Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

3szek 2014 06 26 wÉrdemes elgondolkodni azon, hogy a pillanatnyi (apró) haszonért megéri-e eladni a jövő biztonságát valamint azt is, hogy miért nem termeljük meg a tételes hasznot magunknak, miért engedjük át azt idegeneknek?

A Schweighoffer 100 millió euro nettó rekord nyereséget inkasszált 2013-ban a faiparban, kihasználva a romániai törvénykezés „sajátosságait" és hézagait. Nem rendelkezik olyan hatékony ellenőrző rendszerrel, amely kiszűrné a törvénytelen kitermelésből származó faanyagot. Nem is érdeke.

Erdeink nagy része magántulajdonban van, és az őseinktől örökölt közbirtokossági rendszernek köszönhetően Háromszéken országos átlagon fölötti az erdőpopuláció és a faanyag minősége messze jobb a már letarolt és elpusztított, silány fákkal újraültetett európai erdők átlagánál.

Az újra birtokba helyezett tulajdonosok nem rendelkeznek sem azzal a tudással és sem azzal a felelősséggel, amellyel elődeik. A mai társadalom szellemében, a haszonszerzés vágyától vezérelve tarolják az erdőket, telhetetlenségükben elmenve egészen az ősi jog feladásáig is. Képesek a közbirtokosság ősi rendszerét is felbontani, amely annyi évszázadon át őrizte a kincset, és generációknak nyújtott megélhetést.

Érdemes volna egy számítást végezni. 800 ezer m3 faanyag kitermelése és helyi-országos-nemzetközi értékesítése, évente. Ez mit jelentene a helyi ipar számára? Ha a világ egyik legnagyobb faipari vállalkozója értékeli azt, amink van, mi miért nem értékeljük? Ez összefogás, tudás és szervezés kérdése. Vannak gazdasági szakemberek, vannak faipari vállalkozók, vannak szállítócégek, van munkaerő, mi hiányzik még? A kezdeményezés és a hit, hogy képesek vagyunk élni javainkkal és okosan gazdálkodni vele.

Érdemes meggondolni. Egy kis ráfordítással a nyereséget visszafordíthatnánk a magunk javára. És nem kevésről van szó. A jövőnk függ tőle.

A 215/2001 sz. Közigazgatási törvény 2. szakaszának értelmében a megyei tanács felel a megye vagyonának kezeléséért, a helyi tanácsok véleményezése alapján megállapítja a megye területszervezési és -rendezési terveit, és felel a megye területén található történelmi és építészeti műemlékek, a parkok, a közkertek és a természeti rezervátumokért.

Civil Felelősség 2014 társadalmi csoport (2014. június 26)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.