Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

kommando toroattila 03„Eljön az idő, amikor a hallgatás egyenlő lesz az árulással"
ifj. Martin Luther King

Megdöbbenéssel olvastuk a Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével készült interjút, melyet a IV. Székelyföldi Agrárinnovációs Fórumot követően a marosvásárhelyi Népújság riportere, Vajda György készített.

„Ezért kezdeményeztem a székelyföldi erdőalap létrehozását, amelynek az a célja, hogy az ilyen kisebb erdőterületeket felvásárolja, gondozza és az ebből származó hasznot közösségi célra fordítsa.” (e-nepujsag.ro, 2013. szeptember 18.) Az interjú itt olvasható! >>

Megdöbbenésünk oka, nem más, mint Tamás Sándor ama kijelentése, hogy székelyföldi erdőalap létrehozását kezdeményezi, hiszen köztudott, hogy Kovászna Megye Tanácsának elnökeként minden kifogást megtalál annak érdekében, hogy a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzemének engedélyeztetési folyamata gördülékenyen menjen.

A felelősséget megpróbálja, hol Réty község önkormányzatára hárítani, hol a közmeghallgatáson részt vevő 150 „rétyi" polgár nyakába varrni, hol meg a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal döntésétől fűggővé tenni.

Így nyilatkozott a területrendezési terv Megyei Tanács általi jóváhagyásáról: „Ez nem preferenciális, hanem törvényes kötelesség. Két típusú jóváhagyás van, azok melyek beszerzésére a törvény kötelezi a befektetőt, például a környezetvédelmi, a hadügyi, a titkosszolgálati, ám olyanok is vannak, melyeknek kérését a törvény csak lehetővé teszi az önkormányzat számára. Kovászna Megye Tanácsa ezeket is mind kérte, tehát például az archeológiai vagy a közegészségügyi jóváhagyást is" – magyarázta Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Az autonómia eddig tart, jó lenne, ha nem a bukaresti törvények szabályoznák, hogy meddig terjed egy tanácselnök hatásköre" (székelyhon.ro / 2013. szeptember 12.)

Megjegyezzük, hogy az intézményi autonómia nem az elnök úr által jelzett határig tart, hiszen 2009-ben Hargita Megye Tanácsa a gyergyóditrói szeinitbánya területrendezési tervét visszautasította, ami bizonyítja, hogy egy ilyen lépésnek Háromszéken is lenne törvényes alapja. De ezt megelőzően Kovászna Megye Tanácsa, mint érintett fél, előzetes óvási beadvány (plângere prealabilă) formájában kérheti a környezetvédelmi hivataltól a környezetvédelmi véleményezés visszavonását is. Hiszen a rétyi fűrészüzem területrendezési tervéhez készült környezeti hatásvizsgálathoz a megyeháza által benyújtott jogos érveket is asztal alá söpörték.

A megyei önkormányzat vezetőjének hivatalnoki munkája és az ennek homlokegyenest ellentmondó nyilatkozata kapcsán két kérdés merül fel bennünk:

Az első kérdés, ha ennyire félti a székelyföldi erdők sorsát, akkor miért támogatja – sajtóközleményei ellenére is – a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzemének felépítését?

A második kérdés, ami bennünk felmerül – ezt támasztja alá a rétyi fűrészüzem létrehozásának burkolt támogatása is –, az, hogy vajon nem a székelyföldi kis erdőparcellák fölötti ellenőrzést szeretné-e egy üzleti csoport megszerezni, majd ezt kiszolgáltatni a Holzindustrie Schweighofernek vagy más befektetőknek?

Ha arra gondolunk, hogy nemrég Rétyen még energiafüzet tervezetek termeszteni és végül az egyik legnagyobb fűrészüzem tervére ébredtünk, talán jogosan tekintünk gyanakvóan minden tarka köntösbe bújtatott tervre.

A romániai sajtóban megjelent cikkek tucatja szerint az egyik legnagyobb erdőfelvásárló éppen – önkormányzati segítséggel – a Réty határában 800000 köbméter feldogozói kapacitású fűrészüzemet telepíteni szándékozó Holzindustrie Schweighofer.

