. - október 2.

Gyerekprogramok:
Szeptember 26. - szeptember 29. – alkotó-fejlesztő meseterápiás foglakozások osztályoknak, iskolákban. (Erre a programpontra az iskoláknak, osztályoknak előzetes bejelentkezés szükséges a 0746800046-os telefonszámon).

Szeptember 27., 28., 29-én
(kedd, szerda, csütörtök) 10 és 12 órától bejelentkezett csoportoknak (0755-335400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél), osztályoknak Mesebarangolást tart a Székely Nemzeti Múzeum területén a Cimborák Bábszínház.

Szeptember 28., 29-én –  Mesékkel a sérültek életminőségének javításában. Élő Fruzsina,
- A szülő - ovis csoport: Elveszett szárnyaink és dalunk megtalálása: Mesékkel az elfogadásért - Hogyan fogadjam el szívemből, hogy a gyermekem fogyatékossággal él, hogyan segítsem őt abban, hogy boldog legyen.
- Iskolás csoport: Kukurikú Törökcsászár! Add vissza a dalocskámat! Mesés tapasztalás és kincseink visszaszerzése. (BETELTEK A HELYEK!!!)

 Október 1.,  10 óra –  M'esély - mesés lélekfrissítés. családi program - Luzsi Margó

* * *

Felnőtt programok 
Előadások:
Szeptember 30., péntek – Bod Péter Megyei Könyvtár
- 18 órától: - Egyszervolt meseest – Élőszavas mesemondással
- Mindennapi kenyerünk, a mese – Luzsi Margó
- Mesékkel az oktatásban – Csavar-Mátis Kata
- Mesékkel a sérültekért – Élő Fruzsina
- Mesékkel a közösségépítésben – Szabó Enikő
- Mesékkel a pszichiátrián – Czerék Erika
- Mesékkel a függőségek legyőzésében, Mesékkel a közösségalapú, felépülésközpontú megközelítés szolgálatában – Mészáros Piró
- Mesékkel a halálban, mesékkel a gyászban - Révész Renáta Liliána

Jegyek elővételben szeptember 12-től: a Városi Szervezőirodában., illetve a Székely Hírmondó sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi székhelyén (Sepsiszentgyörgy – Gödri Ferenc u. 18. sz., Kézdivásárhely – Margaréta u. 1. sz., jegyár: 25 lej

Október 1., szombat – Székely Nemzeti Múzeum
18 órától – A női erő a magyar népmesékbenSzellemi tanítások a magyar népmesékben, Dr. Pressing Lajos előadása.

Jegyek elővételben szeptember 12-től: a Városi Szervezőirodában. , illetve a Székely Hírmondó sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi székhelyén (Sepsiszentgyörgy – Gödri Ferenc u. 18. sz., Kézdivásárhely – Margaréta u. 1. sz.) és a helyszínen, jegyár: 30 lej

Workshopok, sajátélményű önismereti csoportok

Október 1., Szombat
10 órától –  Mesékkel a mindennapokban, alkalmazott Metamorphoses meseterápia - workshopok, sajátélményű önismereti csoportok (minden programhoz előzetes bejelentkezés szükséges, részletek alább):
1.  A.  Sorsfonó meseműhely - Önreflexió, józanságmunkánk a rendszerben/ https://www.facebook.com/events/1082111218569901/ Sajátéményű: 10-15 óra között ((BETELTEK A HELYEK!!!))
1. B. Segítőknek: A rendszerszintű felépülés, józanságmunka megsegítése a mesékkel – workshop, Mészáros Piró - Addict-Art,. Segítőknek https://www.facebook.com/events/293463721026859/ Jelentkezni: Kozma Ferencnél- tel.- 0757489778)

2. Mesés szembenézés a halállal és a gyásszal - Meseterápiás csoporfoglalkozás felnőtteknek (előzetes bejelentkezéssel!) - Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó, meseterapeutával október 1. szombat 10-18-ig, és október 2. vasárnap 9-16- ig. Jelentkezés és további részletek, Szabó Enikő, tel. 0746800046)  https://www.facebook.com/events/836658296434893/

3. Mesékkel a sérültek életminőségének javításában. Élő Fruzsina, - (beteltek a helyek!!!)
- A szülő - ovis csoport: Elveszett szárnyaink és dalunk megtalálása: Mesékkel az elfogadásért - Hogyan fogadjam el szívemből, hogy a gyermekem fogyatékossággal él, hogyan segítsem őt abban, hogy boldog legyen.
- Iskolás csoport: Kukurikú Törökcsászár! Add vissza a dalocskámat! Mesés tapasztalás és kincseink visszaszerzése.
- Felnőttek: Akik megmászták a csodálatos fát! Erőt, önbizalmat adó mesélés és tapasztalás fogyatékkal élő felnőtteknek és kísérőiknek.

