Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

VAR 9875 szelektiv hulladekgyujtes berde aron iskola vargyasi13 tonna különválogatott hulladékot adtak le a Székely Mikó Kollégium tanulói, a Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Tega Rt. közösen meghirdetett szelektív hulladékgyűjtési verseny keretében. Így sikerült az első helyen végezniük diákonként 10,16 kilogramm leadott újrahasznosítható anyaggal. Összesen 35 tonna hulladékot gyűjtöttek a város iskolái, ebből a legtöbb újrahasznosítható anyag a papír volt.

A rangsort végeredményben a begyűjtött és leadott hulladékmennyiség határozta meg. Az iskolai versenyen a mennyiséget elosztották a diákok létszámával, így kapták meg az egy főre eső adagot. A második helyet a Mikes Kelemen Elméleti Líceum érdemelte ki, 8 tonna összegyűjtött csomagolóanyaggal. Az összeg leosztva a diákok létszámával megközelítőleg 7 kilogrammot jelent fejenként. A harmadik helyezést a Plugor Sándor Művészeti Líceum érte el 3,8 tonnával, ez tanulónként 6,4 kilogramm.

Az osztályok esetében a leadott anyagok összmennyisége alapján alakult ki a rangsor. Első három helyen a Székely Mikó Kollégium osztályai végeztek: az első helyezett, V. B. osztály 4,2 tonna hulladékot adott le, őket követi a III. A. osztály 3,8 tonnával, valamint a IX. B. osztály 2,2 tonna szemétel. A negyedik és ötödik helyen a Plugor Sándor Művészeti Iskola két osztálya áll, a III. A. és a III. B. egyenként 1,9, illetve 1,6 tonna csomagolóanyagot gyűjtöttek.

A nyolc díjazott nyereménye egy-egy intelligens tábla. A korszerű elektronikus oktatási segédeszköz lehetővé teszi, hogy a pedagógusok könnyen osszanak meg ötleteket, információkat és szemléltető anyagokat a diákokkal, és a táblán végzett műveleteket digitális úton rögzítsék. Egy tábla értéke megközelíti a 10 ezer lejt.

 Hulladekgyujte Miko fotoHenningJanos-2861  Hulladekgyujte Miko fotoHenningJanos-2861  Hulladekgyujte Miko fotoHenningJanos-2861

Fotó: Henning János, Vargyasi Levente

A gyűjtési akciókra május 16 és 31 között került sor, de a hulladékot az Energia utca 2. szám alatt található hulladéklerakó udvarban is leadhatták a résztvevők.

A verseny során a részt vevő osztályoknak, iskoláknak minél több különválogatott és újrahasznosítható hulladékot kellett összegyűjteniük, ez lehetett papír, kartonpapír, műanyag tárgy, PET-palack, alumíniumból készült eszköz, illetve üveg. A megmérettetésen összesen tíz iskola vett részt.

Továbbra is megéri különválogatni és leadni a szemetet a hulladékudvarba, mert értékes ajándékot lehet szerezni a városnak az Eco-Rom Ambalaje Rt. által szervezett Harc az újrahasznosítás városáért elnevezésű kampány során.

A verseny január 1-je és június 30-a között zajlik, a címért és az nyereményért idén 32 város küzd meg. Annak a településnek, ahol a verseny ideje alatt a legnagyobb az egy főre eső különválogatott hulladék aránya egy öko-pihenőhely a nyereménye, itt a lakosság ingyen csatlakozhat majd a vezeték nélküli internethez. A beruházás összértéke 12 ezer euró. (Közlemény)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.