Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

nemet lap

2015. január 25.

Az Agent Green környezetvédelmi szervezet képviselői 9 hónapon keresztül követték nyomon a Retyezát Nemzeti Parkban történő erdőkitermeléseket. Az Erdőradar ellenőrző rendszer használatával derült ki, hogy a Holzindustrie Schweighofer cég szászsebesi gyárkapuján illegálisan kitermelt fa is minden további nélkül bejut. Az ügy óriási médiavisszhangot kapott. Az Ausztriában megjelenő Salzburger Nachrichten 2015. január 7-ei száma is foglakozott a témával. A német nyelvű cikk fordítását közöljük. Köszönjük a fordító segítségét.

 

 Pellet az ősrengetegből? Nehézkes a nyomozás

A pelletes zsákok halomban állnak az OBI* barkácsáruházban, 15 kg 4,59 euroért kapható.

A Spar nagyáruház bejáratánál brikettes műanyagzsákok állnak. „Megújuló nyersanyagból készült” és „100 százalékban természetes anyag” ígéri a csomagoláson lévő felirat. A 10 kilós csomag előnyös áron, 2,39 euroért kapható. A két áru közül egyik sem hazai erdőkből származik, hanem Romániából és a Schweighofer nevű osztrák cég szászsebesi (Sebes, Mühlbach) fűrészüzemében készült. A vásárló nem lehet biztos abban, hogy ezek nem tartalmaznak-e olyan fahulladékot, amelyek nemzeti parkokból vagy éppen ősrengetegből származó fákból vannak.

A Déli-Kárpátokban található 38.000 hektáros Retyezát Nemzeti Parkban hatalmasra nőtt bükkfák, luc- és erdei fenyők állnak. A nagy kiterjedésű erdők a Parkon kívül is ideális élőhelyei a nagy ragadozóknak, hiúzoknak, farkasoknak, medvéknek. Ez még az EU egyik utolsó ősrengetege. A hangsúly a „még”-en van, ugyanis jóllehet Románia területének egy harmadát erdő borítja, a Greenpeace által kiértékelt műholdfelvételek azt mutatják, hogy 2000 és 2011 között 280.000 hektár erdőt taroltak le, vagy károsítottak meg súlyosan. „A Retyezát erdeit összességükben védelem alá kellene helyezni. Hihetetlen, hogy ezek a fák olcsó tüzelőanyagként végzik. A vásárlók számára pedig nagy kihívás, hogy többet is megtudjanak ezen termékek eredetéről”  –  mondja Gabriel Paun, az NGO Agent Green tagja.

Paun február óta végzett kutatásokat** és az eredményt egy bécsi találkozás alkalmával a cégfőnök Gerald Schweighoferrel is ismertette. „A mi nyilvánvaló stratégiánk az, hogy a nemzeti parkokból származó fákat nem dolgozunk fel”- hangsúlyozta Schweighofer. „Tisztában vagyunk azzal, hogy ezek az egyedi erdők életteret biztosítanak növények és más élőlények ezreinek”

Alapjában véve a nemzeti parkokban törvényes a favágás. A Környezetvédelmi Minisztérium adja ki az engedélyt. Vannak olyan területek, ahol ez tilos, az viszont nem világos, hogy ezt a tilalmat betartják-e.

Paun elmondta: „Az erdő tulajdonosa, a Romsilva, akárcsak az osztrák Bundesforsten, privát cégként működik, profitorientált és nem csak az a feladata, hogy a természetet védje és ilyen irányú képzéseket végezzen.” Ha az olyan területeken avatkoznak be, ahol évezredek óta ősvadon van, ott az adott területet alig lehet újra erdősíteni, és az akkor sem ősvadon már.

A Schweighofer fűrészüzemeibe csak olyan teherautók mehetnek be, amelyek a fa eredetét bizonyítani tudják, sőt még a vágási engedélyt is fel kell mutatniuk. Így a vágási terület ismert ugyan, de az nem, ha a fa egy védett zónában volt kitermelve. „Már régóta azon vagyunk, hogy a kitermelési felületek számát összhangba hozzuk a nemzeti parkokkal, de ez nehéz feladat, mert ezek az információk nyilvánosan nem hozzáférhetőek” – mondja Schweighofer. Ezt a lépést a környezetvédelmieknek kell megtenniük.

A Sparnál csodálkoznak: Minden faáru FSC*** bizonylattal van ellátva, ami azt jelenti, hogy „az áru eredetét a törvényes előírásokat is meghaladóan ellenőrizték, ezért biztosak vagyunk abban, hogy a termékek eredete rendben van” Az FSC bizonylat viszont nem garantálja, hogy a fa nem ősrengetegből származik.

(Eva Maria Bachinger - Pellets aus dem Urwald? Eine schwierige Suche / Salzburger Nachrichten 2015. január 7.)

* Az OBI egy fajta barkácsáruház lánc
** Az FSC nem más, mint: Forest Stewardship Council (az FSC a Wikipédián),

** Megjegyzés: Az Agent Green képviselői az utóbbi 9 hónapban nyomon követték a Retyezátban történő erdőkitermeléseket, egy videofelvételen közzé is tették a Susai Servcom egyik illegális szállítmányát. Ugyanaz a videofelvétel tartalmazza a Schweighofer cég biztonsági őrei által az aktivista nyomozók ellen elkövetett fizikai bántalmazásokat. E videofelvétel megtekintésének eredményeképpen az osztrák cég kötelezte magát, hogy ezután visszautasít minden a Retyezátból és más (natúr)parkokból származó faszállítmányt.

Erről bővebben itt olvashat: A hatóság engedélyével csonkítják a Retyezát Nemzeti Parkot

Kapcsolódó cikkek:
A hatóság engedélyével csonkítják a Retyezát Nemzeti Parkot
Az Agent Green környezetvédelmi szervezet honlapja
(román nyelvű oldal)
A Greenpeace Románia jelentése az illegális fakitermelésről (román nyelvű oldal)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.