Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

tarlotuz rety web2015. április 12.

A hét végén két napot védett virágok fotózásával töltöttem el a Rétyi Nyír és Uzon-Szentivánlaborfalvi tavak Natura 2000 védett területen [1]. Vasárnap, 2015. április 12-én, amikor hazafelé tartottam, a védett terület Szentivánlaborfalva felé eső részén, az erdő és a Feketeügy között hatalmas füst fogadott.

Az autóból kiszállva megközelítettem a területet, és nyilvánvalóvá vált, hogy ég a tarló. Értesítettem az esetről a Natura 2000-es terület gondnokát [2] – a hivatalbeli eljárás ezek után a gondnokság feladata – majd nekiláttam a fotóriporteri munkának.

Furcsa érzés, ott állsz, látod az értelmetlen pusztítást, s az egyetlen eszköz, amivel rendelkezel, s tehetsz ellene, a fényképezőgéped. Megörökíted, s publikálod, reménykedve, hogy az érintettek tanulnak belőle, és többet soha nem látsz ehhez hasonlót.

Íme az emberi felelőtlenség fotólenyomata:tarlotuz rety foto toro attila 063

tarlotuz rety foto toro attila 062

 

Fotózás közben jöttem rá, hogy a tűz egy fák által körbezárt területet érintett. Az ott tartózkodásom alatt két fa is lángra lobbant, és ez pillanatok alatt többméteres lángoszlopot eredményezett.

A tűz martalékává vált terület a Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) egyik rétyi élőhelye, egy nappal korábban ennek a helynek a közelében találtunk a Tátogó kökörcsin fehér változatából (Pulsatilla patens) is három tövet. 

„A tarlók, nádasok vagy füves területek felégetése a természetvédelmi területeken a 2005/195. számú sürgősségi kormányrendelet jóváhagyásáról szóló 2006/265. törvény értelmében bűnténynek minősül és legkevesebb 3 hónap börtönnel vagy 30-60.000 lej bírsággal büntetendő, de egyébként a nem védett területeken is tilos.” (forrás: http://think.transindex.ro/?p=31271)

Zárszóként, még talán ennyit: az erdőt, a földet, a vizet, a tájat csak akkor tekintheted örökségednek, ha vigyázol rá. Másként, csak bitorlod! 

Toró Attila
2015. április 12.

Köszönet Simó Anikónak és Roman Katalin Violának a szöveg korrektúrázásáért.[1]. ROSCI0111 - Mestecănişul de la Reci / Rétyi Nyír és Uzon-Szentivánlaborfalvi tavak Natura 2000 védett terület)
NATURA 2000 - STANDARD DATA FORM:
http://natura2000.eea.europa.eu/Natura2000/SDF.aspx?site=ROSCI0111

[2].  A Rétyi Nyír és Uzon-Szentivánlaborfalvi tavak Natura 2000 terület hivatalos gondnoka Kovászna Megyei Tanácsa. Az önkormányzat keretében a természetvédelmi, vidékfejlesztési és hegyimentő megyei központ látja el a gondnoki teendőket.

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.