Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

greenpeace ro2015. április 9.

A Greenpeace Románia az erdészeti törvény körül kialakult helyzetet látva, petíciót indított, amelyben azt kéri a parlament tagjaitól, hogy az erdészeti törvény felülvizsgálatakor iktassák törvénybe a tarvágások betiltását.

Mint köztudott, az elfogadott erdészeti törvényt, Románia elnöke visszaküldte parlamenti felülvizsgálatra. Az elnök érvei között szerepelt az is, hogy a törvény 30%-ra korlátozta volna a nagy fafeldolgozók piaci részesedését egy bizonyos fafajta felvásárlására, és ez szerinte ellentétes a szabad piacgazdaság elveivel.

 erdokitermeles haromszeken 04  erdokitermeles haromszeken 04  erdokitermeles haromszeken 04

Erdőtarolások a Háromszéki-havasokban (Fotó: Toró Attila, 2013)


A Greenpeace Románia által közzétett petícióban, a tarvágások betiltása mellett, kéri, hogy az erdészeti törvényt olyan módon változtassák meg a felülvizsgálat során, hogy az illegális fakitermelés (falopás) büntetőjogi következménnyel járjon, függetlenül a kivágott famennyiségtől.

Bátorítunk mindenkit, hogy éljen a nyomásgyakorlás ezen eszközével a székelyföldi és a romániai erdők megmaradásának érdekében!

A peticiót itt lehet aláírni:
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/Activitati/interziceti-taierile-rase/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=pledge-interziceti-taierile-rase


A Greenpeace Románia felhívása szabad fordításban:
Az erdészeti törvény két éve csak készül, miközben Románia erdei riasztó ütemben, 3 hektár/óra sebességgel fogynak.
Kérd a döntéshozóktól, hogy olyan erdészeti törvényt fogadjanak el, amelyik az erdőket védi. A jelenleg javasolt változat olyan módosításokat tartalmaz, amelyek megkönnyítik az illegális fakitermelést és az erdők feldarabolását.
Kérd a döntéshozóktól, hogy olyan erdészeti törvényt szavazzanak meg, amelyik betiltja a tarvágást és visszaszorítja az illegális fakitermelést, olyan törvényt, ami a Csendőrségnek visszaadja a jogkörét, hogy erdészeti kihágásokat büntethesse, továbbá a falopás számítson bűncselekménynek függetlenül a lopott fa mennyiségétől.

http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/Activitati/interziceti-taierile-rase/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=pledge-interziceti-taierile-rase

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.