Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

PA4 logo 32016. szeptember 8. | Közlemény

Négy izgalmas műhelybe is várják az érdeklődőket a pulzArt szervezői. Lassan feledésbe merül a kalligráfia művészete, ezzel megy szembe Sorin Trăistaru, aki két éve rendszeresen szervez és tart workshopokat, megpróbálja résztvevőivel elfeledtetni mindazt, amit az iskolában a betűvetésről tanultak.

A négy napos intenzív műhelymunka során két stílus megformázásába nyújt bepillantást. A gótikus írást (quadrata textúra) már az 1400-as évekből származó kéziratokból ismerhetjük, de ha onnan nem is, egy világhírű gyomorkeserű likőr és néhány sör címkéjén biztosan láttuk már. A brush lettering elnevezésű stílus pedig korszerű, főként logókban és plakátokon használatos. A kettő viszont együtt lenyűgöző, kreatív, izgalmas hatást okoz. A négy napos kalligráfia workshop díja 160 lej, jelentkezni a e-mail címen lehet. A műhelyfoglalkozás szeptember 15–18. között zajlik, csütörtöktől vasárnapig, naponta 11:00–17:00 óra között, helyszín a Plugor Sándor Művészeti Líceum. A kalligráfia műhely 16 éven felülieknek javasolt, a szervezők biztosítják a szükséges papír, tintát, ecsetet, tollhegyeket.

Péntektől vasárnapig gyerekeket és fiatalokat várnak az animációs műhelybe, ahol a sepsiszentgyörgyi származású dr. Balázs Zoltán, a nagyváradi a PKE Képzőművészeti Tanszék adjunktusa vezetésével tartják meg a mozgóKép Animációs Workshopot. Délelőttönként, 10 és 13 óra között a 6-10 éves korosztályt várják a Kónya Ádám Művelődési Házban megtartott foglalkozásra, ahol Kőmorzsolók cím alatt köveket és élettelen tárgyakat hívhatnak életre a stop motion animációs technika segítségével. Délutánonként 15-18 óra között a 14-18 éves korosztály – egy csoport viszi végig a műhelyt – kóstolhat bele a stop motion animációs világba, a fiatalok az ötlettől a megvalósításig végigkísérnek egy animáció elkészültét, kezdve a szinopszis, story board készítéstől egészen a videó vágásig.

Váncsa Domokos Írországban élő és alkotó, sepsiszentgyörgyi származású képzőművész már a 3. pulzArton is tartott foglalkozást, akkor a kenyér tésztája volt a műhelymunka témája, idén a Kép évével összhangban fényfestésre várja az érdeklődőket. Az egyre olcsóbb, valamint az egyre gazdagabb technikai eszköztár számtalan új lehetőségeket kínál a megnyúlt idő rögzítéséhez. Egy fényképezőgép és egy elemlámpa elégséges a fényfestő játékhoz, ugyanis, ha a fényképezőgép nem egyetlen pillanat alatt készíti el a fényképet, hanem az általunk beállított másodpercek, percek alatt, festeni tudunk a fénnyel. A műhelyen e fotográfiai eljárás rövid ismertetése után a műhelyvezető által készített fényfestő szerkezeteket próbálhatják ki a résztvevők. Távozáskor mindenki kézbe kapja az általa készített fotó kinyomtatott változatát. A műhelyfoglalkozásra elsősorban felnőtteket, illetve szülői felügyelettel gyerekeket is várnak szeptember 17-én, szombaton 14-16 óra között, helyszín a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér.

Ugyancsak a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér helyszíne a Dan Acostioaei vezetésével megtartott Brâncuși kreativitásműhely, amelyet szeptember 16-án, pénteken 10 és 16 órától Az ikonfestés művészete címmel tartanak. A foglalkozás kapcsolódik a Magma legújabb csoportos kiállításához, a Brâncuși fiai és lányai. Egy családi intrika című projekthez, amelynek témája a Constantin Brâncuși köré épített mítosz, a brâncuși-i kultusz megértése, leépítése. A foglalkozás 16 év felettieknek ajánlott. A kreativitásműhely Brâncuși magas és tömegkultúrában is tapasztalható kanonizálódásának problematikáját járja körbe, a kiindulópont a szobrászművész portréja és az ortodox ikonográfiai kánon irányába vezeti el az érdeklődőt.

A fesztivál a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program központi eseménye, a négy tematikus év találkozási pontja. Idén a Kép éve van, így  MindenKÉPpen a vizualitás, a képiség köré épülnek a pulzArt történései. A kortárs összművészeti fesztivál idén szeptember 15-18. között zajlik. Ebben az évben a rendezvények, műhelymunkák arra keresik a választ, hogyan egészíti ki, mit ad hozzá a vizualitás a zenéhez, irodalomhoz, milyen is a színház képisége, hogyan befolyásol egy alkotást az erőteljes képi jelenlét, de arra is, hogy a befogadóra hogyan hat a mindent elárasztó vizuál-dömping.

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala
Társszervezők: Bod Péter Megyei Könyvtár, Tone Troopers Audio-Vizuális Egyesület
Partnerek: Kovászna Megye Tanácsa, Háromszék Táncegyüttes, Tamási Áron Színház, M Studio Mozgásszínház, Cimborák Bábszínház, Lábas Ház, Romániai Képzőművész Szövetség Sepsiszentgyörgyi Fiókja, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, Kónya et Kónya Ponopol, Köntés Pincegaléria, Hostel Beer Pub, Tein Teaház, Balassi Intézet
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Szépírók Társasága

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.