 4. M'esély - mesés lélekfrissítés.- Családos program - Luzsi Margó - Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár
- Közösségi mesemondás

Szeptember 29., csütörtök
- Meseláng, közösségi mesemondás Kézdivásárhelyen, bárki elhozhatja kedvenc népmeséjét és elmesélheti (tekintet nélkül korra, nemre, felekezeti és nemzetiségi hovatartozásra!!! ).

Szeptember 30., péntek
- 21 órától Meseláng Sepsiszentgyörgyön, hajnalig tartó közösségi mesemondás, tábortűz mellett
Helyszín: Hostel - , bárki elhozhatja kedvenc népmeséjét és elmesélheti (tekintet nélkül korra, nemre, felekezeti és nemzetiségi hovatartozásra!!! ).

A szervező fenntartja a programváltozás jogát!      

* * *

Mesékkel a mindennapokban, alkalmazott Metamorphoses meseterápia - workshopok, sajátélményű önismereti csoportok:

1. Sajátélmény: Sorsfonó meseműhely Mészáros Piróval (segítőknek is javallott a workshop előtt) - Önreflexió, józanságmunkánk a rendszerben (5 óra)
A Sorsfonóban a mesékben rejlő szimbólumokkal, képekkel és helyszínekkel dolgozunk. Segítségükkel megnyithatók a mesék rejtett kódjai, amelyek egy-egy adott élethelyzetben a megcselekedhető tartományt mutatják meg nekünk: Lehetőség nyílik korábbi megoldási mintáink felülírására, a hős útját követve rátalálhatunk a nehézségeinkből kivezető útra. Mint ahogyan a mesékben is a fejlődés a cél, józanságmunkánk is próbák elé állít bennünket: ha kiálljuk őket, minden szinten valamivel többek lehetünk, mint a korábbiakon. 
A csoportfoglalkozást tartja: Mészáros Piró –  http://addikt-art.hu/rolam/
Helyszin: Sepsiszentgyörgy
Időpont: október 1., szombat 10-től 15 óráig


2. Segítőknek: A rendszerszintű felépülés, józanságmunka megsegítése a mesékkel - workshop (1,5 óra). Szenvedélybeteg klienseink kíséréséhez sokféle út kínálkozik, sokféle megközelítésben dolgozunk. A mesék leginkább ott használhatók, ahol szárazság helyett a józanság megélése a cél, segítségükkel megalapozható az önreflexív életmód, tudatos figyelés, és kirajzolódnak azok a mintázatok, melyekkel érdemes dolgozni a további terápiás alkalmakon.
Helyszin: Sepsiszentgyörgy
Időpont: október 1., szombat 15-től 16.30 óráig

3. Mesés szembenézés a halállal és a gyásszal - Meseterápiás csoport Erdélyben
- Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó, meseterapeuta

A meseterápia segit az elmúlás természeti tényét a mesék által elfogadni. Fontos elfogadnunk az emberi lét egyetemes törvényét: „halál ellen nincs orvosság”, azaz mindannyian meghalunk, ez elkerülhetetlen. A mese ezáltal mintegy felkészíti a mesehallgató közösséget a tény elfogadására, a halálról nemzedékek során felhalmozódott tapasztalatok megismerésére, megőrzésére, elfogadására.
Egyes mesékben a mesehős magával a megszemélyesített Halállal kerül valamilyen kapcsolatba (konfliktushelyzetbe vagy éppen szövetségbe). Ideig-óráig sikerül kijátszania a halált, néha rászedi, néha megijeszti, néha alkut köt vele s az alku határidejét tologatja csalafintasággal egyre tovább, akár ki is csúfolja, de végül mégis alulmarad a Halállal szembeni küzdelemben.
Más mesékben más módon jelenik meg a halál. Érdemes a mesék bölcsességét segítségül hívnunk, hogy megtanuljuk elfogadni és békében élni ezzel a tudattal, hogy földi életünk véges.
Erre az útra hívom azokat, akik szeretnék a mesék bölcsességét elfogadni.
Ajanlom azoknak, akik nehezen néznek szembe a halál híreivel, akik gyászukat nehezen viselik. Akik a halálfélelmüket csökkentenék, a szorongásukat oldani szeretnék. Sokszor a pánikbetegseg alapja is maga a halálfélelem. Ezeken is oldhat egy ilyen szembenézés.

Október 1., szombat – Szembenézés a halállal!
Október 2.,  vasánap – Mesékkel a gyászban!
Friss gyászban, krízisben lévőknek ellenjavalt ez az önismereti prevenciós foglalkozás, így az ő jelenkezésüket nem tudjuk fogadni!

A csoportfoglalkozást tartja: Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó, meseterapeuta

Helyszin: Sepsiszentgyörgy
Időpont: október 1., szombat 10-18-ig és október 2., vasárnap 9-16-ig

Jelentkezés és további részletek:
Szabó Enikő tel. 0746 800 046,

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.