Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

 

Az elmúlt napokban a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal kibocsájtotta a Rétyre tervezett Schweighofer beruházás területrendezési tervének környezetvédelmi engedélyét. Ezt követően a Kovászna Megye Tanácsa kell véglegesítse, jóváhagyja a területrendezési tervet.

Kérd meg te is a Kovászna Megye Tanácsának elnökét, Tamás Sándort, hogy fontolja meg ezt a lépést, és amennyiben egyetértesz az alábbi levél tartalmával, küld el neki a email címre, majd egy másolatot az email címre.

Tisztelt Tamás Sándor!

Én itt élek, lakosa vagyok Székelyföldnek, ezért úgy gondolom, hogy az, ami itt történik, kihatással van rám, szülőföldem jövőjére, ezért is nem hagyhatom szó nélkül mindezt.

A Rétyre tervezett beruházás terve már egy ideje aggodalommal tölt el, hiszen az az érzésem, hogy a beruházást támogatók között senki sem tartja fontosnak a valós szakmai elemzést, sem a következetes döntéshozást. Sajnálatosnak tartom, hogy a számtalan stratégia között nem találunk egy olyant, amely a jövőnkről szólna, amely meghatározná, hogy mi legyen az erdeinkkel, amely utat mutatna, hogyan gazdálkodjunk velük fenntarthatóan.

Munkahelyeket ígérünk, megváltóként tekintünk a Schweighofer nevű cégre, miközben ő az első adandó alkalommal megszegi a törvényeinket, és közel 70 hektáron lehántja talajtakarót, minden engedélyt, tanulmányt mellőzve. Én nem kérek az ilyenből! Talán joggal várhatom el egy külföldi cégtől, hogy betartsa - az amúgy is sok kiskaput és kivételt hagyó - törvényeinket.

Ha nem tévedek, akkor két előnye van a beruházásnak: 650 új munkahely és a település költségvetésének megduplázása. Számomra nem jelent örömöt, ha a beruházás megvalósítása esetén 650 munkahely létrejön, hiszen a túloldalon ennél jóval több embert hagy munka nélkül. De az eddig látottak alapján kérdem, mi történik abban az esetben, ha a cég csak 200 embert alkalmaz, és ha nagy részét - elsősorban a szakmai felkészültség miatt - más településekről, megyékből alkalmazza? Akkor is ennyire fényes a helyzet? Mi a garancia arra, hogy bármi úgy történjen, ahogy a tervekben szerepel. Igen, tudom, semmi.

A teherforgalom növekedésének következtében minden bizonnyal romlani fognak útjaink, az út menti házaink állapota, hatalmas nyomás kerül az így is a bajban levő erdőinkre. A környezetvédelmi hivatal szerint a beruházó cég mindezekért nem vonható felelősségre, de akkor ki lesz a felelős az okozott kárért? Valahogy ebben az országban mindig hiány van azokból, akik vállalják a felelősséget.

Sajnos választott vezetőink az elmúlt húsz évben sok mindent fontosnak tartottak, de valahogy nem sikerült az erdőlopást, az illegális-legális erdőirtást megakadályozni, ellenben gyakran fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy mekkora probléma... Ezért az én kérésem az, hogy egyszer az alapokon tegyünk rendet, mielőtt még inkább megnehezítenénk a jelenlegi helyzetet.

Elegem van abból, hogy egy ilyen fontos témát politikai csatározások helyszínévé alacsonyítanak. Az ön pártjának tagjai számára a „Schweighofer-ügy" nem ügy, nincs probléma vele, de csak azért, nehogy a párt hírnevén folt essen. A túloldal, a politikai ellenfelek viszont nagyon szívesen csemegéznek a témán, de érdemben onnan sem született semmi kézzelfogható, szakmailag elfogadható vélemény, amely a székelyföldi erdőket segítette volna.

Ez így nincs rendben!

A környezetvédelmi hivatal kibocsájtotta az elmúlt napokban a területrendezési terv engedélyét. Nem túl meglepő, hiszen mindenkinek kiadja, hiszen ez a dolga (?). A labda viszont ezzel a Kovászna Megyei Tanács térfelére került, hiszen annak kell jóváhagynia a területrendezési tervet.

Összegezve Önön, önökön múlik, hogy mi történik a továbbiakban, hogy az Ön intézménye rányomja-e pecsétjét erre a beruházásra.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.