Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

rety Holzindustrie Schweighofer 01Instalaţiile mari de încălzire contribuie substanţial la emisia în aer a substanţelor poluante, care au un efect semnificativ asupra sănătăţii umane şi asupra mediului - susţine Directiva 2010/75/UE a Parlemnetului European și a Consiliului European din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale (1).

Această directivă a fost preluată în legislaţia română prin stabilirea valorii de 50 MW ca limită de la care instalaţiile de încălzire sunt considerate mari (2). Centrala pe biomasă care va fi instalată pe teritoriul fabricii de cherestea Holzindustrie Schweighofer de la Reci va avea o putere de 60 MW. În planul urbanistic zonal (PUZ) aprobat în 2013 pentru fabrica de cherestea Holzindustrie Schweighofer de la Reci şi în avizul de mediu a acestui plan, apare o centrală termică pe biomasă de 10 MW (3). Această centrală va furniza energie termică pentru fabrică, energie ce va fi utilizată pentru uscarea lemnului şi pentru încălzirea încăperilor, după pornirea fabricaţiei. Centrala termică de 60 MW va produce anual 18.000 tone de cenuşă.

Faţă de cele de mai sus, comunitatea locală a fost surprinsă cu o modificare semnificativă a planurilor iniţiale, fără informarea corespunzătoare a comunităţii afectate. Este evident că toate acestea nu servesc interesele pe termen scurt sau lung ale comunităţii locale. Bioelectrica Transilvania SRL din judeţul Suceava, firmă ce aparţine  grupului Holzindustrie Schweighofer, planifică instalarea unei instalaţii de 60 MW pe lângă cea de 10 MW, procedurile de avizare fiind în curs. Consultarea populaţiei - necesară pentru avizare - a avut loc la Reci în 18 mai 2015.

20km terkepÎn cazul centralelor termice de 50 MW sau mai mari, conform legii ce reglementează procedura de emitere a autorizaţiei integrate de mediu (4), verificarea continuă a emisiei de substanţe nocive trebuie efectuată pe o rază de 20 km. În timpul monitorizării trebuie ţinut cont şi de comunităţile locale (şcoli, spitale, gospodării învecinate), rezervaţiile naturale, locurile de păstrare a tradiţiilor culturale, precum şi de poziţia apelor curgătoare sau a apelor de adâncime.

Organizaţiile Bankwatch Romania, Greenpeace Romania, NeuerWeg şi Energy Justice au înaintat în 13 mai 2015 către Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, o cerere (5) prin care se solicită respingerea cererii de acordare a avizului de mediu centralei termice construite pe teritoriul fabricii de cherestea de la Reci (6). Cu toate acestea, Gheorghe Neagu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna, a afirmat în 18 mai la audienţa colectivă de la Reci, că nu au apărut nici un fel de obiecţii împotriva instalaţiei, nici în timpul consultării populaţiei, nici înainte. Centrala termică pe biomasă a putut fi inclusă în plan doar cu ştirea conducerii Consiliului Judeţean Covasna, având în vedere că au fost necesare numeroase aprobări din partea sa.

Autoritățile și beneficiarul proiectulul au încălcat prevederile Convenţiei de la Aarhus (cu dezinformare populatiei şi prin ascunderea intenţionată de informaţii faţă de comunităţile locale).  - referitoare la asigurarea dreptului de acces la informaţii, de participare a publicului la luarea deciziilor şi dreptul la justiţie în problemele de mediu- conform căreia „este nevoie de participarea eficace a publicului la luarea deciziilor, pentru a i se asigura posibilitatea de exprimare a opiniilor şi îndoielilor esenţiale din punctul de vedere al deciziei luate, respectiv de luare în considerare a acestora de către factorii decizionali, mărind astfel responsabilizarea şi transparenţa procesului de luare a deciziilor şi contribuind totodată la conştientizarea întrebărilor legate de protecţia mediului şi la sprijinirea deciziilor luate. Trebuie asigurat dreptul la justiţie tuturor membrilor publicului afectaţi, contribuind astfel la asigurarea dreptului la viaţă în condiţii adecvate de sănătate şi bunăstare.”

Construcţia fabricii de cherestea Holzindustrie Schweighofer de la Reci a început în 2013 fără aviz de construcţie, cu complicitatea autorităţilor locale (7) (Consiliul Judeţean Covasna, Direcţia de Autorizare în Construcţii a Judeţului Covasna, Garda de Mediu a Judeţului Covasna). Autorităţile au oprit construcţia începută ilegal doar la presiunea civilă locală.

În perioada martie-aprilie 2015 a început deja funcţionarea fabricii de cherestea din jurul clădirii centralei termice, deşi Holzindustrie Schweighofer nici măcar nu a început procedura de avizare de mediu. Este evident că funcţionarea ilegală are loc cu aprobarea tacită a autorităţilor locale. În scopul opririi funcţionării ilegale, Organizaţia bucureşteană Bankwatch Romania a depus o cerere oficială la Consiliul de Control al Primului Ministru şi la Consiliul Judeţean Covasna (8).

Dacă luăm în considerare atitudinea autorităţilor care emit avizele, respectiv a celor care le verifică, putem deja semnala că, având sprijinul conducătorilor locali aleşi, problema fabricii de cherestea de la Reci e pe cale să atingă dimensiuni noi. Pentru că nu mai este vorba doar de pădurile de brazi din zonă, ci, din cauza centralei termice pe biomasă de 60 MW care va fi instalată pe teritoriul fabricii de cherestea, ar putea fi afectată sănătatea comunităţilor locale aflate pe o rază de 20 km.

Toró Attila
20 mai 2015.

Referinţe:

Varianta în limba maghiară a articolului: Füstbement egészség (rétyi fenyővágóhíd biomassza-hőerőművel)

(1). Directiva 2010/75/UE a Parlemnetului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale (prevenirea și controlul integrat al poluării)
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32010L0075&from=RO

(2). Plan Naţional de Tranziţie pentru instalaţiile de ardere aflate sub incidenţa prevederilor capitolului III al Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale
http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2015-03-13_TNP.pdf

(3). Aviz de mediu Nr.1 din 09.09.2013.
http://apmcv-old.anpm.ro/files/APM%20Covasna/Anunturi%20ACC/2013/AvizMediuHolzindustrieReci.PDF

(4). Ordin Nr. 818 /17.10. 2003
http://www.anpm.ro/documents/12220/2046999/ORDIN+818+-+2003.pdf/574f7d78-e0e9-48c4-9d1a-5a8049a47836

(5). Autorizarea fabricii Schweighofer de la Reci continuă în mod nelegal:
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/Activitati/autorizarea-fabricii-schweighofer-de-la-reci-continua-in-mod-nelegal/

(6). Cerere respingere procedura AIM - 13.05.2013.
http://www.neuerweg.ro/wp-content/uploads/2015/05/cerere-respingere-procedura-AIM-final.pdf

(7). Amendă pentru lucrări fără autorizaţie
http://stiri.covasnamedia.ro/2013/08/08/amenda-pentru-lucrari-fara-autorizatie/

(8). Comunicat: Suspendati functionarea ilegala a fabricii SCHWEIGHOFER de la Reci!
http://www.neuerweg.ro/comunicat-de-presa-suspendati-functionarea-ilegala-a-fabricii-schweighofer-de-la-recicv/
http://www.neuerweg.ro/wp-content/uploads/2015/05/CCPM-Suspendare-Schweighofer-Reci.pdf

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.