Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Kortárs magyar drámák felolvasóestje a SzimplábanKortárs magyar dráma Trafótól Kolumbiáig, Győrtől Tel-Avivig

Teltházzal indult el az Okuláré Projekt – kortárs dráma felolvasósorozat 2022/23-as évada október elsején, szombaton Győrben, az eseményen a résztvevők 3 egyfelvonásos drámát olvastak fel, illetve olvasnak fel október folyamán összesen 13 helyszínen a világ különböző pontjain. Az előadásokat mindenhol kerekasztal beszélgetés követi, az este végén a közönség a kedvenc szövegét is megszavazza.

Ebbe a programba kapcsolódott be a sepsiszentgyörgyi Szimpla is 2022. október 14-én 19 órától, amelyre szeretettel vár minden kortárs irodalmat kedvelő diákot és felnőttet egyaránt.

Okuláré programA Fiatal Drámaírók Háza kezdeményezésére októberben 9 magyarországi és 4 határon túli helyszín kapcsolódott be. Az érdeklődő közönség így Győrben, Debrecenben, Szegeden, Sopronban, Tapolcán, Zalaegerszegen, Hódmezővásárhelyen, Budapesten pedig a Trafó Kortárs Művészetek Házában és a MANYI Kulturális Műhelyben tud bekapcsolódni a felolvasásokba. A projekt egyik fontos célja, hogy határokon túli magyar közösségeket is összekapcsoljon, októberben Berlinben, Sepsiszentgyörgyön, Tel-Avivban, valamint a Kolumbiai Magyar Körnél lesznek hallhatóak kortárs magyar drámák.

Nem tudok még egy ilyen színházi eseményről, ami ilyen rendszerességgel, ennyi helyszínen tudna megvalósulni. Az Okuláré nem csak a pályakezdő drámaíróknak teremt egy bemutatkozási és fejlődési lehetőséget, hanem egyben közösségteremtő- és összetartó erővel is bír. Írók, rendezők, színészek és a közönség párbeszédére ad alkalmat ez a program” – nyilatkozta Horváth Benji, projektvezető.

Az Okuláré Projekt egy kéthavonta megvalósuló színházi felolvasóest sorozat, amire a pályakezdő drámaírók nyílt pályázat útján kerülhetnek be. Minden alkalommal egy megadott hívószóra születnek az egyfelvonásos szövegek – ez októberben a Kapás volt – a döntős szerzők, Szűcs Virág Natália, Cseke Tamás és Nagy-Szakmáry Attila drámái is ebből inspirálódtak. A művek kiválasztásában Bíró Bence dramaturg volt a szervezők segítségére.

Érdemes követni a Fiatal Drámaírók Háza Facebook oldalát, ahol az esemény további részletei is megtalálhatók, valamint a drámaírói ambícióval rendelkezők további pályázatokat is találhatnak.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.