Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

HolNemVolt Sepsiszentgyorgy 012016. október 4. | Közlemény

2005-től a Magyar Olvasástársaság javaslatára szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – a népmese napja. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. A Tipe Tupa Egyesület erre a felhívásra válaszolva szervezte meg szeptember 26. és október 2. között a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált.

 HolNemVolt Sepsiszentgyorgy 01  HolNemVolt Sepsiszentgyorgy 01  HolNemVolt Sepsiszentgyorgy 01

Célunk a népmesék a mindennapokba való visszavezetése volt, a közösségépítés, az olvasássegítés a mesék által. Úgy véljük, hogy az első Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál betöltötte szerepét: a népmesék népszerűsítését, bejárását, a bennük rejlő évszázadokon át hagyományozódott életbölcselet, tapasztalatok, üzenetek kibontását, megértését. A rendezvénysorozat külföldi meghívottjai: Dr. Pressing Lajos, Luzsi Margó, Mészáros Piró, Révész Renáta, Élő Fruzsina, valamint háromszéki résztvevői: Bodó Czerék Erika, Csavar -Mátis Katalin meseterapeuták, és a Cimborák Bábszinház munkatársai, valamint jómagam, Szabó Enikő a vártnál is nagyobb sikerként könyveltük el a fesztivált.

A Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál ideje alatt tizenhárom iskolai tevékenység, tizenhárom iskolán kívüli tevékenység, öt műhelymunka és két előadás zajlott le nyolc helyszínen.

Terveink szerint a gyerekeknek szánt rendezvényekre megközelítőleg 350 személy kívántunk bevonzani, azonban a kimutatásaink szerint az elmúlt héten az alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozásokon és a Mesebarangoláson résztvevők száma meghaladta a 600 főt. A Cimborák Bábszínház által szervezett Mesebarangoláson 260 sepsiszentgyörgyi óvodás és kisiskolás vett részt, a Metamorphoses alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozásokon 350 fő, (többnyire a 11-18 éves korosztály). Az alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozások népszerűségére való tekintettel ezeket a Tipe Tupa Egyesület az év további részében is heti rendszerséggel biztosítja iskolai osztályok és más csoportok részére, de a mesebarangolásra is akkora igény van, hogy a Cimborák Bábszínház a tavasz folyamán megismétli a programot.


 holnemvolt plakat1  holnemvolt plakat1  holnemvolt plakat1

A felnőtteknek szánt programok is népszerűek voltak, az előadásokon, műhelyekben, a Meselángokon résztvevők száma elérte a 220-at. Luzsi Margó M' esély elnevezésű olvasássegítő mesés műhelye és a Magyarországon már működő, népszerű E'mese vár olvasásösztönző mesés programjának bemutatására is sokan voltak kíváncsiak, több szakember igyekszik majd alkalmazni a mindennapokban is.

Köszönjük a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál fővédnökének, a BERTIS-nek, és a további támogatóinknak és partnereinknek a rendezvény megvalósításában és lebonyolításában nyújtott támogatást és az eredményes együttműködést!

A Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál támogatói: Bertis, Ferdinánd panzió, Multi NR, Pixtory, Ganesa, HKA, Hostel. Partnereink: Bod Péter Könyvtár, Székely Nemzeti Múzeum, Next Egyesület, Cimborák Bábszínház, Polgármesteri Hivatal, Antanténusz egyesület, CiviL Licit, Sepsi Rádió, Háromszék, Sláger Rádió, Székely Hírmondó, Sepsiinfó, Székely Mikó Kollégium, Mikes Kelemen Líceum, Speciális Iskola.

Itt a vége, fuss el véle, 2017 szeptemberére! Találkozunk jövőre, a második Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztiválon. Addig is mesés napokat kívánunk mindnyájuknak!

Szabó Enikő
a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál
szervezője

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.