Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

haromszeki havasok sepsiszentgyorgy infoEgy írásbeli derogáció, amit kártevő bogarak elszaporodásával indokoltak, fák ezreinek kivágását engedélyezi a Retyezát Nemzeti Parkban.

Miközben az erdészeti hatóságok arra hivatkoznak, hogy a terület megmentése érdekében valóban szükséges volt a vágás, egy civil szervezet azzal vádolja őket, hogy védett területen törvénytelen tarolásokat engedélyeztek.

 

Videó: Agent Green

Az eltelt kilenc hónapban a Retyezát Nemzeti Parkból legkevesebb 6.000 köbméter fát termeltek ki. Most újabb 4.000 köbméter fa esik a láncfűrészek áldozatául.

A hivatalos iratokban ezeket a kitermeléseket erdőmegőrzési munkálatoknak nevezik, az iratok szerint a Retyezát Nemzeti Park egy részét (a Ses folyó III. tájegységet) egy bogár, a betűzőszú fertőzte meg, amely a Retyezát Erdészeti Hivatal tisztviselői szerint felőrli a fákat. 

Minden 2013-ban kezdődött, mikor a Hunyad Megyei Erdészeti Hivatalhoz tartozó Retyezát erdészeti hivatal környezeti jelentésben kért felmentést a Ses folyó III. tájegység kezelési tervének előírásai alól, ami nem engedélyezte a fák kivágását. A felmentés célja a destabilizáló tényezők megszüntetése, ez a betűzőszúval fertőzött fák kitermelésével lehetséges, annak érdekében, hogy megelőzzék a  rendellenes mértékű fakiszáradásokat. Felmérték a fertőzött állományt és  a jelentés szerint  a kiszáradás 111 hektárt érint.

E jelentés alapján a felmentést miniszteri rendeletben 2014. február 24-én kapták meg a  vízügyi és erdőgazdálkodással megbízott tárca nélküli minisztertől, Lucia Ana Vargatól, miniszteri megbízása utolsó napján. Ez a rendelet engedélyezte a Romsilvának (Országos Erdőgazdálkodási Hivatal ), hogy a Hunyad Megyei Erdészeti Hivatalhoz tartozó Retyezát erdészeti hivatal  10.000 köbméter faanyagot bocsásson árverésre. Három cég felelt meg az előírásoknak, közülük legismertebb a Susai Servcom. A cég 6.565 köbméterre kapott kitermelési engedélyt, ez a mennyiség az árverésre bocsátott faanyag több mint fele,  amiből 6.350 köbmétert már kitermeltek. Az Agent Green civil szervezet vizsgálatából az derül ki, hogy nem fertőzött fákat is kivágtak a Retyezát Nemzeti Park védett területeiről.

„A Susai Servcom kft. által kitermelt fa a szászsebesi Schweighofer gyár kapuján ment be. Kezdetben csak a kiszáradt fákat vágták, majd szép és egészséges fákkal folytatták. A vizsgálatok ideje alatt a Susai Servcom  cég fát szállító kamionjai között akadt olyan, amelyik rakománya az erdőradarnak nevezett rendszer szerint illegális volt, ez a 112-es szám többszöri felhívása után derült ki”– nyilatkozta Gabriel Paun, az Agent Green elnöke.

A Susai Servcom kft. régi partnere a román fafeldolgozásban piacvezető osztrák Schweighofer cégnek. Az Agent Green képviselői az utóbbi 9 hónapban nyomon követték a Retyezátban történő erdőkitermeléseket, egy videofelvételen közzé is tették a Susai Servcom egyik illegális szállítmányát. Ugyanaz a videofelvétel tartalmazza a Schweighofer cég biztonsági őrei által az aktivista nyomozók ellen elkövetett fizikai bántalmazásokat. E videofelvétel megtekintésének eredményeképpen az osztrák cég kötelezte magát, hogy ezután visszautasít minden a Retyezátból és más (natúr)parkokból származó faszállítmányt. „Cégünk politikája erre vonatkozóan egyértelmű,  visszautasítjuk a parkokból kitermelt fákat. Tudjuk, hogy ezek részét képezik több ezer faj életfeltételének és elengedhetetlenek e különleges fajok megóvásához” – üzente az Agent Greennek küldött közleményében Gerald Schweighofer. A civil szervezet, a közzétett videóban, felháborodását fejezi ki amiatt, hogy a „Retyezátból származó fenyőfák karácsonykor kandallókban égnek el”, ezzel arra a tényre utalnak, hogy a szászsebesi Holzindustrie Schweighofer gyárából kikerülő brikettet és pellettet külföldi szupermarketekben, benzinkutaknál és barkácsboltokban forgalmazzák.
(Fordítás: Indigó csoport, 2015. január 17. Az illustrációként használt fotó a Háromszéki havasokban készült, © Toró Attila)

Forrás: romanialibera.ro / 2014. december 23.
Parcul Naţional Retezat, mutilat de defrişări permise de autorităţi

Kapcsolódó cikk: agentgreen.ro / 2014. december 23.
Paduri din Parcul National Retezat ard de Craciun in seminee europene0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.