Álljanak itt a hazai online sajtó által ismertetett erdővásárlásokról szóló cikkek szemelvényei:

Az Antena3 arról számol be, hogy a legnagyobb hazai erdőfelvásárlásba tőkét fektető beruházók az Esterhazy Bardeau és a Holzindustrie Schweighofer, mindkettő osztrák családok vállakozásai. A Holzindustrie Schweighofer Voineasa környékén 2006-ban 1700 hektár, míg a Retyezátban 700 hektár első osztályú erdőt vásárolt meg. Az utóbbit a Kendeffy családnak visszaszolgáltatott örökségből.
Forrás: http://www.antena3.ro/romania/romania-tara-tuturor-posibilitatilor-15-din-padurile-tarii-vandute-cu-tot-cu-munti-video-107156.html

A Ziarul Financiar 2009 márciusi számában, a finn Tornator és a Holzindustrie Schweighofer erdővásárlásairól számol be. A lap szerint a Holzindustrie Schweighofer több mint 4 éve állandó felvásárló, ezeket a tranzakciókat a Schweighofer család tulajdonában levő Cascade Empire kft-n keresztül bonyolította le. 2008-ban már 8000 hektár erdő volt a tulajdonukban Hargita, Kovászna, Hunyad, Arges és Suceava megyékben. Ezek összértéke meghaladja a 20 millió eurót.

A Holzindustrie Schweighofer képviselője szerint elsősorban fenyőerdők felvásárlásában érdekeltek, hiszen a cég tulajdonában lévő szászsebesi, illetve radóci fűrészüzemekben kizárólag fenyőt dolgoznak fel.
Forrás: http://www.zf.ro/companii/strainii-au-luat-in-vizor-un-nou-sector-pentru-achizitii-masive-padurile-investitiile-au-ajuns-la-150-mil-euro-4015783/

A Ziarul Financiar 2009 októberi számában a Holzindustrie Schweighofer tulajdonában levő Cascade Empire kft. által Buzău-Kovászna megyék területéről 7 millió euróért vásárolt 2000 hektár erdőről tudósít. A tranzakciónak egyetlenegy, nyilvánosságra nem hozott, eladója volt.

Cascade Empire kft. képviselője, Lucian Petre így nyilatkozott: „11000 hektár erdőtulajdonunk van, ezeket a területeket nagyon körültekintően (szelektíven) vásároltuk meg. A cégnek a Kovászna és Hargita megyei erdők mellett, Prahova, Arges, Suceava, Hunyad és Vălcea megyékben van még erdő a tulajdonában.
Forrás: http://www.zf.ro/companii/austriecii-au-dat-7-mil-euro-pentru-inca-2-000-ha-padure-la-buzau-4966359/


A szászsebesi székhelyű Cascade Empire kft. fő tevékenysége az „üzleti és gazdálkodási tanácsadás". Két évvel ezelőttig a Cascade Empire a Külföldi Befektetések Romániai Ügynökség tanulmánya szerint többet fektetett be Romániában, mint a Volksbank. A Cascade Empire tulajdonosa a bécsi Cascade Empire Immobilien GmbH, aminek az SPB Industrieholding GmbH cégen keresztül 100 százalékos részesedése van a Holzindustrie Schweighofer cégben, két ügyvezető áll a cég élén: Gerard Schweighofer és Christian Horburger. A két vezető, pár ügybuzgó segítővel együtt, pontosan Románia erdőiben talált tennivalót, ahonnan már jó pár éve termelik ki a fát.
Forrás: http://jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/descoperirea-romaniei-08/imperiul-dezastrului-130595.html


Ugyancsak a Ziarul Financiar 2010 szeptemberi számából szereztünk tudomást a Holzindustrie Schweighofer által a Békási-szorosnál vásárolt 5000 hektár erdőről is.
Forrás: http://www.ziare.com/afaceri/investitii-straine/strainii-au-cumparat-1-5-la-suta-din-padurile-romaniei-1043920


A fenti adatok bárki számára hozzáférhetők, nem hisszük, hogy az itt bemutatott tények éppen Kovászna Megye Tanácsának elnökéhez nem jutottak el.

2013. október 8.
Indigó csoport

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.