Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

HolNemVolt Sepsiszentgyorgy 022017. szeptember 25 - 30. | Sepsiszentgyörgy

 

Háromszéken, Sepsiszentgyörgyön a Magyar Népmese Napja kapcsán második alkalommal szervezi meg a Tipe Tupa Egyesület a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált, Zalka Csenge Virág, Élő Fruzsina valamint székelyföldi meseterapeuták: Szabó Enikő, Szabó Melinda, Bodó Czerék Erika, Csavar -Mátis Katalin, valamint Benkő Éva és moldvai csángó mesemondók részvételével.

 


HolNemVolt Sepsiszentgyorgy 03Idén a Mesefesztivál átlépi Háromszék határait, Hargita és Maros megyében is fellépnek mesemondóink. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó nagytermi előadásokkal érkezik majd Csíkszereda, Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy főtereire, illetve színházaiba.

 

A jelenleg szerveződő nagyívű mesei rendezvény keretei között Sepsiszentgyörgyön hét közben alkotó-fejlesztő mesés foglalkozások illetve élőszavas mesemondás zajlik majd csoportoknak, osztályoknak, óvódákban, iskolákban, de még rendhagyó múzeumi látogatások alatt is gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Mesés lesz a gyerektáncház évadnyitó rendezvénye és a hajnalig tartó Meseláng is.


Ugyanakkor a felnőtteknek pajzán mesék is jutnak,. A hátrányos helyzetű felnőttek és gyerekek kiscsoportos, zártkörű mesefoglalkozásokon vehetnek részt, a családok számára Zalka Csenge Virág, nemzetközi mesemondó és autentikus moldvai mesemondók mesélnek nagytermi előadáson Sepsiszentgyörgyön. Csíkszeredában és Marosvásárhelyen is.


A 2017-re meghirdetett rajzpályázat győzteseinek közös kiállítása és a meseíró pályázat díjkiosztó ünnepsége is a Népmese Napja köré szerveződik.

.
A „mesék a gyermekeknek vannak” tévhit eloszlatása és a mesék gyakorlati felhasználása fontos számunkra. Célunk a mese sokrétű alkalmazásának bemutatása (pszichiátrián, börtönben, addiktológián, veszteség feldolgozásában, oktatásban stb.) és ezen túl a közösségépítő mesélések hajnalig... A hangsúly ezen a rendezvényünkön is az élőszavas mesélésen, a belső képek gyártásán, bizonyos helyzetek átkeretezésén, a mesehallgatási transzon és a mesék gyógyító erején van!

 

* * *

 

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.


„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”  (Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

 

A népmesék népszerűsítését, bejárását, a bennük rejlő évszázadokon át hagyományozódott életbölcselet, tapasztalatok, üzenetek kibontását megértését, gyakorlatba ültetését tűzte ki céljául a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál.

Az időpont a Magyar Népmese Napja körüli időszak, szeptember 25 – 30. között. A népmese napját tizenhárom éve szeptember 30-án, Benedek Elek születésének évfordulóján ünnepeljük.

 

A mese éltető, életrekeltő, átalakító, előrevivő szerepét Dr. Boldizsár Ildikó kutatja, módszere a Metamorphoses meseterápia egyedülálló a világon. Az ő tanítványaként vallom, hogy „a mesék eredetileg felnőttektől szóltak felnőtteknek. Valójában évezredek emberi civilizációinak minden, az emberi életre vonatkozó tudása bennük van. A népmesék kincses tárházában benne van minden, ami az embert, az emberi lelket próbatétel elé állította, és a próbatételek sikeres megoldásához vezető eszközök is - amióta Világ a Világ. A mese annak az időknek a tudását hordozza, amelyben az ember a természettel, így saját belső természetével együtt élt, nem leigázni, kihasználni akarta azt, hanem nap mint nap megtapasztalta annak belső erejét, megtanulva annak törvényszerűségeit, saját életét sikerrel tudta beilleszteni egy Egységbe, az egység valóságába.” A Metamorphoses Meseterápia módszere IQ független, és a mesék olyan ősi kódokat nyitnak meg a nyelven és a tudatalatti képeken, archetipusokon keresztül amelyekkel születünk.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.