Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Thoreau pulzArt2018. szeptember 14. | Helyszín: Tein Teaház

A Nepotu’ lui Thoreau (Thoreau unokaöccse) kolozsvári irodalmi kör négy szerzőből álló különítménye mutatkozik be pénteken, 2018. szeptember 14-én 18 órától a Tein Teaházban a pulzArt fesztivál közönségének. 

Ștefan Baghiu, Ștefan Manasia, Szántai János és Alex Văsieș képviselik a sepsiszentgyörgyi közönség előtt Erdély egyik legmozgalmasabb, az underground és a kortárs kísérleti irodalomra nézve is reprezentatív olvasóklubját. A 2008-ban alakult irodalmi kör nemcsak elismert szerzőket tömörít magába, hanem az ún. „kétezresek” vagy ennél fiatalabb alkotók generációját is közönségközelbe hozza.

Meghívottak:

Ștefan Baghiu (1992, Piatra Neamț): költő, irodalomkritikus. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán, román-francia szakon diplomázott, több erdélyi és bukaresti kulturális és irodalmi folyóirat munkatársa, a Nepotu’ lui Thoreau irodalmi kör társmoderátora. 2011 óta közöl irodalmi alkotásokat, első kötete 2013-ban jelent meg Spre Sud, la Lăceni címmel; a könyv és szerzője több szakmai elismerést érdemelt ki rövid időn belül, köztük írószövetségi debütdíjat és Az Év Fiatal Költője díjat. Részletek írásaiból megjelentek angol, francia és német nyelven is. Jó ismerője a különböző elektronikus zenei műfajoknak, versei magukon viselik ennek nyomát.

Ștefan Manasia (1977, Pitești): költő, irodalomkritikus. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának román-angol szakán diplomázott. A kolozsvári Tribuna irodalmi-művészeti folyóirat főszerkesztő-helyettese, több román irodalmi és kulturális folyóirat munkatársa. A Nepotu’ lui Thoreau irodalmi kör társalapítója (Bréda Ferenccel és Szántai Jánossal együtt). Hat verskötet és egy irodalomkritikai és publicisztikai írásokat sorjázó kötet többszörösen díjazott szerzője, legutóbbi könyve a 2017-ben megjelent Gustul cireșelor (A cseresznye íze).

Szántai János (1969, Kolozsvár): író, költő, esszéíró, filmkritikus. 1999 és 2001 között a sepsiszentgyörgyi Cimbora című kulturális diáklap főszerkesztője. 2002-től a magyarországi Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) rendes, majd tiszteletbeli tagja, ugyanattól az évtől a kolozsvári Insomnia Kávéház kulturális igazgatója. Tagja az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL). Két irodalmi kör (Irodalmi esték az Insomniában; Thoreau unokaöccse - utóbbi Ştefan Manasia román költővel együttműködve) házigazdájaként széleskörű irodalmi és irodalomszervezői tevékenységet folytat. Filmes berkekben is otthonosan mozog, az ARGO Audiovizuális Egyesület, a Filmtett munkatársaként is. Három gyermekvers- és -prózakötet után 2000-ben és 2005-ben egy verskötete (Beszélyek), illetve egy kispróza-kötete (Sziszüphosz továbblép) jelent meg, aztán 2013-ban ismét gyermekeknek szóló könyvvel (A Jó, a Rossz, a Csúnya és egyéb mesebeli párbajok) jelentkezett, amelyet kisfiával, Kristóffal együtt írt. Több bábdarab és filmforgatókönyv szerzője is.

Alex Văsieș (1993, Beszterce): költő, műfordító, az utóbbi évek román költészetének egyik kiemelkedő, jellegzetes hangja és alakja. Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végezte, költőként Lovitura de cap című könyvével dobbantott 2012-ben, ezt követték Instalația (amelyért megkapta Az Év Fiatal Költője díjat) és Oana Văsieș című kötetei. A skót és az amerikai irodalomból készült műfordításai jelentek meg eddig.

Az esemény része a pulzArt6 Kortárs Összművészeti Fesztiválnak.

 

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.