Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

ozonviz sepsiA Gorj, Vâlcea és Argeş megyéket sújtó árvizek legfőbb oka, az erdőktől lecsupaszított hegyoldalakról akadályok nélkül, árhullámként lezúduló nagy mennyiségű esővíz. Hasonló árvizek fenyegetik Fehér, Kolozs, Máramaros, Hargita, Kovászna, Bacău és Suceava megyéket is, ahol az erdőtarolások következtében, a hirtelen jött csapadék megsemmisítő árhullámként zúdulhat le a hegyoldalakról.


Lucia Varga volt erdészeti és vízügyi miniszter, a România Liberă lapnak [1] nyilatkozva megerősítette, hogy az árvíz sújtotta területek helyzete erdőgazdálkodási szempontból katasztrofális.
A volt miniszter asszony szerint, vannak olyan erdészeti kerületek, ahonnan másfél év alatt 6.000 teherautónyi fát szállítottak el. Ezek olyan adatok, amelyekről a már elvégzett ellenőrzések következtében a központi hatóságoknak tudomása van. A volt miniszter asszony határozottan állítja, hogy a helyi lakosoknak nincs kapacitásuk ekkora mennyiségű fát kitermelni. Létezik ellenben egy igazi „famaffia”, amely hatalmas kitermelő és szállító kapacitással rendelkezik és kíméletlenül tarolja a fákat.

Több ezer hektár erdőt taroltak le
A hidrológusok már évek óta figyelmeztetnek, hogy az erdőirtások, a hegyoldalakról hirtelen lezúduló vízmennyiség következtében, árvizekhez vezethetnek. Ellenben, az erdővel borított hegyoldalakon bármekkora mennyiségű eső essen, a víz nagy részét a növénytakaró visszatartja és sokkal lassabban juthat le a hegy lábához. Ahol az erdők hiányoznak, a csapadékvíz szédületes sebességgel zúdul le a lejtőn, mindenféle apró törmeléket is magával ragadva. A völgyekben ezek a vízfolyások találkoznak, pillanatok alatt hatalmasra duzzadt árhullámban egyesülnek, amely már a nagy köveket és farönköket is képes magával ragadni és ágyúgolyókként törnek-zúznak mindent, ami az útjukba kerül, legyen az bármilyen erős gát.
A Vâlcea és Argeş megyékben történtekről nyilatkozva, Lucia Varga kiemelte, hogy az utóbbi években ezekben a megyékben két hegység maradt erdők nélkül és itt több ezer hektárnyi erdő tűnt el a föld színéről. A következő szavakkal hívta fel a figyelmet: „Az ország nagyon sok megyéjében történt masszív erdőirtás, tulajdonképpen Romániában a Kárpátok egész láncolatán. Így az ilyen nagyobb esőzések, az ország más hegyvidéki területét is árvízzel fenyegetik.”

„Az erdő drágább a fánál”
Megoldások léteznek és régóta beszélnek róluk. A gyakorlatba ültetésük viszont nehezebben megy. A volt miniszter rámutatott arra, hogy üdvös lenne, ha országunk betiltaná a rönkfa exportját és a kitermelt faanyagot átlátszó árveréseken bocsátaná áruba, szigorúan ellenőrzött lerakatokból. Másrészt viszont az államnak anyagilag is ösztönöznie kellene az erdőtulajdonosokat, oly módon, hogy ezek őrizzék meg zöld vagyonukat és ne vágják ki. Régebben hallottam egy szólást, ami nagyon tetszett, és amelyre most is oda kellene figyelnünk – az erdő drágább a fánál – zárta szavait a miniszter asszony.

Látszólagos ellenőrzések
A Környezetvédelmi Minisztérium tegnap bejelentette, hogy az utóbbi napokban az árvíztől leginkább sújtott Gorj megyében ellenőrizni fogják, hogy milyen módon végezték az erdőkitermelést.
A közlemény szerint, a hivatal alkalmazottai, azt szeretnék megállapítani, hogy a hegyvonulatról lezúduló árhullámnak természeti okai vannak, vagy a hegységben folyó fakitermelés, több ezer hektár erdő eltüntetésének következménye? A dolog efféle megközelítése rámutat arra, hogy tisztviselőink az évek során mennyire nem foglalkoztak a hidrológusok figyelmeztetéseivel.

Hárman meghaltak a sodrásban
A domboldalon lezúduló víz sebességét bizonyítja az a tény is, hogy Argeş megyében egy, míg Vâlcea megyében két embert sodort el a víz, élettelen testüket később találták meg. A helyiek a falu legelőjére mentek ki a marhákkal, vagy szekerekkel tartottak hazafelé, mikor elsodorta őket az ár. Túláradt patakok öntötték el az ország déli részének megyéit is, Teleorman megyében hét falut öntött el a víz. Az esőzések tegnap a bánáti hegyvidéken jelentkeztek, Oravicabánya környékén a vasúti közlekedésben okozott fennakadást az ár. Jó hír, hogy a meteorológusok szerint az egész ország területén megszűnik az esőzés, mától átadja helyét a kánikulának (A cikk 2014. július 31-én jelent meg.  - ford. megj.).

A romániai vízügyi hatóság vezérigazgatója beadta becsületbeli lemondását.
Mivel az erdőmaffiát az elmúlt huszonöt év alatt nem tudták felszámolni, így a kormány is csak vagdalkozik, ez alkalommal a Román Vízügyi Hatóság vezérigazgatójának fejét kérték.
A vízügyi hatóság vezérigazgatója éppen nyaralt, miközben az ország déli megyéi víz alá kerültek, Victor Ponta miniszterelnök, a Mediafax szerint, a végrehajtó testület szerdai gyűlésén Vasile Pintilie hivatalból való eltávolítását kérte. A vezérigazgató utólag azt nyilatkozta, hogy a munkálatokat telefonon keresztül koordonálta, de úgy döntött beadja becsületbeli lemondását.

Károk
Több mint 1.000 ember kilakoltatása;
3 ember életét vesztette, egy ember Vâlceaban, két ember pedig Argeşben;
1.184 személyt költöztettek ki az otthonából;
99 lakás lakhatatlanná vált;
128 lakás súlyosan megrongálódott;
2.003 gazdaság volt tegnap víz alatt;
7 országutat rongált meg  az árvíz.

Fordította az Indigó csoport

[1]Potopul. Defrișările ilegale încep să-și arate efectele / Dan Gheorghe, romanialibera.ro, 2014. július 31.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/potopul--defrisarile-ilegale-incep-sa-si-arate-efectele-344912

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.