Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

schweighofer rety reci 022015. június 19.

A zöld szervezetek tiltakozása ellenére az illetékes Kovászna megyei intézmények képviselőiből álló szakbizottságok jóváhagyták az osztrák Holzindustrie Schweighofer székelyföldi fűrészüzeme környezetvédelmi engedélyét - közölte pénteken a Háromszék napilap.

rety Holzindustrie Schweighofer 01A Kovászna megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója Gheorghe Neagu a lapnak elmondta: az elkövetkező 15 napban várják a dokumentummal kapcsolatos esetleges észrevételeket, ezt követően állítják ki a környezetvédelmi engedélyt a rétyi (Reci) fűrészüzem számára. Hozzátette, hogy a beérkező észrevételek nem írják felül, és nem semmisítik meg a szakbizottság döntését.

„A rétyi üzem fafeldolgozással és fák rönkké egyengetésével foglalkozik, nincs köze az erdőirtáshoz. Az erdőt nem a gyár bejáratánál kell védeni, hanem az erdők szélén, ott, ahol bemegy a tolvaj a baltával, és kijön egy szekér fával” - idézte a Maszol.ro portál az igazgató érveit. Gheorghe Neagu azt is hozzátette, a Schweighofer valamennyi törvényes feltételt teljesített, így jóvá kellett hagyni a kérvényét.

Az engedély kibocsátása ellen több civil szervezet is tiltakozott, arra kérve a hatóságokat, hogy legalább addig ne döntsenek, amíg a folyamatban lévő perekben nem hoznak ítéletet. A Neuer Weg Egyesület több romániai zöld szervezettel közösen bíróságon kérte a Schweighofer rétyi üzeme építkezési engedélyének visszavonását. A környezetvédők attól tartanak ugyanis, hogy a rétyi üzem beindítása a székelyföldi erdők letarolását eredményezi.

Toró Attila sepsiszentgyörgyi környezetvédelmi aktivista elmondta: ha az üzemben beindul a termelés, a hivatalosan bejelentett 800 ezer köbméternyi fa feldolgozása körülbelül 2971 hektár fenyőerdő kivágását jelenti évente.

Pár nappal ezelőtt a környezetvédelmi őrség megbírságolta az osztrák vállalatot, amiért engedély nélkül indította be a termelést a gyárban. A vállalat óvást nyújtott be a bírság ellen.
Az osztrák fafeldolgozó 2013 márciusában jelentette be, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó üzemet létesít Rétyen. A nagyüzem felépítése megosztotta a székelyföldi közvéleményt és a politikai szervezeteket is. A rétyi az osztrák befektető ötödik romániai gyára.

A cég egy hónappal ezelőtt a Romániából való kivonulással fenyegetett a parlament által elfogadott, de még ki nem hirdetett erdészeti kerettörvény miatt. A jogszabály ugyanis a monopóliumok kialakulásának megakadályozása céljával fajtánként 30 százalékra korlátozza az egyes cégcsoportok által felvásárolható fa mennyiségét. A Rise Proiect oknyomozó portál információi szerint, a társaság négy működő romániai üzeme 2013-ban 3,5 millió köbméter tűlevelűt vásárolt fel
( forrás: MTI — 2015. június 19. Rise Proiect; fotó: Toró Attila)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.