Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

terkep1Nem tiszta lappal, hiszen energiafűz termesztés céljából, félrevezetéssel fűszerezett földvásárlással indult az évszázad legnagyobb háromszéki „beruházása".

A sáros kezdet egy még dicstelenebb „székely vágtába" torkollott, hiszen a „régészeti felmérés" engedélyének a leple alatt lázasan elkezdődött a terület előkészítése – termőréteg lehántása, a terület egyengetése – az építkezéshez. Mindezt építkezési engedély nélkül, a Területrendezési terv elfogadtatási folyamatának a kezdetén. Ehhez a dicstelen „vágtához" Háromszék köz- és állami intézményei, nyújtottak hallgatólagos vagy tettleges segítséget.

 rety logisztika 01  rety logisztika 01  rety logisztika 01
 rety logisztika 01  rety logisztika 01  rety logisztika 01


Ide álmodták meg Székelyföld legmodernebb logisztikai központját.


A hírhedt, majdani rétyi fűrészüzem mellé álmodták meg - talán 2008-ban - az ország egyik legnagyobb és megeshet legmodernebb „Üzleti és logisztikai"* központját. Olyat, amilyen Székelyföldön még nincs, de nem is lesz. Hipermarket, szupermarket, konferenciatermek, szálloda, raktárak, s talán székely pálmafák, mindez 123 hektáron. A tervezet beruházás 2008-ban elfogadott Területrendezési tervvel és ugyanabban az évben kiállított Környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik. A dolog egyetlen bökkenője, hogy a területen azóta egy kapavágás sem esett, a tervezett „álomközpont" megvalósításának, megépítésének érdekében!

Pedig a Területrendezési terv valamint a Környezetvédelmi engedély kiállítását nem tette senki előzetes „régészeti felmérés" meglétének függvényévé; nem kellettek hozzá földgyaluk, kotrógépek, nem kellett 123 hektárnyi legyalult földterületbe gyönyörködjenek az Óriáspince-tetőre látogató háromszékiek. Igaz, tudniuk sem kellett róla...

 rety hs 01  rety hs 01  rety hs 01
 rety hs 01  rety hs 01  rety hs 01

Ide meg a székelyföldi „fenyő-vágóhjdat”.

Nem úgy a mellette levő területen létesítendő rétyi „fenyő-vágóhíd"** néven elhíresült terület eseténél. Ide kellettek a földgyaluk, a kotrógépek, az óriási teherautók, a legyalult táj. Ugye, mit nem tesz a hírnév? Hirtelen valakinek, valakiknek nagyon fontossá vált az időnap előtti építkezési munkák „régészeti felmérés" címszó alatti engedélyeztetése. Mindezt a Területrendezési terv jóváhagyása, a Környezetvédelmi hatástanulmány elkészülte, annak közmeghallgatáson való megvitatása, a környezetvédelmi engedély megszerzése előtt! Vagyis nagyon sürgősen, és bármi áron! Vajon kinek?

Hiszen azóta is ugyanazok a hivatalok, közel ugyanazok a törvények, no meg ugyanazok a bebetonozott önkormányzati vezetők uralják e kies tájat. Háromszéken, Sepsiszentgyörgyön és Rétyen egyaránt!

Egy sok-sok felvonásos, „fenyő-vágóhíd" című brazil operett egyik epizódját dobta elénk a sors. Vajon ki kéri ezt számon, és Kitől?

Toró Attila
Sepsiszentgyörgy, 2013. augusztus 14.

* PUZ "Centrul logistic de afaceri și retail, ReciScorillo Intercom Srl Brașov". A kiadott környezetvédelmi engedély innen tölthető le.
** PUZ "Fabrică de prelucrare și debitare a lemnului Reci"


0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.