Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

erdokitermeles haromszeken 06Székelyföldön az elmúlt két évtized alatt véghezvitt felelőtlen erdőirtások nyomán – hiszen erdőkitermelésnek nem lehetne nevezni a történteket – kár van, felelősök még nem kerültek.

Kovászna megyében az erdőkitermelési engedélyek kiadásánál, az itt telephelyet létrehozni szándékozó mamut fafeldolgozó üzem létesítésénél, az engedélyeztetési folyamatokat megtámadó, megkérdőjelező magánszemélyek és civil szervezetek erdőkitermeléssel kapcsolatos érveit, félelmeit, úgy a környezetvédelmi hivatal mint a megyei tanács vezetősége, azzal az érvvel söpörte le az asztalról, hogy az erdőkitermelést törvény szabályozza.

 erdokitermeles haromszeken 04  erdokitermeles haromszeken 04  erdokitermeles haromszeken 04

 Fotó: Ozsdola, 2013 (illusztráció)

Mindezt úgy, hogy nap mint nap jelen vannak a hivatalos és alternatív médiumokban az erdőkitermelés során elkövetett bűncselekményekről szóló híradások. A szálak rendszerint politikusokhoz, és az ellenőrzésre hivatott szervek vezetőihez visznek.

A székelyföldi erdőkitermelések visszásságairól készült oknyomozó riportok megjelenése – Hans Hedrich: A székelyföldi famaffia, Ecosilva csoport román nyelvű jelentése – egyelőre nem lépte át sem a nyomozó hatóság, sem a miniszterasszony ingerküszöbét.

Alábbiakban közreadjuk egy, a napokban megjelent, a romániai törvénytelen erdőkitermelésre rávilágító cikk magyar nyelvű fordítását, hiszen úgy gondoljuk, hogy az alkalmazott módszerek hasonlóak, legyen szó akár Argeși megyéről, akár Székelyföldről. (Indigó Csoport)

 erdokitermeles haromszeken 01  erdokitermeles haromszeken 01  erdokitermeles haromszeken 01

Fotó: Kommandó, 2013 (illusztráció)

Argeș megye egyik természetvédelmi területéről 900 hektárnyi erdőt taroltak le, Lucia Varga miniszterasszony a politikusokat vádolja

Argeş megye egyik természetvédelmi területéről 900 hektár erdőt taroltak le törvénytelenül, szabályosan lecsupaszítva a dombot. 63 millió lej értékben tulajdonítottak el fát, mondta egyik ellenőrzés után Lucia Varga vízügyi, erdő- és halgazdálkodási tárca nélküli miniszter. Lucia Varga miniszterasszony, az erdőirtásokról szóló jelentések nyomán, Argeș megye északi részén végzett ellenőrzést, melynek során megállapította, hogy 2.000 hektár erdőt érintett a törvénytelen erdőtarolás, amelynek következtében 915 hektár erdőt „tüntettek el a föld színéről".

„Sok helyen jártam már az országban, ahol ellenőrzés nélkül folyt az erdőkitermelés, de az, amit ma Argeșben láttam, elfogadhatatlan (...) Erre a törvénytelen erdőkitermelésre az egyetlen megoldás ebben a pillanatban az új erdőgazdálkodási törvény, amely most van parlamenti jóváhagyás előtt és, amelyet elleneznek mindazok, akiknek az erdők kifosztásából anyagi hasznuk származott" mondta Lucia Varga a Mediafax Hírügyökségnek.

A miniszterasszony értékelése szerint, az argeși erdőtarolás esetében, „a politikusoktól kapott bizonyos védelemről beszélhetünk."

„Lehetetlen, úgy kitermelni 915 hektár erdőt, hogy írmagja se maradjon, úgy elszállítani 206.000 köbméter fát, hogy bárki is észrevette volna. Kiszámoltam, ehhez körülbelül 6000 fával megrakott kamion kellett" – folytatta Varga miniszterasszony

A tarvágás célja csak a gazdasági értéket képviselő fák kitermelése volt, a kitermelt terület nagyrészt megtisztítatlan, törmelékkel teli marad, ami reális akadályt jelent az elkövetkező újraerdősítési folyamatban, tájékoztatott a Víz- és Erdőügyi Osztály.

Ugyancsak megállapítást nyert az, hogy „reális veszély fenyegeti a területen lévő gátakat és az áradásokat szabályozó munkálatokat, mert a vízhordalék lerakódik, a törmelékekből és az ágakból pedig ellenőrizetlenül kialakuló gátak képződnek."

A kiszámított károk a következők: 915 hektár terület teljes letarolása, amelyről 368.000 köbméter fát termeltek ki, ebből 162.000 köbméterről állítottak ki számlát. A kivágott mennyiségből 206.000 köbmétert, 63 millió lej értékben, illegálisan szállítottak el, ám ennek a 31,5 millió lejt érő fának az értéke megduplázódik, mert védett területről termelték ki.

Az erdőfelújítási és karbantartási alapot ezáltal 34 millió lejjel károsították meg, jelenti a Víz- és Erdészeti Osztály.

Ezek mellett, a magánerdőkben okozott károk mellett, megállapítást nyert, hogy a Romsilva Pitesti Erdészeti hivatala és Erdészeti Igazgatósága felügyelete alatt álló, összesen 4,5 hektár állami tulajdonban lévő erdőt is kitermelték.

Ezen területek újraerdősítésének értéke megközelítőleg 2.500 euró lenne hektáronként, azaz összesen kb. 2,28 millió euró.

Az ellenőrzést követően megállapították, hogy a kiirtott területeket számos, a kitermelés céljából létrehozott erdei út szeli át, amelyeken a faanyagot szállították, 30 fokos lejtőkön (a törvény szerinti határérték 25 fok). Ezeket az utakat a törvények betartásának mellőzésével készítették, olyan kőkotrókkal és földgyalukkal, amelyek veszélyeztették a hegyoldalak stabilitását, kivágva azokat az erdőket, amelyek épp a stabilitást, a talajeróziót és a lavinákat voltak hivatottak kivédeni.

Az említett jogsértéseket és károkat folyamatban lévő büntetőeljárások formájában vizsgálják.

Forrás: digi24.ro

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.