Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A3 Antropomorfism2016. szeptember 25. | Helyszín: Tamási Áron Színház

Leginkább emberszabású lelkeket várnak az előadók szeptember 25-én, 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében bemutatásra kerülő műsorukra, melyben Herczku Ágnes énekes Sinha Róbert gitárművésszel Lackfi János megzenésített verseit a költővel együtt adja elő. Sinha Róbert és Herczku Ágnes már több Lackfi-verset is hangszerelt, elnyerve a közönség és a költő tetszését is. A sepsiszentgyörgyi közönségnek Zenés emberszabás című élő műsorukat hozták el, mely a készülő közös kiadvány, az Emberszabás színpadi változata.

 Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01  Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01  Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01
 Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01  Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01  Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01
 Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01  Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01  Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01
 Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01  Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01  Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01
 Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01  Herczku Lackfi Sinha Sepsiszentgyorgy 01  


Milyen az, amikor szabják az embert? Amikor elszabják? Napról napra szabjuk egymást, elvárásaink vannak, a férfi szabásmintájához kell passzolnia a nőnek, a nő szabásmintájához a férfinak. Mert különben... Mert különben jön az, ami élet, ami huzavona, ami szemrehányás, ami bezzegelés, ami így se jó meg úgy se jó, mégse lehet élni nélküle. – ezekkel a gondolatokkal ajánlják az alkotók műsorukat, melyben a költő alakot vált, játszik, mulattat és szomorít, a dalok népiek, városiak, dévajok, tétovák, nagyon emberiek. „Egy igazi jó megzenésítéssel új mű jön létre, hatásának felét a szöveg, felét a zene adja. Mondhatjuk úgy is, hogy a szöveg visszatalál a benne szunnyadó zenéhez. Ráadásul én is visszatalálok a bennem elvermelt zenészhez, hiszen valaha operaénekesnek készültem”- mondja Lackfi egyik interjúban. A „Nem semmi vagy, te vagy a mindenem, kisemmizel, nevetsz csak mindenen” vagy az „Isten áldjon meg, édes barátom” a Tengerszem, a Faggató, vagy a Semmidal versek egyetemes sorai, ugyanakkor személyes igazságok, érzelmek és gondolattársítások, melyek Herczku Ágnes gyöngéd, mégis szenvedélyes hangján, Sinha Róbert bátor hangszerelésében mélyen megérintik a befogadót.

Lackfi János költő, író, műfordító, a kortárs magyar irodalom egyik legmeghatározóbb és legtermékenyebb alkotója. Zsámbékon él feleségével és öt gyermekével. Körülbelül 30 kötetet írt gyerekeknek és felnőtteknek, közel ennyit fordított is. Tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Legújabb trilógiája különösen nagy siker: A Milyenek a magyarok? (2012) című publicisztika-kötete már közel 30 ezer példányban kelt el, ezt követte a Milyenek MÉG a magyarok? (2013) és a Három a magyar igazság (2014). A József Attila-, Déry Tibor-, Illyés Gyula- és Prima Primissima-díjas író-költő szövegeit a Kaláka, Herczku Ágnes, Malek Andrea és Lovasi András énekli. A Lyukasóra című tévéműsor műsorvezetője, műveit tizenöt nyelvre fordították le, sokat szerepel külföldön, évi kilencven-száz alkalommal lép fel Magyarországon.

Ha magyar népzenéről illetve világzenéről van szó, Herczku Ágnes megkerülhetetlen személyisége a műfajnak. Magyarország egyik legkiválóbb és legelismertebb népdalénekese, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája. Az autentikus népdaléneklés mellet több, különböző műfaj zenészeivel dolgozott együtt, mint: Vasvári Pál, Nikola Parov, Bornai Tibor, Borbély Mihály, Herbie Man, Dj Palotai, Juhász Gábor, Horváth Balázs, Bodrogi Éva. Pályafutása során rengeteg szakmai elismerést szerzett (Fonogram-díj, eMeRTON-díj, Kodály Zoltán Emlékdíj, Bartók Béla Emlékdíj, Magyar Művészetért díj, Liszt Ferenc-díj), a világ számos országában (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Spanyolország, India, Hollandia, Belgium, Olaszország, Mexikó, Finnország, Kína stb.), kiemelt helyszíneken szerepelt már. A Felszállott a páva televíziós népzenei tehetségkutató verseny népszerű házigazdája volt.

Sinha Róbert a Holland Királyi Zeneakadémián szerzett klasszikus gitárművész diplomát 2006-ban. Az elsősorban kiemelkedő világzenei produkciói révén ismertté vált művész az elmúlt években a rangos magyar helyszínek mellett (MÜPA, Nemzeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Művészetek Völgye, Millenáris, Műcsarnok) fellépett New Yorkban Párizsban, Brüsszelben, Amszterdamban, Madridban, Delhiben, Miamiban, Phoenixben, Helsinkiben, Hágában, Bordeaux-ban és Tilburgben is. A 2008-as Zaragozai Világkiállításon a magyar köztársasági elnök jelenlétében és az Aragóniai Televízió élő közvetítésében a Magyar Nemzeti Nap nyitókoncertjén szerepelt. 2014 februárjában a „Holland Nemzeti Múzeum”-nak tekinthető amszterdami Rijksmuseumban lépett fel. A hollandiai magyar kulturális évad („"Hongarije aan Zee”) keretében Szabó Magda írónő irodalmi délutánján szerepelt (Hága, 2004).

A zenés emberszabás című koncertesemény a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa keretében valósul meg, szeptember 25-én, vasárnap 19 órától a Tamási Áron Színház Nagytermében. Jegyek elővételben a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám), nyitva tartás: 11–16, vagy előadás előtt a helyszínen, illetve awww.biletmaster.ro oldalon kaphatók. A jegy ára 20 lej, kedvezményes jegy 10 lej.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.