Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

biodiverzitas2Május 22. - A biológiai sokféleség nemzetközi napja, azaz a biodiverzitás védelmének világnapja. Ezen a napon a világ számos országában rendezvények szervezésével próbálják felhívni a figyelmet az élővilág sokféleségére (biodiverzitás), illetve az azt fenyegető veszélyekre.

1992. május 22-én az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Nairobiban tartott konferenciáján fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét. Az egyezmény „azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re világszinten jelentősen mérsékelni kell a biológiai sokféleség csökkenésének jelenlegi ütemét."

A biológiai sokféleség zsugorodásáért elsősorban a környezetszennyezés, a klímaváltozás, az aszályok, az erdőirtás, az orvvadászat és a túlhalászat a felelős.

A biológiai sokféleség megőrzéséhez védeni kell a természetes élőhelyeket, az ott élő ökoszisztémát, emellett az oktatás, az ismeretterjesztés, a környezettudatos szemlélet formálása is elengedhetetlen.

A rendezvény alapját Edward O. Wilson amerikai rovarász és természetvédelmi szakember teremtette meg 1997-ben, amikor több tucat botanikus és zoológus részvételével a New York állambeli Walden-tó környékén megnyitotta az első Biodiverzitás Napot."

Az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította május 22-ét a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává. (wikipédia, www.biodiv.hu, mtva.hu)

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.