Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Nyílt levél  Antal Árpád Andrásnak, Sepsiszentgyörgy polgármesterének,  Sepsiszentgyörgy önkormányzati képviselőinek,  a Vadon Egyesület vezetőségénekTisztelt Címzettek!

2019. október 24-én több mint 1200 természetszerető sepsiszentgyörgyi személy petícióban kérte a város akkori vezetőit, „hogy a 284/2019-es tanácshatározattal elfogadott, szórakoztató, oktatási és sport célú helyi fejlesztési program helyszíne NE a Honvéd-kút melletti, legelőként nyilvántartott erdők legyenek.” Ugyanakkor javasoltuk „a város vezetőségének, hogy olyan beruházásokat hagyjanak jóvá, amelyek a zöldövezetek, az erdők megőrzését biztosítják és ezzel párhuzamosan fejlesztik a várost.

Két év elteltével, Sepsiszentgyörgy polgármesterének kezdeményezésére, ugyancsak a Honvéd-kút szomszédságában, a 2019-es Kalandpark projekt számára kinézett terület mellett – jókora átfedéssel az akkori fejlesztési tervnek kinézett területtel – egy újabb helyi fejlesztési terv részének nevezve, vadasparkot szeretnének létrehozni.

Alább néhány érvet szeretnénk felhozni a vadaspark tervezett helyszíne ellen:

Amennyiben 2019-ben szakmai érvek voltak azok, amelyeket figyelembe vett a városvezetés a Kalandpark helyszínének elvetésekor, amelyeket tudomásunk szerint egy szakmai bizottság által javasolt szempontok alapján hozott meg, ténylegesen figyelembe véve a Honvéd-kút melletti természeti adottságokat és a védett, ritka növényzetet, akkor jelezni szeretnénk, hogy a 2019-ben és 2021-ben kiválasztott helyszínek – egymásmellettiségük okán is – szerves egységet alkotnak. Így természetesen, növényviláguk is azonos.

Ha Önök ez esetben is a helyi lakosokkal valós párbeszédet ösztönző közmeghallgatásra törekednének, illetve szakértői véleményezést is igénybe vettek volna, akkor világos lenne az önök számára is, hogy a kiszemelt terület azért sem lenne megfelelő az Önök által megálmodott oktatási és szabadidős céllal létrehozandó állatparknak, mert az igen ritka Boldogasszony papucsa – a „természeti ritkaság” („Monument al naturii”) kategóriába tartozó, nemzeti védett listás virág – közeli élőhelyének veszélyeztetését is maga után vonja, a célzottan növelt turizmus által.

Önök ismételten úgy akarnak természetnevelési és oktatási célt is szolgáló szabadidős létesítményt kialakítani, hogy közben figyelmen kívül hagyják a meglévő természeti értékeink életterét, a helyszínen található öreg tölgyeknek is életteret adó fás legelőt is. Mint tudjuk, Erdély és Székelyföld fás legelői kimagasló ökológiai, kulturális és műemlék értékekkel bírnak és mára már európai ritkaságnak számítanak. Ezeket – átalakítás és veszélyeztetés helyett – mindannyiunknak védenünk kellene!

Ugyanakkor ez a terület élettere a bánáti sáfránynak, amely ugyan nem védett, de természetes körülmények között csak a Balkán-félszigeten, Szerbiában és Ukrajna délnyugati részén, valamint nálunk, Erdélyben található meg. Fontos tudni, hogy a bánáti sáfrány megtalálható a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Alexandru Borză Botanikus Kertjében létrehozott „Románia flórájának gyöngyszemei” háromnyelvű tanösvény által bemutatott, kilenc hazai növénykülönlegesség között.

Köztudott, hogy egy állatpark (vadaspark) elkerített terület, az adott terület élettere pedig drasztikus változásokat szenved amiatt, hogy elkerítve, intenzív kihasználtságú kifutókká alakítják át.

A kiszemelt terület városunk terepbiciklizői számára kialakított „Zérós” (piros) bicikliút és a sárga ponttal jelzett turistaösvény útvonalába ékelődik, valamint a városlakok által közkedvelt piknikező helyek felszámolásával is járna.

A fentiek nyomán megállapíthatjuk, hogy a természetnevelési és oktatási címszavak mögé rejtett helyi fejlesztési terv morálisan is árt a közösségnek, a városvezetés által legalizált pusztítás azt tanítja a fiataloknak, hogy a kiemelt védelemre érdemes élőhelyek gazdasági és más érdekek mentén könnyűszerrel feláldozhatóak, csupán szabadidős, oktatási-nevelési célú helyi fejlesztési terv köntösébe kell bújtatni.

Kérjük, hogy vegyék figyelembe és tiszteljék a több mint 1200 természetszerető helyi lakos 2019-ben Önökhöz intézett kérését. Őrizzük meg közösen a Honvéd-kút melletti, legelőként nyilvántartott erdőket és fás legelőket a maguk természetességében. Keressünk közösen megfelelő helyszínt az Önök elképzelésének, hiszen közös célunknak is nevezhető a természetnevelés.

Sepsiszentgyörgy, 2021. október 26.

Tisztelettel,

Bagoly Levente
Blebea Antonella
Movila Maria
Olah Katalin
Pildner József
Toró Attila


[RO]Scrisoare deschisă Către Antal Árpád András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, către reprezentanții Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, către conducerea Asociației Vadon


A 2019-ben tervezett Kalandpark valamint a 2021-ben tervezett Állatpark területi átfedése.


(A grafika a Google Maps műholdfelvétel felhasználásával készült)

A lenti fotók 2021. május 23-án, és 2021 október 2-án és 2021. október 19-én készültek a Honvéd-kút közelében tervezett állatpark számára kijelölt területen.

2021. október 19.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 19.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 19.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 19.

2021. október 2.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 2.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 2.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 2.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 2.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 2.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 2.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 2.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 2.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. október 2.

2021. május 23.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. május 23.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. május 23.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében – 2021. május 23.

Fás legelő a Honvéd-kút közelében, 2021. október 23.

A 2019-es Kalndpark tervéről és az aláírásgyűjtési akciókról itt olvashat:

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.