Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

 

rety 2015Az Environmental Investigation Agency (EIA) sajtóközleménye / Bukarest, 2015. április 27.

Az Environmental Investigation Agency (EIA), egy washingtoni és londoni székhelyű környezetvédelmi szervezet olyan rejtett kamerás felvételeket tett közzé, amelyeken Románia legnagyobb tűlevelű feldolgozó cége, a Holzindustrie Schweighofer Romania vezetősége készségesen és tudatosan elfogadja az illegálisan kitermelt fát, mi több bónuszrendszer szerint jutalmazza is.

Ezek a bizonyítékok okkal kerülnek elő, amikor a Schweighofer cég Romániában bevetette befolyását, hogy megakadályozza az új erdészeti törvény elfogadását. Az erdészeti törvény felülvizsgálat céljából újra a parlament asztalán van.(szerk. megj. Az elfogadott erdészeti törvényt, Románia elnöke felülvizsgálatra visszaküldte a parlamentbe.)

A filmezés alatt, az EIA nyomozók olyan külföldi befektetők szerepét játszották, akik bizonyos mennyiségű fa kitermelésére szereztek jogot egy közbirtokossági erdőből Romániában.

A Schweighofer cég romániai és osztrák képviselőivel folytatott megbeszéléseken a nyomozók többször megjegyezték, hogy sokkal több fát áll szándékukban kivágni, mint amennyit a szerződés megenged. Az EIA nyomozók biztosítékot kértek arra, hogy a cég megvásárolja az illegálisan kivágott fát. A Schweighofer képviselői minden alkalommal biztosították róla, hogy megveszik a fát, továbbá bónuszt is ajánlottak minden további többlet famennyiségre, amit a megbeszélt mennyiség felett beszállítanának.

A bukaresti Osztrák Nagykövetségről kiszivárgott második irat pedig egy kérés, amelyet a Schweighofer cég a román kormányhoz intéz, ebben találkozót kérnek, hogy megállapodás születhessen az erdészeti törvénytervezetről. A vita tárgya az erdészeti törvénnyel kapcsolatban a gazdasági csoportok piaci részesedésének korlátozása max 30%-ra bizonyos fafajta kitermelésénél.

Románia most erőfeszítéseket tesz, hogy megakadályozza gyönyörű és egyedi erdőiben az illegális fakitermelést. - mondta Alexander von Bismarck, az EIA egyesült államokbeli szervezetének vezérigazgatója. Ezt a harcot az illegális fakitermelés ellen nem lehet megnyerni, ha egy olyan erős cég, mint a Schweighofer, tudatosan elfogadja az illegálisan kitermelt fát és jutalmazza is.

A Holzindustrie Schweighofer osztrák cég, ami a romániai tűlevelű famennyiség jelentős részét dolgozza fel, félkész termékeket készít az európai, a japán és az észak-amerikai piacra.

Az illegális fakitermelés Európa utolsó őserdeit fenyegeti. Ezeknek több mint 60 százaléka még mindig Romániában található. A romániai erdők medvének, farkasnak és hiúznak adnak otthont, amik itt nagyobb számban élnek, mint Oroszország kivételével egész Európában.

* A fotó illusztráció, a Holzindustrie Schweighofer rétyi telephelyéről készült 2015. március 4-én.
Fordítás: Indigó csoportKapcsolódó cikkek:
Az Environmental Investigation Agency (EIA) angol nyelvű cikke:
Austrian Company Exposed Offering Bonuses for Illegal Romanian Timber
http://eia-global.org/news-media/austrian-company-exposed

A sajtóközlemény román nyelvű változata:
http://eia-global.org/images/uploads/20150427__EIA_Romania_Trans.pdf

A videó angol nyelvű átirata:
http://eia-global.org/images/uploads/EIAVideo_Transcript_Excerpt_-_Holzindustrie_Schweighofer.pdf

Az Environmental Investigation Agency facebbok oldala
https://www.facebook.com/EnvironmentalInvestigationAgencyDC?ref=ts

Alexander von Bismarck sajtótájékoztatója, az The Epoch Times portál anyaga:
Prinsă în flagrant: Companie austriacă recompensa lemnul românesc tăiat ilegal (video)
http://epochtimes-romania.com/news/prinsa-in-flagrant-companie-austriaca-recompensa-lemnul-romanesc-taiat-ilegal-video---232863


Az Environmental Investigation Agency (EIA) egy harminc éves múltra visszatekintő civil szervezet, melyet több környezetvédelmi alapítvány finanszíroz. A szervezet fő tevékenysége olyan környezetvédelmi törvénytelenségek felderítése, mint a védett és veszélyeztetett fajokkal való kereskedelem, a veszélyes kémiai anyagokkal való üzérkedés, az illegális fakitermelés és az ebből származó faanyagok nemzetközi kereskedelme.
Az EIA célkitűzése olyan jogrendszer kialakítása, ami megakadályozza a nagy cégek minden következmény nélküli haszonszerzését az illegálisan kitermelt fából. (forrás:http://totb.ro/video-o-investigatie-straina-arata-cum-holzindustrie-schweighofer-ofera-bonusuri-pentru-lemn-taiat-ilegal/):

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.