Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

angyalosi 08Angyalos erdejének közepén olyan összefogásra találtunk, amit megyeszerte szívesen látnánk. De kezdjük talán az elejéről.

Tegnap jött a hír, hogy Angyalos felett vágják az erdőt és ezt nem kellene hagyni. A famaffia fénykorában ezen lassan már senki nem csodálkozik. A helyiek kitartóan állították, hogy a kivágott fák nincsenek lebélyegezve, ezért jobbnak láttuk kimenni terepre, hogy saját szemünkkel is lássuk

A szóban forgó erdő siralmas látványt nyújt. Szétdobált szemét, kidőlt fák, levágott faágak, nem az a hely, ahová kirándulni járnánk. Ahogy bennebb mentünk a látvány egyre kétségbeejtőbb lett.

 angyalosi erdovedes 01 angyalosi erdovedes 01 angyalosi erdovedes 01
 angyalosi erdovedes 01 angyalosi erdovedes 01 angyalosi erdovedes 01

Az erdőben nem túl barátságos munkásokra vártunk, de helyette egy csapat nagyon aranyos gyerek és pár fiatal fogadott. Mint kiderült, ők őrizték az erdőt. Jelentették, hogy szépen megvédték ma az erdőt, mert a munkások ma már nem vágtak ki egy fát sem. A reggel összegyűlt ötven helybeli megakadályozta a több napja tartó fakivágási munkálatokat. A tiltakozás egyetlen este alatt született, aláírásgyűjtést indítottak, amit a fél falu aláírt és ezt a tiltakozást eljuttatták hivatalos szervekhez. Az aláírásgyűjtést folytatják.

Táblákat festettek és feltették a fákra. Igyekeztek mindent dokumentálni, minden fontosabb beszélgetést rögzítettek, így utólag visszanézhető mi történt a fenyvesben. Hihetetlenül ügyesek ezek a gyerekek. Napjaink forradalma a Facebook-on születik, így Angyalos erdejének is van Facebook csoportja, Facebook oldala. A verespataki aktivizmus sikere kisebb helyi ügyekben is reményt ad és ez így van rendjén.

Ezután már kalauzoltak minket és együtt keresgéltük a bélyegeket, amit kötelező lenne minden törvényesen kitermelt fa tuskóján megtalálni. Illett volna megtalálni őket, mert a gidófalvi néptanács állítólag a kibélyegzett fákat bocsátotta licitre, összesen 170 köbméter fekete fenyőt.

Bélyeget viszont nem minden tuskón találtunk. Erdészek szerint a bélyegnek olvashatónak kell lenni, de semmit nem tudtunk kiolvasni, amit találtunk kék foltnak látszott. Természetesen erre is van magyarázat, állítólag még a tavaly, tavalyelőtt bélyegezték és elázott. Olyan magyarázat is van, hogy a bélyeg ezeken a fenyőkön egy óra múlva nem látszik, ezt az egyik favágó mondja egyik felvételen, jó kérdés, hogy akkor mi alapján termelnek ki? (Sok fontos információt az ellenállók filmjeiből tudtunk meg utólag.) Voltak olyan tuskók, ahol a kék maszat hiányzott, de a fát mostanában vágták ki, még friss volt a forgács. Keresgéltük a bélyeget a kitermelt fenyőtörzseken is, de azon sem találtuk, még a kék foltot sem, pedig egyméteres magasságban látni kellene a bélyegzőt. A falusiak találtak földből gyökerestől kihúzott és elásott tuskókat is. Lefilmezték, hogy egy bélyegezetlen fenyőt traktorral gyökerestől akartak kitépni. Ez mind előfordulhatott ezen a licitáláson meghirdetett szabályos kitermelésen. A kitermelő cég magának írja meg a bárcát, így csak az Isten tudja mit visznek és hová.

 angyalosi 07 angyalosi 07 angyalosi 07
 angyalosi 07 angyalosi 07 angyalosi 07
 angyalosi 07 angyalosi 07 angyalosi 07

A helybéliek tájékoztatása nem élvez elsőbbséget a gidófalvi polgármesternél, fellépése ellenséges. Kiderült, a falu nem tudott róla, hogy visszakérhetné az erdőt, a polgármester meg most szerezte vissza, mint erdősített legelőt. Az erdő a tanács tulajdonába került, 4-5 évbe telt míg a tanács megszerezte, majd az erdészet felszólította őket, hogy ki kell tisztítani az erdőt és így jutunk el napjainkig, mikor derekasan nekiláttak.

A falu nem tudott az erdővágásról. Több mindenről nem tájékoztatták a falut, így a licitálásról sem, mikor tűzifaként lehetett a kitermelendő fára licitálni. A polgármester által ajánlott polgármesteri hivatal oldalán a licitatii fül üres, egyetlen adatot sem találtunk. Ha mi nem találtunk, akkor más érdeklődők sem találják, pedig elvileg közérdekű adat.

A megosztott felvételen a polgármester nem hajlandó megnézni milyen munka folyik az erdőben, többször ismétli, hogy ő itt nem kompetens. Hogy nem kompetens azt különösen nem kell bizonygatnia, elhisszük neki. Más kérdés, hogy miért nincs benne szikrányi kíváncsiság sem, mikor egy olyan erdőről van szó, ami az ő gondjaira lesz bízva a továbbiakban is. A polgármesterről nem tudni ki érdekeit védi, de láthatóan nem a faluét.

Az erdő véderdő, csak a sérült és gyenge minőségű fenyőket vághatnák ki szálazással. A kitermelés barbárságait nézve, ha ilyen tempóban folyik az erdő beteg fáinak kitermelése maholnap nem lesz ott más, csak legelő. Mert zuhan a nehéz fa és esik, ahová esik. A fenyők mellett talált, kivágott, tönkretett más fákra is jó magyarázata van a tiszteletét tett erdésznek, esett a nagy fa és ráesett a kicsire, ilyen egyszerű. Ha pedig a fák véletlenül egymásra estek és megsérültek, akkor többet lehet kitermelni, mint a licitáción megnyert mennyiség, és ez még pénzbe sem kerül.

A falu továbbra is csak magára számíthat, mert a hatóságok mossák kezeiket, tegyenek feljelentést, akkor talán megnézik mi történik, de addig nem. A kitermelésre szerződött favágók pedig csak dolgozni akarnak és ez valahonnan nagyon ismerősnek tűnik.

Azt hiszem az angyalosi erdővédők hozzáállása az a hozzáállás, amit annyira hiányoltunk. Kis falu elszánt emberekkel. A falut érdekli az erdő, mert a sajátjának érzi. A falu nem hagyja, hogy félresöpörjék, hanem rákérdez, hogy mi miért történik. A falu elhatározza, hogy megvédi az erdőt. Most nem szép az erdő, de az angyalosiak ültették, még emlékeznek rá, hogy régen milyen szép volt és bíznak benne, hogy újra szép lesz. Szeretnék rendbe hozni, megtisztítani és szeretnének vigyázni rá. Segítsünk nekik!

Hajrá Angyalos! Harcotok nem lesz egyszerű, mert felelősséget, jó szokás szerint, majd senki sem vállal. Ha összefogtok, sikerülni fog. A polgármestert meg remélem leváltjátok. Hajrá fiúk, lányok, bátorságotok példaértékű!

2013. szeptember 11.
Indigó Csoport

 angyalosi 016 angyalosi 016 angyalosi 016
 angyalosi 016 angyalosi 016 angyalosi 016
 angyalosi 016 angyalosi 016 angyalosi 016
 angyalosi 016 angyalosi 016 angyalosi 016
 angyalosi 016 angyalosi 016  

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.