Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

pulzART 2017Rendhagyó, egyszerre irodalmi és sportesemény is színesíti a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál idei kiadásának programját: a Magyar Íróválogatott érkezik Sepsiszentgyörgyre, ezúttal teremfocira alkalmazott, öttagú összetételben, megmérkőzni a Tamási Áron Színház válogatott csapatával. A barátságos meccs 2017. szeptember 2-án, szombaton 11 órától lesz a Vadász utcai sportcsarnokban.

 


Az Íróválogatott tagjai – Ágoston Zoltán szerkesztő, kritikus, a pécsi Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője, Farkas Zsolt esztéta, kritikus, író, Kiss Tibor Noé író, újságíró, korábban profi labdarúgó, Nagy Dániel költő, író, csapatkapitányként pedig Kukorelly Endre, író, költő – a mérkőzés napján közös felolvasóestet és beszélgetést is tartanak a Bod Péter Megyei Könyvtárban, 19 órától. A rendezvény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató lesz.


A Magyar Íróválogatott 1993-ban alakult azzal a céllal, hogy összekapcsolja a sport- és irodalomkedvelőket. Történetének kezdete írók, irodalomközeli szerzők részvételével zajló baráti focizásokig nyúlik vissza. Eleinte csupán alkalmanként játszottak együtt, majd a sporttevékenység szervezett formát öltött. A csapat ötletgazdája Kukorelly Endre, aki immár két és fél évtizede vállal döntő szerepet az Íróválogatottban és környékén.

 

A 2016-ban Cipruson zajló író-világbajnokságról, amelyen öt országból hat csapat vett részt, bajnokként tért haza a Magyar Íróválogatott.

 

Meghívottak:

Ágoston Zoltán (1966, Pincehely)
Szerkesztő, kritikus. 1990-ben diplomázott a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-esztétika szakán. Újságíróként dolgozott (A Helyzet, Esti Extra, Pécsi Tér), 1992-től a Jelenkor szerkesztője, 1999-től főszerkesztője. A magyarországi fiatal írók egyik szervezetének, a József Attila Körnek volt az elnöke 1997-től 2000-ig. Szakmai elismerései: Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj (1995), Soros irodalmi ösztöndíj (1999).

 

Farkas Zsolt (1964, Bonyhád)
Esztéta, kritikus, író, sokféle műfajban és területen alkot (irodalom, filozófia, tudomány, publicisztika stb.). Számos helyen publikál, saját blogot vezet. 1996-ban kismonográfiája jelent meg Kukorelly Endréről a Kalligram Kiadónál, 2004-ben ugyanott az Ér – Filozófiai töredékek című kötete, 2014-ben pedig Szia címmel az 1999 és 2012 között írt tanulmányait, esszéit, kritikáit, publicisztikáit gyűjtötte egybe és jelentette meg. Sajátos stílusa és hangvétele, megjelenésükkor nagy feltűnést keltő írásai az irodalmi élet valóságos „fenegyerekévé” avatták a szerzőt.

 

Kiss Tibor Noé (1976, Budapest)
Tizenhét éves koráig az FTC igazolt futballistája volt, újságírást és szociológiát tanult. Inkognitó című regénye 2010-ben jelent meg. Aludnod kellene című második könyve egy isten háta mögötti, elhagyatott kisközösséget mutat be. 2015-ben Békés Pál-díjat kapott, amelyet, az alapítók szándéka szerint, olyan szerzőnek ítélnek oda, aki különösen értékes prózai művel hívja fel magára a figyelmet.

 

Kukorelly Endre (1951, Budapest)
Költő, író, esszéíró, szerkesztő. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett, történelem-könyvtár szakon. Több kulturális folyóirat (fő)munkatársa, a színház világában is otthon van. Kreatív írást tanított a budapesti Képzőművészeti Egyetemen és a Magyar Íróakadémián, irodalomértelmezést a szekszárdi Illyés Gyula Főiskolán, irodalom és társadalom viszonyáról adott elő a Miskolci Egyetemen. Egy ciklus erejéig képviselő Magyarország parlamentjében. Számos irodalmi és kulturális díj, kitüntetés birtokosa, egyes művei angolul, németül, franciául, spanyolul, olaszul és románul is olvashatók. Könyvei közül: A Memória-part (1990), Kedvenxc (1996), H.Ö.L.D.E.R.L.I.N. (1998), Samunadrág (2005), TündérVölgy avagy Az emberi szív rejtelmeiről (2003, 2004, 2007), Ezer és 3 avagy a nőkben rejlő szív (2009, 2012), Mennyit hibázok, te úristen (2010), Reggel az egyik istennő – Három 100 darab (2011), Országházi divatok (2014).

 

Nagy Dániel (1994, Gyula)
Költő, író. Jelenleg a Szent István Egyetem élelmiszermérnök szakos hallgatója. Tagja a Köménymag irodalmi csoportnak. Írásai a Bárka, az Eső, az Új Forrás, a szifonline.hu és a litera.hu oldalain olvashatók. Íróválogatottsága mellett az Ikarus BSE csapatának csatára.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.