Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

rety 2013 08 08 fKovászna Megye Építésügyi Igazgatósága 2013. augusztus 8-án ellenőrzést tartott a „fenyő-vágóhíd" néven elhíresült rétyi fűrészüzem előkészítés alatt álló „telephelyén", az itt végzett munkálatok egy részét leállították, a kivitelezőt megbírságolták. A beruházó ugyanis Kovászna Megye Tanácsának urbanisztikai osztályától „régészeti felmérésre" és nem építkezésre kapott engedélyt. Aztán „régészeti felmérés" címszó alatt kotrógépekkel és földgyaluval lehántották, majd teherautókkal a bitai határba szállították a 70 hektáros leendő fűrészüzem területének közel feléről a termőréteget.

2013. augusztus 8.

2013. augusztus 8-án teljes lett a háromszéki intézményi káosz, hiszen Bíró Dónát megyei főépítész szerint „régészeti felmérésre" bocsájtottak ki engedélyt. A „régészeti felmérést" végző Székely Nemzeti Múzeum viszont egy 2013. augusztus 8-ai közleményében tudatta: „A rétyi fűrészüzem területén nem folytat régészeti ásatást, a múzeum munkatársai mindössze szakmai felügyeletet végeznek a helyszínen. A szaknyelvben „régészeti felügyeletnek" (supraveghere arheologică) nevezett eljárás során a régészek figyelemmel kísérik az építkezést megelőző földmunkát, a termőtalaj gépi erővel történő eltávolítását." A Megyei Építésügyi Igazgatóság igazgatója Mild Zoltán és munkatársa Szőcs András szerint, csak részben nem volt „régészeti feltárás" a területen több hónapja zajló művelet.

A Megyei Építésügyi Igazgatóság szakemberei a „régészeti felmérést" végző szakemberek hivatalos megkérdezése nélkül döntötték el, hogy mit tekintenek tényleges „régészeti felmérésnek" és mit építkezést előkészítő munkálatnak: az érintett terület kotrógéppel, földgyaluval való 80-150 cm-es lehántása, a terület egyenesbe hozása még „régészeti feltárásnak" minősült, az egyenesbe hozott terület lehengerlése viszont már nem. Közben a kivitelező elismerte, hogy tulajdonképpen előkészítik a terepet az építkezéshez, vagyis szándékosan visszaélt az engedély adta lehetőségekkel.

A Transelectrica vállalat is hivatalos „panaszt" nyújtott be a megkezdett építkezést előkészítő munkálatok miatt, hiszen az építési engedély kiadásához az ő hozzájárulása is szükséges. Építési engedély pedig nincsen!

Réty Polgármesteri Hivatala, mely önkormányzat területén folynak a törvénytelen munkálatok, hallgat. Mindannyian tudjuk, „bűnösök, közt cinkos aki hallgat".

Hogy az intézményi káosz teljes legyen, azt is tudni kell, hogy a Környezetvédelmi Hivatal, a 2013. június 14-i Környezeti hatástanulmányt kérő átiratában, kötelező megvizsgálás tárgyává tette a nagy mennyiségű föld elmozgatását, illetve a terület kiegyenlítését. Tehát értelemszerűen ennek a műveletnek a megkezdéséhez, egyetlen hivatal sem adhatott ki engedélyt. Az a hivatal - Kovászna Megye Tanácsa - pedig végképp nem, mely az építkezési engedély kiadását a Környezetvédelmi Hivatal döntésétől tette függővé, jogosan, hiszen a törvény is erre kötelezi. Érthetetlen az is, hogy a Környezeti hatástanulmány jóváhagyása előtt több hónappal, miért bocsájtottak ki engedélyt „régészeti felmérésre", mikor ez - a Megyei Építésügyi Igazgatóság szakemberei szerint – épp az építkezési engedély kiváltásához szükséges. Addig még engedélyek egész halmazát kell megkapnia a beruházónak.

Sokan feltehetik a kérdést, miként lehetséges, hogy Kovászna Megye intézményei egyetlen nap leforgása alatt többszörösen ellentmondásba keverednek egymással? A választ nem tudjuk, csak sejtjük... A megoldás ellenben világos: fel kell függeszteni a megkezdett munkálatokat, legalább a Területrendezési Terv elfogadásáig! A Környezeti hatástanulmány közmeghallgatási időpontja is közeleg, a kitűzött időpont augusztus 22.

A labda, eközben az engedélyt kiadó intézmény, Kovászna Megye Tanácsa, és annak elnökének a térfelén pattog, hiszen most már érdemben ő dönthet, a kiadott engedély felfüggesztéséről. Erre jogalapot biztosíthat az, hogy a beruházó szándékosan visszaélt az engedély adta lehetőségekkel.

A tét az óriási, a jogtalan helyzet fenntartásával, a háromszéki civil társadalom intézményekben vetett bizalma alapjaiban inghat meg. Az évszázados múltú Székely Nemzeti Múzeum jó hírnevén eshet méltatlan, letörölhetetlen folt. A labda pattog...

Toró Attila
Sepsiszentgyörgy, 2013. augusztus 12.

 

A fotók 2013. július 7 - augustus 8. közötti időszakban készültek.

rety panorama gyar2

panorama rety gyar

 

A videó-felvétel augusztus 8-án, reggel 8 óra 49 perckor készült.

 

 

A környezetvédelmi Hivatal átirata innen tölthető le.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.