Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

bodoki havasA 2013-as év meglepő újdonságokat hozott. Követhetetlen gyorsasággal kezdenek kialakulni, azok a környezet- és tájrombolással járó befektetések elleni megmozdulások, amelyek rávilágítanak arra, hogy szép lassan betelt a pohár.

A tiltakozások palettája, napról napra szélesedik. A Nagy-Homoródmenti  törpe vízerőmű ellen tiltakoztak a helyiek, az angyalosi megkérdőjelezhető fakivágások ellen tiltakozott a kis angyalosi közösség. A pungești (Moldva) palagáz-kitermelés ellen tiltakoznak ugyancsak a helyiek. Szászmuzsnán, Willy Shuster, magányos, palagáz-ellenes harca kapott újabb lendületet, egy országosnak mondható szolidaritási akció keretében. A brassó megyei Felsőmoécsen (Moieciu de Sus) a helyiek, szintén az oda telepítendő törpe vízerőmű elleni harcukat vívják. Szerencséjük, hogy az önkormányzat a helyi érdekek mentén, a törpe vízerőmű megvalósítása ellen hozott határozatot.

rety verespatakA Verespatakért 12 hete tartó, vasárnaponkénti országos megmozdulások, minden kétséget kizáróan, újabb szellemi, lelki muníciót adnak a most beinduló kisebb, természetkárosító, életteret tönkretevő „beruházások" elleni harcokhoz.

Székelyföldön csend honol. A Nagy-Homoródmenti beruházásnál Hargita Megye Tanácsának vezetősége, a rétyi óriási fűrészüzem esetében Réty Önkormányzata, valamint Kovászna Megye Tanácsának a vezetősége játssza el az ártatlan bakfis szerepét. Ők a helyi közösségek hosszútávú érdekei ellenében, a beruházásnak feltüntetett tervek malmára hajtják a vizet.

Mindazonáltal új időszámítás kezdetét jelenthetik ezek a kis helyi szintű megmozdulások, jelzik, hogy a helyi közösségek „tudatáig" eljutott, hogy a túlélés és a következő generáció jövőjének szempontjából, csak magukra és a velük szolidaritást vállaló közösségekre számíthatnak, a csúcsragadozóként megjelenő „befektetők" és az őket szolgaként kiszolgáló, feltehetőleg júdáspénzért megvett, helyi hatóságokkal szemben.

Egy új időszámítás veszi kezdetét, melyből merjük remélni Székelyföld sem maradhat ki. Hiszen, itt is égetően fontos, a kis helyi közösségek megmaradása céljából, hogy szembeszálljunk azokkal a tervekkel, amelyeknek egyetlen céljuk, az életterünk tönkretétele és természeti kincseink eltulajdonítása.

A transindex.ro portál adatai szerint Háromszéken, Kézdivásárhely közelében, a Nagy-Gelence patakára, Erdővidéken a Kormos illetve a Kovács patakára, Nagybacon fölött a Barót patakára illetve ennek egyik mellékvízére épülne törpe vízerőmű. (forrás: http://torpevizeromuvek.transindex.ro) Jó lesz odafigyelni ezekre, hiszen közvetlenül a háromszéki hegyi patakok, közvetve meg a háromszéki erdők kerülnek veszélybe ezen beruházások által.

retyA Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal, Kovászna Megye Tanácsa, Réty Község Önkormányzata jóváhagyta a Réty mellé felépítendő fűrészüzem területrendezési tervét. Mindhárom hivatal, helyi, vagyis rétyi ügynek próbálja beállítani a beruházást. Ugyanis csak így tudják, a tágabb társadalmi konzultáció mellőzésével, akadálymentesíteni az engedélyezési eljárást. Holott mindenki számára világos, még a döntéshozók számára is, hogy a negatív hatások – erdőtarolás, megnövekedő járműforgalom, árvízveszély, légszennyezés – többnyire Réty község határán kívül fognak érvényesülni.

angyalosi 08Mindezek ellen, kizárólag csak széles körű társadalmi összefogással lehet küzdeni. Kiderült, hogy a kiscsoportos tiltakozásnak figyelemfelkeltő ereje van, ami adott esetben mozgásba lendíti a különféle akciócsoportokat és helyi szimpatizánsokat. Így közös erővel szép eredmények érhetők el.

A rétyi beruházás esetében az engedélyeztetési folyamat során a hatóságok, nem a szakmai érvek, nem a helyi közösségek hosszú távú érdekei mentén hozzák meg a döntéseiket.

Verespatak, Pungeşti, Szászmuzsna, Nagy-Homoród, valamint számtalan más kis közösség öntudatra ébredése, a saját életterének a megvédése érdekében indított harca, követendő útként kellene lebegjen a háromszékiek szeme előtt is. Hiszen az életterünk, a jövőnk felszámolására tett első, de biztos lépések már megtörténtek.

Egy dolog legyen mindenki számára világos, ebben a harcban, a háromszéki önkormányzati vezetők segítségére nem számíthatunk.

Sepsiszentgyörgy, 2013. november 19.
Indigó csoport

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.