Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

panorama foto toro attila2013. december 24-én illegálisan adtak építkezési engedélyt a Holzindustrie Schweighofer Rétyen épülő fűrészüzemére. A büntetőtörvénykönyv több előírásába ütköző engedély törvénytelenségeit az igazságügyi szakértő Alexandru Belinschi építész, az Országos Építkezési Felügyelet (ISC) volt felügyelője szedte pontokba, a 12 megállapításból mi ötöt említünk:

1. Mivel nagyberuházásról beszélünk, az urbanisztikai bizonylatnak tartalmaznia kellett volna egy a kivitelezés megszervezését szabályozó műszaki dokumentációt (DTOE), ez azonban nem valósult meg.
2. A műszaki tervet (PT) egy almérnöki végzettséggel rendelkező építész (Németh Judith Júlia) készítette és nem egy építészmérnök, akinek joga lett volna ilyen nagyméretű tervet aláírni. Egy építész almérnöknek csak kisebb méretű épületet van joga tervezni az 50/1991-es törvény 24. szakaszának 2-es melléklete értelmében.
3. A tervet ugyanaz a személy ellenjegyezte és hagyta jóvá, aki a műszaki tervező csapatban tervezőként dolgozott (Németh Csaba József), ezt a 925/1995-ös Kormányhatározat 13-as cikkelye tiltja.
4. A tervező építész, Németh Judith Júlia törvénytelen módon kérte a Román Légügyi Hatóság engedélyét, ezzel túllépte hatáskörét, visszaélt hatalmával.
5. Több engedélyt helyzetelemzés és helyrajz alapján adtak ki.

Az építkezési engedély megsemmisítését ajánló szakvizsgálati jegyzőkönyvet bizonyíték gyanánt nyújtottuk be a Bukaresti Törvényszékhez, ahol a 220/24.12.2013-as építkezési engedély felfüggesztését és megsemmisítését tárgyaló per anyagához csatoltuk, az Országos Építkezési Felügyelethez (ezt elutasították arra hivatkozva, hogy nem foglalkoznak olyan esetekkel, amelyeket bíróságon tárgyalnak), valamint a Tervezők Szövetségéhez (Ordinul Architectilor), amelytől az iktatás után 2 hónappal sem kaptunk válaszolt.

 

Forrás:  Neuer Weg Egyesület - Verein Neuer Weg - Asociația Neuer Weg

Az Alexandru Belinschi által végzett szakvizsgálatok jegyzőkönyve a következő linken tekinthető meg, illetve le is tölthető:  http://www.neuerweg.ro/wp-content/uploads/2015/04/expertiza-tehnica-extrajudiciara-ilegalitate-HS-reci.pdf

A Neuer Weg egyesület román nyelvű közleménye itt olvasható: http://www.neuerweg.ro/mafia-schweighofer-fabrica-de-la-recicovasna-caz-penal/

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.