Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

hobo 2016. szeptember 11., 12. | Háromszék Táncstúdió

A magyar blues és rock and roll talán legeredetibb előadója szeptember 11. és 12-én lép újra a sepsiszentgyörgyi közönsége elé, Hobo ezúttal a saját összeállítású Halj meg és nagy leszel! című zenés kálváriával, illetve egy önálló Ady Endre esttel vendégszerepel, melynek címe A föltámadás szomorúsága. „Az a Hobo, akit a Halj meg, és nagy leszel szerepében fognak látni, az egyik legőszintébb ember, akit valaha ismertem. Őszintesége megrendítő és bátorságot adó.” – mondja Vidnyánszky Attila az est rendezője, a budapesti Nemzeti Színház igazgatója. A két esemény Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális fővárosa keretében zajlik vasárnap és hétfőn 19 órai kezdettel a Háromszék Táncstúdióban.

Halj meg es es nagy leszelA vasárnap, szeptember 11-én látható Halj meg és nagy leszel! című estet 2015 novemberében mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban. Dalok, versek, vallomások, történetek  az utolsó hetven évből alcímmel ellátott est Földes László személyiségére és élményanyagára épül, zenés betétekkel színesített 14 stációból.  A történeteket zenék és felolvasások fűzik össze, egy csavargó pikareszk regényét ismerhetjük meg, ami az Esztrád album 45-ös blues dalával, azaz a születéssel kezdődik; 1945 Földes László születésének éve is. Az előadást nemcsak saját dalok illusztrálják, elhangzik egy részlet Cseh Tamás Budapest című számából, Hobo megidézi Poór Péter táncdalénekest, aki katonatársa volt, és még számos emblematikus karaktert az elmúlt hetven évből. Baksa Soós Jánost, Mick Jaggert, Lenonnt, párttitkárokat, tanácselnököket, zenészeket. Úton lenni boldogság, mondja Hobo többször is, és ez az út valójában nem a bluesról szól, nem a hidegháború egyik csodafegyveréről, azaz a rock and rollról, hanem az istenkeresésről – írja a Nemzeti Színház magazinja. A fővárosi intézménynek Földes László állandó művésze, előadóestjei pedig a repertoár részét képzeik.

 

adyA hétfői,  szeptember 12-éi Ady Endre est A föltámadás szomorúsága címet viseli. József Attila, Villon és Faludy, Pilinszky után Ady Endre szavain keresztül fogalmazza meg Hobo, amit a világról, Magyarországról, önmagáról gondol. No, nem azért mert tudatosan készült volna egy újabb előadói estre, hanem – ahogy mondja – Ady költészetében talált válaszokat mai kérdéseire. Hobo nem Ady-körképet szeretne adni, hanem azokat a verseket mondja el, amelyekben válaszokat talált saját problémáira. Ezekben a versekben megmutatkozik az útja végéhez közeledő férfi nem lankadó felelősségű, harcos, ostorozó hazaszeretete Európa közepén, viszonya a múlthoz, a történelemhez, sorstársaihoz, a Nyugathoz, valamint hálás emlékezése az elmúlt szerelmekre, álmokra és reményekre. „Itt, a színházban bevallhatok mindent, úgysem hiszi senki egy szavamat sem. Hogy utána könnyebb lesz? A fenét. A tapstól lesz könnyebb, hogy össze-vissza hazudhatok és megtapsolnak. Vagy igazat mondhatok? Nem hiszik el, de nem is kell, a lényeg az, hogy tapsoljanak… Ezért jó a színház. Itt minden lehetek, akár még önmagam is, úgy sem hiszik el. Akkor minek hazudjak? Az nem könnyű, munkaigényes dolog, ki kell találni mindent, aztán leírni, megtanulni és úgy csinálni, mintha...” – írja Hobo.

Földes LászlóHOBO verses estjei szeptember 11 és 12-én Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban 19 órától kezdődnek. Mindkét előadás 14 éven felülieknek ajánlott. Az előadások ideje alatt tilos a fotózás és videózás. Jegyek elővételben a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám), nyitva tartás: 11–16, vagy előadás előtt a helyszínen, illetve a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. A jegy ára 20 lej.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.